Comisia Europeană (CE) a aprobat astăzi strategiile UE privind integrarea sistemului energetic și pentru hidrogen, documente care prezintă o nouă agendă privind investițiile în energie curată, în conformitate cu pachetul de măsuri al Comisiei privind redresarea economică Next Generation EU și cu Pactul verde european. Într-un sistem energetic integrat, hidrogenul poate sprijini decarbonizarea industriei, a transporturilor, a generării de energie și a clădirilor în întreaga Europă, se arată într-un comunicat al CE.
Pentru a contribui la realizarea acestei strategii, Comisia a lansat astăzi Alianța europeană pentru hidrogen curat, formată din lideri ai industriei, miniștri naționali și regionali și reprezentanți ai societății civile și ai Băncii Europene de Investiții. Alianța va institui un portal de investiții pentru o producție mai mare și va sprijini cererea de hidrogen curat în UE, .
Strategia UE privind hidrogenul abordează modul de transformare a potențialului acestuia în realitate, prin investiții, reglementare, crearea de piețe și cercetare și inovare, precizează instituția.
Hidrogenul poate alimenta și sectoare care nu sunt potrivite pentru electrificare și poate asigura stocarea în vederea echilibrării fluxurilor variabile de energie din surse regenerabile, însă acest lucru poate fi realizat numai prin acțiuni coordonate între sectorul public și cel privat, la nivelul UE.
Prioritatea este dezvoltarea hidrogenului regenerabil, produs folosind în principal energia eoliană și solară. Cu toate acestea, pe termen scurt și mediu sunt necesare alte forme de hidrogen cu emisii scăzute de carbon, pentru a reduce rapid emisiile și pentru a sprijini dezvoltarea unei piețe viabile.
Această tranziție treptată va necesita o abordare etapizată:
- În perioada 2020-2024, va fi sprijinită instalarea în UE a unei capacități de cel puțin 6 GW, produse de electrolizoare pentru hidrogenul regenerabil, precum și producția de până la 1 milion de tone de hidrogen regenerabil.
- În perioada 2025-2030, hidrogenul trebuie să devină o parte intrinsecă a sistemului energetic integrat al UE, cu o capacitate de cel puțin 40 GW generată de electrolizoarele pentru hidrogenul regenerabil și producerea a până la 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE.
- Între 2030 și 2050, tehnologiile pe bază de hidrogen regenerabil ar trebui să ajungă la maturitate și să fie desfășurate la scară largă în toate sectoarele dificil de decarbonizat.
Pentru a direcționa sprijinul către cele mai curate tehnologii disponibile, Comisia va depune eforturi pentru a introduce standarde, terminologie și certificare comune, pe baza emisiilor de carbon pe durata ciclului de viață și a legislației existente în domeniul climei și al energiei și în concordanță cu taxonomia UE pentru investiții durabile.
Hidrogenul, motor de creștere economică
Totodată, Comisia va propune măsuri de politică și de reglementare pentru a crea certitudine pentru investitori, pentru a facilita utilizarea hidrogenului, pentru a promova infrastructura necesară și rețelele logistice, pentru a adapta instrumentele de planificare a infrastructurii și pentru a sprijini investițiile, în special prin planul de redresare „Next Generation EU”.
Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a afirmat:
„Strategiile adoptate astăzi vor consolida Pactul verde european și redresarea ecologică, înscriindu-ne ferm pe traiectoria de decarbonizare a economiei până în 2050. Noua economie bazată pe hidrogen poate fi un motor de creștere care să ne ajute să trecem peste neajunsurile economice cauzate de COVID-19. În ceea ce privește dezvoltarea și desfășurarea unui lanț valoric al hidrogenului curat, Europa va deveni lider mondial și își va menține întâietatea în domeniul tehnologiilor curate.”
„Pentru că 75 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE provin din domeniul energetic, avem nevoie de o schimbare de paradigmă pentru a ne atinge obiectivele pentru 2030 și 2050. Sistemul energetic al UE trebuie să devină mai bine integrat, mai flexibil și mai capabil să adopte cele mai ecologice și mai eficiente soluții din punctul de vedere al costurilor. Hidrogenul va juca un rol esențial în acest sens, deoarece scăderea prețurilor la energia din surse regenerabile și inovarea permanentă fac din el o soluție viabilă pentru o economie neutră climatic”, a declarat, la rândul său, Comisarul pentru energie, Kadri Simson.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Alianța europeană pentru hidrogen curat, lansată astăzi, va canaliza investițiile în producția de hidrogen. Ea va dezvolta o rezervă de proiecte concrete pentru a sprijini eforturile de decarbonizare ale industriilor europene mari consumatoare de energie, cum ar fi siderurgia și industria chimică. Alianța este importantă din punct de vedere strategic pentru ambițiile noastre înscrise în Pactul verde și pentru reziliența industriei noastre.”
Puteți citi integral comunicatul Comisiei Europene AICI.
Strategia pentru hidrogen poate fi consultată AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
UPDATE: Eficiența energetică, pilon central în sistemul energetic al viitorului
Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație
Finanțare durabilă. Parlamentul European a adoptat Regulamentul privind taxonomia