Skip to main content

În iunie 2018, Cluj-Napoca devenea primul oraș din România pe străzile căruia au început să circule autobuze electrice. De luna viitoare, locuitorii unui alt oraș românesc se vor putea bucura de transport public nepoluant.

Este vorba de Turda, o localitate cu doar 55.800 locuitori din județul Cluj și care devine astfel al doilea oraș din țară după flota de  autobuze electrice în circulație, menținând Clujul în topul județelor la capitolul mobilitate electrică în sistem public.

Turda va avea 20 de autobuze electrice care vor intra în circulație din luna decembrie”, a anunțat joi, în cadrul Forumului România Eficientă, Andrei Ceclan, cercetător la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

În acest moment, orașul Cluj-Napoca este lider de clasament, având în dotare 41 autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene.

Primarul Matei Cristian: Am așteptat mult acest moment!

Primar Turda, Matei Cristian - sursa: Facebook, pagina personală

Primar Turda, Matei Cristian – sursa: Facebook, pagina personală

Pe 14 noiembrie, primarul orașului Turda, Matei Cristian, a anunțat că autobuzul cu numărul 20 a sosit la Turda!

Am așteptat mult acest moment, iar astăzi ne mândrim cu 20 de autobuze electrice noi, achiziționate cu fonduri europene! Începând cu luna decembrie, STP își încheie activitatea, iar noua companie de transport a Consiliului Local, Transport Urban Public (TUP), va prelua întreaga activitate. Turda va avea în sfârșit un transport public modern, așa cum meritați toți, dragi turdeni! Felicitări întregii echipe pentru munca depusă în ultimii 3 ani!”, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, primarul Matei Cristian.

Autobuzele electrice au fost achiziționate cu fonduri europene și au fost produse de firma SOR din Cehia.  Contractul semnat de către Primăria Turda cu SC Anadolu Automobil Rom S.R.L. prevede un număr total de 20 de autobuze electrice, incluse în finanțarea europeană pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

  • Furnizorul se obligă ca, în baza contractelor subsecvente încheiate cu Primăria Municipiului Turda, să furnizeze autobuze electrice de capacitate medie și normală, dotate cu sistem informatic e-ticketing, management flotă și informare pasageri și stații de încărcare rapidă.

Primăria Turda a atras 100 milioane euro din fonduri europene

 

Autobuze electrice Turda - sursa: Facebook (primar Matei Cristian)

Autobuze electrice Turda – sursa foto: Facebook (primar Matei Cristian)

Primăria din Turda a obținut, în ultimii doi ani, finanțare europeană de 100 de milioane de euro pentru proiectele sale. Este cea mai mare sumă primită de un municipiu din România care nu este reședință de județ.

Este o chestiune colosală pentru Turda, sunt foarte mulți bani care vor rezolva problema infrastructurii, a transportului nepoluant, a monitorizării orașului, a pistelor de biciclete și a tot ceea ce își doresc turdenii pentru ca orașul să fie unul european”, a declarat primarul Cristian Matei, citat de presa locală.

O parte din această finanțare va fi utilizată pentru modernizarea a 4 coridoare de mobilitate urbană. Prin aceste proiecte vor fi asfaltate și modernizate străzile principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), s-au achiziționat cele 20 de autobuze electrice și se va implementa sistemul de bike sharing.

(Sursă foto 1: Facebook (primar Matei Cristian) / MediaCom.ro)

ARTICOLE SIMILARE:

Reguli noi de performanță energetică pentru clădiri, din 2020. Punctele de încărcare a mașinilor electrice devin obligatorii

Cum va ști mașina de spălat să pornească singură, atunci când e mai ieftină energia. 7 beneficii-cheie ale contoarelor inteligente

Primul oraș din România care va avea autobuz autonom, fără șofer

Ziua mondială a orașelor. Șeful ONU: Orașele sunt „câmp de luptă” pentru criza climatică

Cluj-Napoca, orașul cu cea mai mare flotă de autobuze electrice din România