Skip to main content

Vremea contoarelor de electricitate cu discuri și afișaj mecanic a trecut. Dintre generațiile de contoare electronice, cea care se află în prim-plan acum în România este cea a contoarelor digitale inteligente. Acestea vor permite, în viitorul apropiat, ca electrocasnicele inteligente să citească automat tarifele diferențiate și să decidă când este cel mai convenabil moment să pornească. Astfel, vom obține un control mai mare asupra consumului și facturii de energie.

Sună a scenariu SF? Poate. Dar acum câțiva ani nu ne imaginam nici că vom putea face plăți din cardul bancar doar cu amprenta oculară sau digitală.

  • La fel, locuințele și orașele viitorului nu mai pot fi imaginate fără contoare inteligente. Dintre toate inovațiile tehnologice care ne vor transforma viața, contoarele inteligente joacă un rol esențial, pentru că sunt echipamentul care ajută la managementul eficient al fluxului de energie din rețea, reglând și monitorizând consumul prin aplicații Internet of Things.

Iată șapte beneficii pe care contoarele inteligente le aduc consumatorilor, explicate de compania E-Distribuție, parte a grupului Enel:

Contor inteligent E-Distributie

Contor inteligent E-Distributie

Facturare a consumului real. Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli de la distanță, furnizorul tău va factura consumul real, nu unul estimat. Astfel, scapi de vizita la domiciliu a reprezentantului companiei de distribuție, care vine să citească datele de consum ale contorului.

Poți monitoriza consumul tău detaliat de energie. Informațiile despre consumul tău normal sau detaliat sunt afișate rapid şi permanent şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon pentru avea o imagine clară. Astfel, poți verifica cât consumă echipamentele și sursele de lumină din gospodărie.

Tarifare mai flexibilă. Pentru că transmiterea datelor e continuă, într-un viitor nu foarte îndepărtat, clienții din România vor putea opta pentru tarife flexibile în funcție de intervale orare sau zile, săptămână, lună, sezon. Contorul inteligent permite stocarea a 6 tipuri de tarife. Astfel, clienții pot opta, de pildă, să își reducă consumul în perioadele de vârf, când energia e mai scumpă.

Utilizarea aplicațiilor IoT. În viitor, consumatorii vor putea monitoriza consumul aparatelor din locuință prin aplicații Internet of Things conectate wireless la contoarele inteligente. Astfel, vor putea alege, în cazul în care vor beneficia de tarife orare flexibile, când este cel mai avantajos să programeze mașina de spălat sau să își încarce mașina electrică. Ori dimpotrivă: pot decide să oprească anumiți consumatori, fie manual – de la fața locului sau de la distanță, prin aplicațiile mobile – fie automat, prin pre-programare.

Avarii rezolvate mai rapid. Contoarele inteligente permit transmiterea de informații către dispeceratul distribuitorului de energie electrică, astfel că defecțiunile de rețea pot fi identificate mult mai ușor, iar intervențiile în caz de avarii pot fi realizate mai rapid și mai eficient. Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum.

Integrarea prosumatorilor. Funcția de măsurare bidirecțională a contorului inteligent permite integrarea unităților de generare distribuită, a producătorilor și a prosumatorilor. Pentru cei care produc energie cu turbine eoliene sau panouri solare, contorul va măsura separat energia pe care o livrează în rețea și pe cea pe care o primesc din rețea.

Ce am mai putea noi adăuga:

Alerte de consum. În viitorul apropiat, ar putea fi posibil pentru consumatori să primească alerte automate pe telefonul mobil de notificare când consumul de electricitate depășește un prag prestabilit.

Vezi, pe scurt, care sunt beneficiile contoarelor inteligente și în clipul următor:

Programul național de instalare a contoarelor inteligente aprobat de ANRE prevede ca, până în 2028, opt din zece locuri de consum să fie dotate cu astfel de contoare. Dacă te întrebi cât costă, află că ele sunt gratuite pentru consumatori, dar firmele de distribuţie care le montează își recuperează ulterior aceste costuri prin tarifele recunoscute de ANRE.

ARTICOLE SIMILARE:

Ziua mondială a orașelor. Șeful ONU: Orașele sunt „câmp de luptă” pentru criza climatică

Enel a început să fabrice panouri fotovoltaice bifaciale, care produc cu 30% mai multă energie

Primul oraș din România care va avea autobuz autonom, fără șofer