Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) a dat startul construcției centralei de 80 MW de pe platforma Petromidia, o investiție de circa 148 milioane USD care va cuprinde cea mai modernă tehnologie de cogenerare. Noua centrală va funcționa pe gaze naturale, având un grad maxim de eficiență de până la 92% – cel mai ridicat de pe piața locală la ora actuală, și va permite integrarea hidrogenului în proporție de 15%, spun reprezentanții companiei.
Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale este finele lunii iulie 2023.
Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal, mixul de resurse necesare fiind asigurat în proporție de 75% din rețeaua națională și 25% din procesele tehnologice ale rafinăriei – în amestec cu hidrogen („gri”).
„Eficiența globală a unității de cogenerare ajunge la 92%, iar turbinele permit arderea unui amestec cu până la 15% hidrogen”, a explicat jurnaliștilor Boris Bucur, director general al Rompetrol Energy.
Prin configurația tehnică (două turbine Siemens SGT-750 de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.
„Pentru prima oară în România se instalează generația a patra de arzătoare, tehnologie de ultimă oră care poate utiliza hidrogen în amestec cu gaz metan pentru producția de energie”, a declarat jurnaliștilor Petru Rușeț, Managing Director al Siemens Energy Romania.
„Startul construcției noii centrale reconfirmă angajamentele KMG International de a fi, în continuare, un investitor strategic în România, de a susține sectorul energetic și economia națională, dar și un furnizor important de produse petroliere în regiune. Noua centrală va contribui la dezvoltarea activităților de rafinare prin îmbunătățirea costurilor de procesare, prin reducerea impactului și a amprentei de dioxid de carbon a platformei industriale și prin crearea premiselor necesare pentru noi investiții”, declară Beimbet Shayakhmetov, Directorul General al KMG International.
Gigacalorie mai ieftină cu 10-20% pentru orașul Năvodari
De asemenea, noua centrală va susține obiectivele Grupului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de activitățile de producție și va permite o reducere anuală de circa 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice folosite.
În același timp, centrala va permite o reducere semnificativă a prețului energiei electrice livrate către platforma Petromidia și a prețului energiei termice livrate către orașul Năvodari, pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat.
„Estimăm că prețul gigacaloriei va scădea cu 10-20%”, a declarat jurnaliștilor Boris Bucur, director general al Rompetrol Energy.
Compania Rompetrol Energy este deținută majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), alături de Rominserv și Uzina Termoelectrică (UT) Midia Năvodari. Aceasta din urmă are în plan și construirea unei centrale fotovoltaice de 3 MW pe terenul rafinăriei.
Investiție de tip brownfield
Schița noii centrale de pe platforma Petromidia – sursa: Rompetrol
FIEKR a selectat în august 2020 compania Calik Enerji drept contractorul general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction), în baza unui amplu proces de evaluare și selecție.
Investiția este una de tip brownfield și va integra inclusiv active ale Uzina Termoelectrica Midia, dar și personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente și a noii centrale.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de către KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), obiectivul principal și strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În prezent, nivelul total al investițiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridică la 311 milioane USD, dintr-un buget asumat de un miliard de dolari.
Orban: „Suntem aproape de o revoluție în domeniul energetic”
„Suntem aproape de o revoluție în domeniul energetic, în special ca urmare a Green Deal. Va trebui ca în perioada următoare să facem investiții masive în producția de energie și capacități care să fie prietenoase cu mediul și cu cele mai moderne tehnologii, ca sa asigurăm competitivitatea economiei, care depinde în mare măsură de prețul energiei”, a declarat, joi, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, prezent la evenimentul de lansare a lucrărilor pentru construcția centralei de la Petromidia.
Potrivit acestuia, „ținând cont de consecințele Green Deal, trebuie să investim major prin toate resursele posibile, adăugând că în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este alocată suma de aproximativ 1,5 miliarde de euro în domeniul energiei”.
„Sunt convins că Ministerul Energiei şi Guvernul sunt implicate pentru a găsi cele mai bune soluţii, astfel încât să începem cât mai rapid exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră și pentru a putea utiliza aceste resurse pentru dezvoltarea economică a României”, a mai declarat Ludovic Orban.
La rândul său, ministrul energiei Virgil Popescu a afirmat că „din 2016 nu am mai început o construcție nouă în România”.
“Vreau să vă dau o veste bună: în PNRR e prins un proiect pentru o centrală de 120 MW în cogenerare, care va asigura inclusiv încălzirea municipiului Constanța. Este un concept mai mare, mai amplu, acel concept Green City, un concept prin care producem energia electrică și termică în cogenerare cu un amestec hidrogen 30%, gaz natural 70%. Hidrogenul îl producem din energie regenerabilă, panouri fotovoltaice”, a declarat ministrul.
El a adăugat că proiectul include și captare de CO2, „pe care îl injectăm în zona de agricultură, în sere de producere a legumelor și în funcție de dimensiunea serelor putem ajunge inclusiv la neutralitate din punct de vedere al emisiilor de CO2. Iar Constanța va face parte din programul pilot din PNRR pe acest concept. Obligatoriu va trebui finalizată până în 2026”.
„Tranziția verde ne împinge de la spate, pactul verde european ne face să facem pași foarte importanți și avem la dispoziție bani europeni, PNRR, Fondul de Modernizare, care în momentul de față ajunge la 9-10 miliarde euro pentru România, la prețul actual al CO2”, a mai spus ministrul.
- Guvernul a anunțat că pe 31 mai va avea loc depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al Comisiei Europene. Pe pe 2 iunie va avea loc publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti.
Finanțare europeană pentru centrale noi pe gaze doar cu hidrogen
Noile reglementări ale Comisiei Europene privind finanțarea sustenabilă (taxonomia) vor face foarte dificilă finanțarea centralelor noi pe gaze naturale, din cauza impunerii unor praguri de emisii imposibil de atins de tehnologia actuală. Ultimele discuții din luna martie, prezentate de EurActiv.com, vizau un prag maxim al emisiilor de 270 gr CO2e/KWh pentru centralele în cogenerare. Pentru centralele electrice, pragul maxim este de 100 gr CO2e/KWh, de peste trei ori mai puțin decât permite cea mai performantă tehnologie actuală (găsiți mai multe detalii AICI). Pentru România, care mizează mult pe gaz pentru modernizarea parcului de centrale electrice, aceste limite vor complica mult situația.
De altfel, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat recent, la o conferință organizată de publicația Club Antreprenor, că proiectele de centrale electrice pe gaze pentru care se dorește finanțare din bani europeni trebuie să poată folosi drept combustibil și hidrogenul.
“Doresc să transmit că toate centralele pe gaz pe care vor aplica la finanțare în perioada următoare trebuie să fie pregătite pentru folosirea hidrogenului în amestec cu gazul metan. Dorim la nivelul României să avem o strategie a hidrogenului, să o discutăm cu toți actorii din piață, vom avea un prim draft în această direcție după discuții care vor demara în al doilea semestru al acestui an”, a spus Drăgan, citat de e-nergia.ro.
El a explicat că centralele noi pe gaz vor fi necesare pentru a echilibra capacitățile noi de producție care vor fi instalate în regenerabil.
Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei va fi adoptat în mod oficial la finalul lunii mai, de îndată ce vor fi disponibile traducerile în toate limbile oficiale ale UE. Gazele naturale nu au fost incluse în actul delegat privind taxonomia UE publicat în luna aprilie, ci vor face obiectul unui act delegat separat. Găsiți mai multe detalii AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
NewsEnergy.ro a devenit Ambasador al Pactului climatic european
Liderii UE discută astăzi despre cine va plăti pentru tranziția verde
Plan de acțiune al UE pentru reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului