Skip to main content

Pot încălzirea locuinței sau gătitul să fie alimentate de hidrogen produs din energie eoliană offshore? E un proiect ambițios propus de compania SGN, care vrea să construiască în Scoția prima rețea de distribuție 100% a hidrogenului verde pentru locuințe din lume, dacă primește permisiunea din partea reglementatorului de energie.

Acest proiect vizează inițial 300 de locuințe din Levenmouth (Scoția), cu opțiunea de a fi extins ulterior. Hidrogenul va fi produs prin electroliză din energie eoliană offshore. El va înlocui gazul natural, ca o alternativă verde pentru încălzire și gătit.

Noile conducte vor fi construite pe lângă sistemul actual de distribuție a gazelor naturale, ceea ce înseamnă că proprietarii vor avea opțiunea de a trece la alternativa cu hidrogen.

Sursa infografic: SGN

Compania speră ca proiectul să devină operațional în 3 ani.

„Proiectul va asigura o dovadă esențială la nivel național privind rolul hidrogenului în tranziția energetică”, a a declarat Angus McIntosh, Director Energy Futures în cadrul SGN.

Sistemul va fi conceput și construit astfel încât să asigure cel puțin aceleași standarde de siguranță și fiabilitate așteptate de la sistemul curent de gaze naturale.

Decarbonizarea sectorului de încălzire este văzut ca un element vital pentru atingerea obiectivului de emisii net-zero în 2045 în Scoția și în 2050 în Marea Britanie. Mai multe informații găsiți în comunicatul de pe site-ul SGN.

ARTICOLE SIMILARE:

Schneider Electric a lansat programul „the Net Zero Home”

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Cât de pregătită e industria din România să capitalizeze oportunitățile uriașe aduse de Green Deal?

Marea Britanie vrea să interzică vânzarea mașinilor pe motorină, benzină și hybride

Alessio Menegazzo, Enel România: Consumatorul trebuie pus în centrul politicilor publice