Eurodeputații au aprobat ieri, în sesiune plenară la Strasbourg, forma finală a Directivei reformate privind eficiența energetică, un act legislativ esențial pentru tranziția energetică și care va contribui la combaterea schimbărilor climatice și la consolidarea securității energetice. Directiva privind eficiența energetică stabilește noi obiective de economisire pentru 2030, ca parte a Pactului verde european. Pentru prima dată, această Directivă privind eficiența energetică stabilește ținte obligatorii pentru UE în ansamblu, față de versiunile anterioare, care au stabilit ținte orientative. De asemenea, măsurile prevăzute în directivă vor trebui respectate de fiecare stat membru. Toate statele membre, inclusiv România, vor trebui să facă planuri și să arate cum pot crește eficiența energetică și reduce consumul de energie, a explicat, în timpul dezbaterilor din plen eurodeputatul Niels Fuglsang (S&D, Danemarca), raportor pentru acest dosar.
„De fapt, avem în această directivă instrumentele necesare ca, dacă statele membre nu acționează, dacă rămân în urmă și nu arată cum vor ajunge din urmă cu economiile de energie, atunci Comisia are mandatul de a le da în judecată. Cred că aceasta este o parte importantă a directivei. Toată lumea, toate statele membre trebuie să ia acest lucru în serios. Trebuie să crească eficiența energetică, iar dacă nu o fac, pot exista consecințe legale. Cred că este important, pentru că am văzut că eforturile anterioare nu au fost suficiente. Așadar, trebuie să luăm mai multe măsuri și sunt convins că această directivă va duce exact la acest punct”, a declarat Niels Fuglsang.
Raportor: „Ne uităm la vremuri grele care urmează”
Potrivit acestuia, criza energetică nu s-a încheiat, de aceea trebuie făcute schimbări structurale la nivelul Uniunii.
„Criza energetică nu s-a încheiat, criza climatică cu siguranță nu s-a încheiat și ne uităm la vremuri grele care urmează, când ne uităm la climă, dar și dacă privim doar câțiva ani înainte când vine vorba de sistemul nostru energetic – prețurile s-ar putea ridica din nou, lovindu-i pe cei mai vulnerabili oameni din societatea noastră”, a spus Fuglsang, raportor pe acest dosar, în dezbaterile care au avut loc luni, cu o zi înaintea votului asupra reformării Directivei.
Această directivă privind eficiența energetică stabilește câteva schimbări semnificative în sistemul nostru energetic.
În primul rând, statele membre vor trebui să asigure în mod colectiv o reducere a consumului de energie cu cel puțin 11,7% la nivelul UE până în 2030 (comparativ cu previziunile scenariului de referință pentru 2020).
„Aceasta este o mare provocare, dar se poate face dacă ne asigurăm că ne izolăm casele, că vom implementa mai multă încălzire centralizată și ne asigurăm că folosim excesul de căldură ccreat din fabrici și centre de date ce folosesc multă energie electrică, dar generează și multă căldură, acum adesea irosită. Trebuie să folosim acea căldură în sistemele noastre de termoficare pentru a ne asigura că va fi folosită în beneficiul consumatorilor și nu risipită”, a explicat Niels Fuglsang, luni, înaintea votului de marți.
Până în 2030, statele membre trebuie să economisească în medie 1,5% pe an. Economiile anuale de energie vor începe cu 1,3% în perioada până la sfârșitul anului 2025 și vor ajunge treptat la 1,9% în ultima perioadă până la sfârșitul anului 2030.
Obiectivele de economisire ar trebui să fie atinse prin măsuri locale, regionale și naționale, în diferite sectoare – de exemplu, administrația publică, clădirile, întreprinderile, centrele de date etc. Eurodeputații au insistat asupra faptului că sectorul public ar trebui în special vizat și, în consecință, va trebui să reducă consumul final de energie cu 1,9% în fiecare an.
Măsuri prioritare pentru cei aflați în sărăcie energetică
Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că cel puțin 3% din clădirile publice sunt renovate în fiecare an pentru a deveni clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero sau clădiri cu emisii zero.
„Ne asigurăm că acordăm prioritate persoanelor care suferă de sărăcie energetică și consolidăm principiul <<eficiența energetică în primul rând>>, ceea ce înseamnă că atunci când faci un proiect energetic, trebuie să faci o analiză pentru a vedea dacă acest lucru poate fi rezolvat efectiv prin creșterea eficienței energetice, în loc să crească consumul de energie”, a mai spus raportorul.
Directiva stabilește, de asemenea, noi cerințe pentru sistemele de termoficare eficiente. „De asemenea, spunem că municipalitățile cu peste 45.000 de locuitori trebuie să facă planuri de încălzire și răcire, pentru a analiza unde putem avea termoficare, unde avem nevoie de pompe de căldură și cum putem face asta cât mai eficient?”, a explicat Niels Fuglsang, în dezbaterile care au avut loc luni în Parlament, la Strasbourg.
El a adăugat că prin această directivă, UE și-a stabilit o mulțime de obiective, pentru a căror implementare va fi necesar mult efort. „Dar știm că putem face acest lucru să se întâmple și trebuie să facem acest lucru pentru climă și pentru securitatea noastră energetică. Această directivă va fi bună pentru climă și rea pentru domnul Putin”, a conchis eurodeputatul responsabil de negocierile pentru această directivă.
Următorii pași: Parlamentul a adoptat legislația cu 471 voturi pentru, 147 împotrivă și 17 abțineri. Aceasta va trebui, de asemenea, să fie aprobată de Consiliu înainte de a putea intra în vigoare.
Context
La 14 iulie 2021, Comisia Europeană a adoptat pachetul „Pregătiți pentru 55”, adaptând legislația existentă privind clima și energia pentru a îndeplini noul obiectiv al UE de reducere cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030. Pachetul include reformarea Directivei privind eficiența energetică, aliniind dispozițiile acesteia la noul obiectiv de reducere cu 55% a GES.
Prin adoptarea acestei directive, eurodeputații răspund propunerilor cetățenilor făcute în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Directiva privind eficiența energetică abordează propunerea 3(3), care vizează reducerea dependențelor de importurile de petrol și gaze prin proiecte de eficiență energetică și prin extinderea furnizării de energie curată și din surse regenerabile.
De asemenea, directiva se aliniază cu propunerea 3(5) care pledează pentru investiții în tehnologii în domeniul energiei din surse regenerabile și cu propunerea 3(6) care promovează explorarea de noi surse de energie ecologice și metode de stocare, sprijinind obiectivele climatice ale UE. În plus, aceasta se aliniază cu propunerea 11(1), care promovează procese de producție mai ecologice de către întreprinderi, sprijinindu-le să identifice cele mai bune soluții.
Aflați mai multe informații despre acest subiect pe site-ul Parlamentului European.
(Sursa foto: Pixabay)