Skip to main content

Țările ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele” înainte de a trece la surse regenerabile pentru a evita dependența de gazul rusesc, spune Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru Pactul Ecologic european (Green Deal). Acesta a declarat că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă, scrie Politico.eu.

„Nu există tabuuri în această situație”, a declarat Frans Timmermans pentru programul BBC Radio 4 Today, joi.

Frans Timmermans, Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european - sursa foto: Comisia Europeană

Frans Timmermans, Vicepreședintele executiv pentru Pactul Verde european – sursa foto: Comisia Europeană

UE și multe dintre țările sale membre au susținut cu fermitate gazul natural ca o piatră de temelie, deoarece încearcă să reducă utilizarea cărbunelui, cel mai poluant combustibil fosil, și să se îndrepte către surse regenerabile. Cu doar o lună în urmă, spre supărarea militanților, Comisia Europeană a definit gazul drept o investiție durabilă.

„Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă în urmă cu o săptămână și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică„, a spus Timmermans.

„Polonia și alte câteva țări aveau planuri să renunțe la cărbune, să utilizeze temporar gaze naturale și apoi să treacă la surse regenerabile. Dacă rămân mai mult timp cu cărbune, dar apoi s-au mutat imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică”, a adăugat coordonatorul Green Deal.

Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Timmermans a spus că, la nivelul UE, trebuie să „ne înțărcăm de dependență… mult mai repede decât ne-am așteptat”. În acest scop, UE va lansa săptămâna viitoare un pachet de măsuri care vizează amortizarea impactului pe termen scurt al unei întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești și accelerarea completă a tranziției de la combustibilii fosili.

Invazia Ucrainei „nu ajută la cazul gazului”, a declarat Nareg Terzian, purtător de cuvânt al Asociației Internaționale a Producătorilor de Petrol și Gaze. Dar el a spus că „există o distincție importantă de făcut între rolul pe care îl joacă gazul în sistemul energetic al UE și de unde îl obține UE”. Căutarea de noi surse de import și forarea pentru noi resurse în Europa însăși ar trebui să facă parte din răspuns, a spus el.

Citește AICI articolul integral, în limba engleză, publicat de Politico.eu.

Joi, Agenția Internațională pentru Energie a publicat o analiză care arată că Europa ar putea reduce importurile rusești de gaze naturale cu mai mult de o treime într-un an. O „opțiune pe termen scurt” ar fi trecerea de la energia pe gaz prin „folosirea sporită a flotei europene de centrale pe cărbune sau prin utilizarea combustibililor alternativi, cum ar fi petrolul, în cadrul centralelor electrice pe gaz existente”, se arată în comunicat. Dar agenția nu a recomandat această abordare, deoarece ar veni cu „compromisuri semnificative”.

În urmă cu un an, într-o conferință de presă organizată la București, Frans Timmermans a declarat că România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor.

„Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a afirmat Frans Timmermans. CITEȘTE MAI MULT: 

Frans Timmermans, către autoritățile române: Cărbunele nu are niciun viitor

ARTICOLE SIMILARE:

ENERGY TRENDS – Temerea că ne fură străinii gazul din Marea Neagră și cartea greșită a populismului

Apel RWEA, PATRES și RPIA către legiuitori: Nu puneți în pericol securitatea energetică a României!

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

Apel către autorități: România are nevoie urgentă de investiții în capacități noi de producție de energie verde și nu de falimentarea celor existente

Analiză EPG: Cum evităm viitoarele crize energetice prin deblocarea investițiilor în capacități regenerabile?