Skip to main content

O echipă de trei tineri arhitecți români a lansat oficial, în urmă cu câteva zile, proiectul Green Spots – Încărcătoare Solare Urbane. Aceste stații de încărcare pentru dispozitive mobile ce transformă energia solară în energie electrică sunt produse într-o fabrică din Brăila și sunt concepute ca o soluție pentru tehnologia durabilă din viitoarele smart cities.

De altfel, mai multe astfel de încărcătoare create de Triptic Studio, startup-ul celor trei tineri, au fost deja instalate în Cluj-Napoca (foto), primul oraș care a introdus și autobuze electrice din România.

Energia electrică a stațiilor de încărcare este produsă de panouri fotovoltaice, acestea putând alimenta 3- 12 dispozitive simultan, în funcție de model. Bateria cu litiu-ion încorporată stochează energie pentru un total de 300 de încărcări, iar stațiile pot fi folosite atât pe timp de zi, cât și noaptea.

„Deși nevoia noastră de a comunica prin intermediul dispozitivelor mobile este tot mai mare, la nivelul spațiului public, soluțiile de încărcare a bateriei sunt aproape inexistente în România. Astfel, Green Spots vine cu o soluție la o nevoie cotidiană a omului modern”, a declarat Cristian Danciu, Business Developer Green Spots, într-un comunicat de presă.

Soluția găsită de tinerii arhitecți a fost crearea unui dispozitiv care are la bază transformarea energiei solare în energie electrică și generarea puterii necesare pentru a vă încărca dispozitivele de tip tabletă sau telefon mobil, fără racordul la rețeaua de energie electrică stradală, totul doar prin intermediul energiei regenerabile.

  • Cele trei modele standard sunt echipate cu prize USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice și o sursă de lumină, însă pot avea și extraopțiuni de tipul router WIFI pentru conexiunea la internet și camere video de supraveghere, ori spațiu pe masă pentru a bea cafeaua sau savura prânzul, conform datelor de pe greenspots.ro.

Proiectul este unul dintre finaliștii din Startarium Pitch Day 2018, o competiție românească pentru finanțarea startup-urilor.

(Sursa foto: Facebook, Triptic Studio)