Skip to main content

Liderul PSD Liviu Dragnea a lansat ieri Guvernului un apel public să intervină „de urgență” în sectorul energetic, acuzând companiile din sectorul gazelor că măresc nejustificat prețurile. Dragnea a atacat însă și companiile din sectorul bancar și cel al telecomunicațiilor, pe care le-a acuzat de profituri nejustificate, transmițându-i premierului Viorica Dăncilă să găsească „măsuri” de corectare a „lăcomiei” „foarte rapid”, „poate chiar săptămâna asta. Fiind criză uriașă de bani la buget, aceasta ar însemna noi majorări de taxe.

În ședința Consiliului Național al PSD, care a avut loc ieri la Palatul Parlamentului, liderul PSD Liviu Dragnea a avut din nou un atac furibund la adresa multinaționalelor, pe care le-a acuzat că se folosesc de resursele României fără a sprijini dezvoltarea României și fără a declara profituri sau, din contră, înregistrând profituri prea mari. Așa că i-a ordonat premierului Viorica Dăncilă să ia măsuri, ceea ce înseamnă noi taxe asupra companiilor din sectoarele profitabile. Iar energia este unul dintre cele mai profitabile domenii, de la care Guvernul deja a luat dividende suplimentare de câteva miliarde de lei din banii destinați investițiilor.

„Și cu companiile de telefonie mobilă, poate ar fi bine când discutăm despre taxele pe care trebuie să le plătească, să plătească așa cum trebuie în România. Nu vrem să punem bir, Doamne ferește!, doar vorbim de niște chestiuni civilizate”, a afirmat Liviu Dragnea.

După ce a atacat și băncile că au realizat profituri de 5,6 miliarde de lei fără a sprijini economia, Liviu Dragnea a mai spus ieri că „dacă făceau profitul sprijinind economia, era în regulă”.

„Eu zic că orice lăcomie, în orice domeniu, trebuie să fie ponderată. Eu sunt sigur că aveți suficiente metode, suficiente idei, pentru ca foarte rapid, adică nu peste un an sau doi, să apară aceste măsuri. Sunt absolut convins că poate chiar săptămâna asta”, a afirmat liderul PSD. Apoi a adăugat:

„Domnule Teodorovici (Eugen Teodorovici , ministrul Finanțelor – n.r.), sunteți aici? Darius Vâlcov (strategul PSD pe fiscalitate, condamnat în februarie 2018, prin sentință nedefinitivă, la opt ani de închisoare, fiind acuzat de către DNA de trafic de influență și spălare de bani – n.r.) e pe aici aici? Coruptule, unde ești? Doamna Dăncilă, pe dumnealor puneţi-i la treabă, că eu vă spun că o să facă treabă bună”, a afirmat liderul PSD, de la tribună.

Parlamentul vrea deja să mărească taxele la gaze

În Parlamentul unde coaliția PSD-ALDE e majoritară, se discută deja despre majorarea impozitării în sectorul gazelor,  ceea ce va duce la majorarea prețurilor pentru o populație care și așa, în mare parte, plătește cu greu facturile la utilități.

  • Mai exact, membrii Comisiei de Industrii și Servicii, împreună cu cei ai Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci, au propus eliminarea posibilității deducerii redevenței din impozitul pe veniturile suplimentare, precum și să aplice acest impozit pe veniturile suplimentare luând în calcul prețul de referință al gazelor de la Bursa din Viena, care e mai mare decât cel din România. Companiile din domeniu au avertizat că investițiile vor fi puse grav în pericol dacă se va întâmpla acest lucru.

Statul deja calculează, din acest an, redevențele petroliere raportându-se la cotațiile austriecilor, ceea ce a dus la majorarea sumelor încasate la buget, sume ce sunt însă extrase tot din buzunarul consumatorilor români, printre cei mai săraci din Europa. În plus, să ne reamintim că Guvernul a reintrodus și supra-acciza la carburanți.

  • Cu un deficit bugetar de peste 20,8 miliarde de lei în primele zece luni, față de minus 6,6 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, Guvernul condus de Viorica Dăncilă va trebui să scoată bani de unde poate, mai ales că la anul vor intra în vigoare noi majorări de salarii și pensii, inclusiv pentru parlamentari.

Pentru a justifica noi intervenții pe piața gazelor, liderul PSD Liviu Dragnea a acuzat companiile din domeniu de „lăcomie”.

„Lupta se duce și cu cei care se uită cu lăcomie, cu lăcomie, la resursele noastre, la resursele naturale ale României și la potențialul energetic”, a spus liderul PSD.

El a dat exemplu „o multinațională din energie, cu afaceri grele, are profit de 0,8 la mie. Deci gândiți-vă cum se chinuie acești oameni la afaceri de miliarde de euro, cu profit la mie. Eugen Teodorovici, mai ești aici? Mai găsiți ceva, ajutați-i, că e problemă”.

Totodată, Dragnea a declarat că „nu putem sta ca momâile să vedem cum ni se iau resursele. O companie (OMV – n.r.) care a cumpărat o companie românească (SNP Petrom – n.r.), să nu dăm nume, acum a dat în judecată statul român și riscăm să dăm aceeași sumă de bani înapoi (e vorba despre clauzele privind mediul pe care statul român și le-a asumat în contractul de privatizare semnate, în 2004, tot de PSD – n.r.).

„Să vorbim despre preţul la gaze. Vorbim de gazele din subsolul României. V-ați plictisit? Suntem la un fel de stand-up comedy aici. Din păcate nu e de râs. Înţeleg că sub pretextul liberalizării, companiile din energie şi din sectorul gazelor naturale intenţionează să declanşeze alte creşteri de preţuri”, a mai spus ieri Liviu Dragnea.

Din fundal, deputatul PSD Cătălin Rădulescu (poreclit „deputatul mitralieră” – n.r.) a sugerat naționalizarea companiilor din gaze.

Nu vreau să le naţionalizăm, Cătăline, dar vreau să instituim regulile corecte, cinstite. Eu cred că Guvernul condus de doamna Dăncilă nu trebuie să mai tolereze un asemenea comportament şi de aici, de la tribuna Consiliului Național, vă cer să interveniți de urgență. Adică, în domeniile de care am amintit până acum, în energie, în gaze, în justiție, la jocurile de noroc”.

  • În presă a apărut deja, pe surse, varianta unui nou impozit de 5% pe profitul sau cifra de afaceri a companiilor din energie.

Cristina Prună: Degeaba vrea să pară Liviu Dragnea un mic Robin Hood

 „Degeaba vrea să pară Liviu Dragnea un mic Robin Hood și să pară că ia de la bogați și dă la săraci. Nu, niciunul dintre cei de-acolo nu are un gram de milă pentru oamenii cu adevărat nevoiași din această țară. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a amânat de trei ori intrarea în vigoare a legii care protejează oamenii care nu își pot plăti facturile la energie!”, a comentat, pe pagina sa de Facebook, deputata USR Cristina Prună declarațiile lui Dragnea.

Ea a adăugat că, atunci când e vorba să fie plătit prețul la gaze, pentru un kwh consumat, atât Liviu Dragnea cât și o bătrână cu o pensie de 600 de lei plătesc la fel! „Liderul PSD, dacă nu știați, are un palat care se întinde pe două străzi și, probabil, folosește gazul natural ca să își încălzească piscina sau locul unde face saună”, a mai spus deputata.

ARTICOLE SIMILARE:

Furnizorii de utilități solicită reforma sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie

Parlamentul, aproape să amâne proiectele din Marea Neagră