Skip to main content

Schneider Electric, una dintre cele mai mari companii din lume de soluții pentru management energetic și automatizări, a lansat astăzi, în parteneriat cu Sustainable Ventures, un hub de tehnologii curate din Marea Britanie, un program de atragere a ideilor inovatoare care să transforme în realitate conceptul de casă cu un consum „net zero” de energie.

Împreună, cele două entități caută start-up-uri și întreprinderi mici și mijlocii cu idei de vârf în sustenabilitate, ce pot fi aplicate și dezvoltate în masă. Ideile pot fi înscrise până pe 17 iunie, iar selectarea lor (Pitch day selection) va avea loc pe 30 iunie. La mijlocul lunii iulie vor fi alese 3 idei inovatoare de top. Companiile selectate vor primi cash un grant de 5.000 de lire sterline, potrivit datelor prezentate pe site-ul Susteinable Ventures.

  • Doar în Marea Britanie, Schneider Electric are peste 10.000 de electricieni și instalatori care au fost pregătiți în domeniu și cu care lucrează – o rețea care îi asigură companiei oportunitatea de a aplica la scară largă inovațiile tehnologice.

Viziunea locuinței „net zero”

O casă  cu un consum „net zero” de energie înseamnă o locuință al cărei consum de energie este egal cu cantitatea de energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în imediata apropiere.

Casa viitorului este foarte diferită de ceea ce avem astăzi, în principal datorită dezvoltării tehnologice rapide și ambițiilor de sustenabilitate. Locuința net zero ideală va fi mai inteligentă, mai conectată și mai eficientă ca oricând”, arată Susteinable Ventures.

Astfel:

  • Consumatorii vor avea un control neegalat asupra funcțiilor locuinței și dispozitivelor electronice.
  • Mobilitatea va fi integrată în locuință prin vehiculele electrice, ceea ce în schimb va crește semnificativ factura la electricitate.
  • Consumatorii vor căuta mai mult ca oricând modalități de a păstra costurile jos și de a menține siguranța.
  • Producția distribuită de energie va deveni mai comună la nivelul locuințelor și al comunităților, asigurând energie mai ieftină, mai verde și mai sigură.
  • Echilibrarea rețelei va deveni o necesitate, creând venituri/economii suplimentare.
  • Electrocasnicele și utilitățile vor fi optimizate prin capacitatea IoT, maximizând eficiența energetică și folosirea energiei verzi.

Casa Net Zero este primul pas în drumul de a crea comunitățile Net Zero. Pentru a atinge aceste provocări și a ne asigura că suntem pe cel mai bun loc pentru a atinge acest scop, vrem să lucrăm cu inovatori de vârf pentru a găsi soluții de pionierat privind locuința net zero”, mai arată cele două companii.

Găsiți detalii complete, precum și formularul de înscriere, AICI.

Principiul „eficiența energetică întâi” din politicile europene este transpus și prin normele ce devin obligatorii de la 31 decembrie 2020 în România, prin care toate clădirile noi sau renovate major vor trebui să întrunească standarde nZEB (near/net zero energy buildings).

ARTICOLE SIMILARE:

România Eficientă: Renovarea energetică a clădirilor poate contribui la relansarea economică a României după criza Covid-19

România Eficientă: Noi standarde obligatorii privind temperatura ideală din locuinţe, spitale şi şcoli

Din 2020, toate clădirile noi trebuie să aibă consum aproape zero de energie