România trebuie să păstreze un echilibru în ceea ce priveşte mix-ul energetic, iar acest echilibru va sta la baza strategiei energetice care va fi adoptată până la finele anului, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton.
„Aş începe cu următoarea afirmaţie care este destul de dură: hai să nu tăiem ceva înainte de a pune ceva în loc. Adică România este o ţară binecuvântată de Dumnezeu. E o ţară care dispune de resurse bogate de energie regenerabilă, hidro, geotermală, biomasă, energie eoliană, solară şi din resurse clasice, cărbune, gaz, petrol… nuclear. Haideţi să ne uităm la structura producţiei de energie într-o zi oarecare. Alaltăieri, de exemplu, au îngheţat centralele eoliene, toate. Şi ce am pus în loc? Am pus în loc cărbune, că n-am avut ce să punem altceva. Că hidro deja era la maximum. Adică eu cred că trebuie să păstrăm un echilibru şi acest echilibru este cel care va sta la baza strategiei pe care o dezvoltăm şi pe care, aşa cum am promis, până la sfârşitul anului o vom adopta”, a afimat Anton Anton, în cadrul unei dezbateri de specialitate.
Acesta a reamintit că pe zona de stocare de energie România are în derulare proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti și speră că acesta va fi lansat în scurtă vreme.
Hidroelectrica, solicitată la maximum
Hidroelectrica a produs, marţi dimineaţă, aproape jumătate din consumul de electricitate al ţării, potrivit unui comunicat al companiei. În condiţiile unui consum naţional de energie electrică de 9.604 MW, Hidroelectrica acoperea în jurul orei 8:00, o putere de 4.380 MW, reprezentând 45,60% din necesarul ţării.
Vârful producţiei s-a înregistrat luni seară la ora 20:00, când Hidroelectrica a fost solicitată să intervină pentru echilibrarea sistemului energetic şi a asigurat 4.563 MW, aproape de maximul disponibil al zilei, dintr-un consum naţional de 9.908 MW.
Energia livrată în reţea a fost de 80,7 GWh, aceasta fiind a patra valoare din istoricul producţiei societăţii, al cărei maxim a fost de 83,9 GWh.
„Astfel de momente arată clar cât de importantă este componenta hidro pentru Sistemul Energetic Naţional. Doresc să reafirm că ne-am propus ca în centrul strategiei de afaceri a companiei noastre să aşezăm investiţiile, retehnologizările şi mentenanţa, astfel încât performanţele Hidroelectrica să fie durabile”, a declarat preşedintele directoratului companiei, Bogdan Badea.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica are un rol cheie în SEN: „Hidroelectrica este coloana vertebrală a siguranţei sistemului energetic, iar faptul că astăzi putem produce la o asemenea capacitate dovedeşte că societatea s-a pregătit corespunzător pentru a funcţiona în condiţii de vârf de consum şi a respectat programele de mentenanţă şi pregătire pentru sezonul rece sau în condiţii de iarnă”.
Hidroelectrica este principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Puterea instalată de care dispune compania este de 6.444 MW.