Skip to main content

Fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită şi grupul japonez SoftBank Group vor investi într-o companie de producţie a energiei fotovoltaice din Arabia Saudită, care în timp ar urma să devină cel mai mare producător mondial de energie fotovoltaică, transmite Reuters. Investițiile totale vor fi colosale: de 200 miliarde de dolari.

În prima fază a proiectului ar urma să fie construite două parcuri de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 7,2 GW, pentru care vor fi investite cinci miliarde de dolari, din care un miliard de dolari va veni de la fondul Vision Fund înfiinţat de Softbank, iar restul va fi asigurat pe bază de finanţare de proiect, a declarat marţi directorul general de la Softbank, Masayoshi Son, conform sursei citate.

Proiectul este estimat să ajungă la capacităţi de 200 de GW în 2030, iar investiţiile totale în panouri solare, baterii de stocare şi facilităţi de producţie a panourilor în Arabia Saudită se vor ridica la aproximativ 200 miliarde dolari.

Expansiunea energiei fotovoltaice ar urma să creeze 100.000 de locuri de muncă şi va creşte Produsul Intern Brut al Arabiei Saudite cu 12 miliarde dolari. De asemenea, va permite Arabiei Saudite să economisească 40 de miliarde de dolari prin eliminarea necesităţii de a folosi petrol pentru a genera energie electrică.

Grupul japonez Softbank a anunţat în luna mai a anului trecut că a strâns aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru Vision Fund, cel mai mare fond de private equity din lume, cu sprijinul unor investitori precum fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, Apple, Foxconn, Uber, Nvidia şi WeWork.

Sursa foto: Pixabay