Skip to main content

Deputații Comisiei de Industrii au aprobat ieri modificări extrem de importante la legislația privind sprijinirea energiei din surse regenerabile. În urma acestor modificări, un MWh din sursă solară va costa exorbitantul preț de 453 euro, care va fi suportat de niște consumatori care sunt printre cei mai săraci din Europa.

În urma amendamentelor aduse la Legea 220/2008, în 2021, producătorii de energie fotovoltaică vor primi, pentru un MWh solar un număr de 7 certificate verzi (CV), care sunt plătite la prețul minim impus prin legislație de 29 de euro/CV, respectiv 203 euro/MWh. În plus, producătorii vor încasa bani din vânzarea propriu-zisă a energiei, la prețul de vârf, de circa 250 de euro/MWh. În total: 453 euro/MWh.

  • Comparativ, un MWh eolian va costa 1 CV, în valoare de 29 euro, plus prețul de bază de 69 de euro, deci 98 euro/MWh.

În afară de creșterea facturii, prevederile creează probleme și în piață, care este inundată de certificatele verzi numeroase ale producătorilor fotovoltaici.

Aceste prevederi au fost aprobate în ședința de ieri a Comisiei de Industrii, prin amendamente la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative. Camera Deputaților este cameră decizională.

Prin Legea 220/2008, România deja a aprobat cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energiile regenerabile din Europa, în valoare totală de 19,5 miliarde de euro. Asta în condițiile în care industria românească nu a profitat de această subvenție uriașă, care s-a tradus doar în importuri de echipamente.

În noiembrie 2017, în România erau instalate centrale fotovoltaice cu o putere totală circa 1.380 MW, potrivit datelor Transelectrica. Comparativ, centralele eoliene totalizau circa 3.030 de MW.

Sursa foto: Pixabay

RECOMANDĂRI:

Date Transelectrica: Panourile fotovoltaice „bat” turbinele eoliene la producție

Am dat subvenții uriașe pentru regenerabile, dar am creat locuri de muncă în alte țări

Ministrul Energiei: Când au înghețat centralele eoliene, am pus cărbune în loc

Arabia Saudită vrea să devină cel mai mare producător de energie fotovoltaică din lume