Skip to main content

Piața de electricitate trece printr-o revoluție. Previziunile cât mai exacte privind încărcarea rețelei au devenit și vor deveni tot mai importante odată cu dezvoltarea rețelelor inteligente, care creează oportunitatea de a lua măsuri proactive la nivelul consumului, stocării, producției, pentru a evita astfel situații de lipsă a energiei și, implicit, de creștere bruscă a prețurilor. În plus, rețelele inteligente sunt definitorii pentru tranziția energetică spre sisteme energetice curate, sustenabile și eficiente. Iar baza sunt contoarele digitale inteligente.

Digitalizarea permite integrarea IoT pentru a îmbunătăți eficiența rețelei, serviciile către clienți, dar și un management mai bun al producției și consumului de electricitate pentru companiile de energie, inclusiv integrarea unei producții tot mai mari de energie din surse regenerabile în rețele.

Digitalizarea asigură flexibilitate

Cloud computing - Sursa foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Rețelele viitorului sunt cele digitalizate, ce folosesc tehnologie avansată de cloud computing, senzori care să ajute la monitorizarea obiceiurilor de consum și care să asigure informație în timp real privind consumul de energie. Iar acest proces de transformare a rețelelor către unele inteligente nu se poate realiza fără contorizare inteligentă.

Un cuvânt important pentru viitor este flexibilitatea – trebuie să fim flexibili în administrarea diverselor fluxuri în rețea, din partea regenerabilelor, a clienților, și să facem managementul profilului de consum. Flexibilitatea va fi un cuvânt magic pentru viitor, iar celălalt va fi reziliența. Reziliența înseamnă că va trebui să facem faţă nu numai fenomenelor meteo – am avut și în România fenomene meteo excepționale – ci și schimbărilor majore și rapide ale pieței. Trebuie să adaptăm rețeaua la cererea pieței. Ce este sigur este că obiectivul rețelei este să ofere cel mai bun serviciu. În România am ajuns într-un punct destul de bun din punct de vedere al întreruperilor pe client/pe an”, declara jurnaliștilor, în luna mai, Livio Gallo, Director Global Infrastructură & Rețele al Grupului Enel.

Care este politica adoptată de România

Datorită politicilor energetice și climatice tot mai favorabile, rețelele inteligente de transport și distribuție a electricității vor continua să se dezvolte în Europa în următorii ani, fiind așteptate investiții substanțiale în infrastructura avansată de contorizare.

La nivelul UE, statele membre trebuie să asigure implementarea contorizării inteligente prin legislația creată de Al Treilea Pachet de Energie. Scopul este înlocuirea a cel puțin 80% din contoarele de electricitate cu unele inteligente până în 2020, dar la nivelul fiecărei țări politica de implementare a fost stabilită în funcție de analizele cost-beneficiu pe termen lung.

Costuri și beneficii

Datele Comisiei Europene arată că statele membre s-au angajat să instaleze aproape 200 de milioane de contoare inteligente pentru electricitate și 45 de milioane de contoare inteligente pentru gazul natural, până în 2020, investiția totală potențială fiind de 45 de miliarde de euro. Până în 2020, se așteaptă ca aproape 72% dintre consumatorii europeni să aibă un contor inteligent de măsurare a electricității, iar 40%, pentru gaze.

Contor inteligent - sursa foto: E-Distribuție

Contor inteligent – Sursa foto: E-Distribuție

În medie, costul unui sistem de contorizare inteligentă este între 200 și 250 de euro pe consumator, în timp ce beneficiile estimate ale instalării acestui sistem sunt de circa 309 euro, datorită economiilor de energie, mai arată datele Comisiei Europene. În România, consumatorul nu plătește nimic la instalare, costurile operatorului de distribuție fiind recunoscute însă de către ANRE și incluse în tariful de distribuție.

Pe plan local, pionier în tehnologia pentru contorizare inteligentă este grupul italian Enel. În Muntenia, Dobrogea și Banat, zone deservite de Enel, strategia grupului pentru acest an a prevăzut instalarea a peste 171.000 de contoare inteligente, în cadrul unor proiecte de investiții în valoare de peste 53 de milioane de lei. Acestea se adaugă celor peste 500.000 de contoare inteligente instalate deja.

Strategia grupului Enel pe termen mediu este de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2,9 milioane de clienți de distribuție de electricitate din România.

ARTICOLE SIMILARE:

Cum va ști mașina de spălat să pornească singură, atunci când e mai ieftină energia. 7 beneficii-cheie ale contoarelor inteligente

După Cluj-Napoca, un nou oraș din România pune în circulație autobuze electrice, în luna decembrie

Reguli noi de performanță energetică pentru clădiri, din 2020. Punctele de încărcare a mașinilor electrice devin obligatorii

Primul oraș din România care va avea autobuz autonom, fără șofer