Skip to main content

„Do not harm” („Nu distruge/nu răni”). Pe acest principiu în jurul căruia a fost gândit Pactul verde european se va baza și redresarea economică a Uniunii Europene din criza majoră care a zguduit lumea, generată de coronavirus. Comisia Europeană a prezentat ieri, 27 mai, o propunere privind un plan major de investiții în următorii șapte ani, din care face parte un nou instrument: Next Generation EU (UE – generația viitoare), în valoare de 750 de miliarde euro. Din această sumă, România ar urma să primească 33 de miliarde de euro, din care 19,6 miliarde euro sub formă de granturi.

Pentru a proteja viața și mijloacele de trai, pentru a repara piața unică, precum și pentru a asigura o redresare sustenabilă și prosperă, care să accelereze dubla tranziție către o societate digitală și verde, Comisia Europeană propune să se exploateze întregul potențial al bugetului UE.

Instrumentul Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde EUR, precum și majorările bine țintite ale bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027 vor aduce capacitatea financiară totală a bugetului UE la 1.850 de miliarde EUR, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei.

„Planul de redresare transformă provocarea imensă cu care ne confruntăm într-o oportunitate, nu numai prin faptul că sprijină redresarea, ci și prin investițiile în viitorul nostru pe care le include: Pactul verde european și digitalizarea vor stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică, reziliența societăților noastre și sănătatea mediului nostru. Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să se ridice la înălțimea provocărilor cu care ne confruntăm toți. Prin intermediul instrumentului Next Generation EU, oferim un răspuns ambițios acestor provocări”,  a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Investiții pentru viitor

  • Investițiile urgente sunt în special cele în tranziția către o societate digitală și verde, elemente esențiale pentru prosperitatea și reziliența viitoare ale Europei.

Din suma totală de 750 miliarde de euro, 500 miliarde euro vor fi distribuite sub formă de granturi statelor membre, iar 250 miliarde de euro vor fi disponibile sub formă de împrumuturi. Pentru a finanța acest pachet, Comisia va împrumuta 750 de miliarde EUR de pe piețele financiare.

Fondurile colectate în cadrul instrumentului Next Generation EU vor fi investite în trei piloni:

  1. Sprijinirea statelor membre pentru a face investiții și reforme

Prin noul Mecanism pentru redresare și reziliență, în valoare de 560 de miliarde EUR, se va oferi sprijin financiar pentru investițiile și reformele ce vor viza, în special, tranziția către o societate digitală și verde și reziliența economiilor naționale; aceste investiții și reforme vor fi corelate cu obiectivele incluse în semestrul european.

  1. Relansarea economiei UE prin stimularea investițiilor private

Noul Instrument de sprijin pentru solvabilitate va mobiliza resurse private pentru a sprijini urgent întreprinderile europene viabile din sectoarele, regiunile și țările cele mai afectate.

  1. Lecții învățate în urma crizei

Noul program în domeniul sănătății, EU4Health pentru consolidarea securității sanitare și pregătirea pentru viitoarele crize din acest domeniu, cu un buget de 9,4 miliarde EUR.

2 miliarde EUR pentru consolidarea rescEU, mecanismul de protecție civilă al Uniunii, care va fi extins și consolidat pentru a spori capacitatea Uniunii de a se pregăti și a răspunde viitoarelor crize.

Suplimentarea cu 94,4 miliarde EUR a programului Orizont Europa, care va fi consolidat pentru a finanța cercetarea vitală în domeniul sănătății, al rezilienței și al tranziției către o societate digitală și verde.

Fundamentele redresării

Energie verde (sursa: Pixabay)

Energie verde (sursa: Pixabay)

Relansarea economiei nu înseamnă revenirea la situația de dinainte de criză, ci ieșirea din criză pe o traiectorie ascendentă. Trebuie să reparăm daunele cauzate pe termen scurt de criză într-un mod care să ne permită să investim, de asemenea, în viitorul nostru pe termen lung.

Toate sumele colectate prin intermediul instrumentului Next Generation EU vor fi canalizate prin intermediul programelor UE în cadrul bugetului UE pe termen lung revizuit. Unul dintre aceste programe este Pactul verde european ca strategie de redresare a UE, prin:

  • un val masiv de renovări ale clădirilor și infrastructurilor și o economie mai circulară, care să creeze locuri de muncă la nivel local;
  • derularea de proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile, în special bazate pe energia eoliană și solară, și lansarea unei economii curate, pe bază de hidrogen, în Europa;
  • transporturi și logistică mai puțin poluante, inclusiv instalarea unui milion de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice și stimularea mobilității feroviare și a mobilității curate în orașele și regiunile noastre;
  • consolidarea Fondului pentru o tranziție justă care să sprijine recalificarea, ajutând întreprinderile să creeze noi oportunități economice.

Liderii europeni vor discuta această propunere la summitul din 19 iunie. Mai multe informații găsiți în comunicatul de presă integral al Comisiei Europene, care poate fi citit AICI.

(Foto main: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, SURSA: Comisia Europeană în România – Facebook)

ARTICOLE SIMILARE:

Proiect: Prima rețea din lume de distribuție 100% hidrogen verde pentru locuințe

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Cât de pregătită e industria din România să capitalizeze oportunitățile uriașe aduse de Green Deal?

Alessio Menegazzo, Enel România: Consumatorul trebuie pus în centrul politicilor publice

România Eficientă: Renovarea energetică a clădirilor poate contribui la relansarea economică a României după criza Covid-19