Skip to main content

Proiectul de gaze offshore Neptun din România va suferi o nouă amânare, unul dintre motive fiind anunţul grupului american ExxonMobil referitor la vânzarea participaţiei sale de 50% la acest proiect, a declarat CEO al grupului OMV, Raimer Seele, într-o conferinţă de presă suţinută la Viena.

  • Seele a subliniat însă că vânzarea participaţiei deţinute de ExxonMobil este încă într-un stadiu preliminar şi deocamdată nu au apărut noi parteneri.

El a precizat că îngrijorările sale legate de cadrul legislativ existent în România cu privire la proiectul Neptun sunt în prezent „oarecum atenuate” şi că pleacă, în continuare, de la ipoteza că decizia finală de investiţii va fi luată în decurs de un an de la modificarea Legii offshore.

OMV ar putea să-şi majoreze participaţia la Neptun Deep

De asemenea, directorul de explorare al grupului, Johann Pleininger, a precizat că nu exclude ideea ca OMV să-şi majoreze participaţia în proiectul Neptun Deep.

„În prezent, nu purtăm niciun fel de negocieri concrete cu ExxonMobil, pentru că atâta timp cât nu există un proces oficial de vânzare nu putem avea negocieri. Cu siguranţă nu suntem interesaţi de întreg pachetul de 50% pe care ExxonMobil îl scoate la vânzare”, a precizat el, citat de Reuters.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.