Ministerul Energiei a anunțat că, în urma solicitărilor primite în cadrul consultării publice pentru revizuirea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC), perioada de transmitere a comentariilor și observațiilor se prelungește până la data de 15 martie 2024.
Totodată, informăm părțile interesate că Ministerul Energiei va organiza trei dezbateri publice în intervalul 15 februarie – 15 martie cu privire la proiectul PNIESC revizuit, în baza observațiilor primite în perioada de consultare publică, respectiv a recomandărilor Comisiei Europene.
Urmează ca datele, orele, locul, precum și informații cu privire la modul de înregistrare și participare să fie comunicate în timp util.
- Versiunea din 21.12.2023 a Planului Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (proiect actualizare) poate fi accesată la link-ul: https://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2023/12/NECP_Romania_first-draft-version-21.12.2023_RO.pdf
PNIESC, baza elaborării Fondului Social pentru Climă
Statele membre au obligația să actualizeze planurile naționale privind energia și clima până în iunie 2024. Pe baza acestor planuri actualizate, statele membre trebuie apoi să își elaboreze planurile sociale pentru climă pentru accesarea banilor din Fondul Social pentru Climă. Prin acest fond, România va primi circa 6 miliarde de euro pentru a finanța măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie, pentru cei afectați de sărăcie energetică și de mobilitate, pentru a compensa introducerea ETS2.
PNIESC actualizat, unul dintre planurile strategice pentru dezvoltarea României în anii ce vin, a primit destule observații de la Comisia Europeană, unele dintre ele deloc măgulitoare la adresa autorităților române, mai ales că a fost elaborat și trimis și cu întârziere, a scris, la finele anului trecut, e-nergia.ro.
- Citiți observațiile Comisiei în articolul publicat de e-nergia.ro, AICI.
(Sursa foto: Pixabay.com)