Compania Transgaz a semnat vineri, 23 martie, contractul pentru execuția celor trei stații de comprimare gaze prevăzute în proiectul BRUA, Faza 1. În data de 14 aprilie, conform calendarului, va fi semnat semnat ordinul de începe a lucrărilor, a transmis Ministerul Economiei, într-un comunicat.
Contractul de execuție a celor 3 stații de comprimare gaze a fost câștigat de un consorțiu de firme românești condus de INSPET SA Ploiești. Valoarea contractului este 288.742.446,15 lei, care se adaugă TVA, potrivit prevederilor legale în vigoare, fără cheltuieli diverse și neprevăzute, defalcat după cum urmează:
– 96.271.656,97 lei pentru lucrările de execuție la Stația de comprimare gaze Podișor;
– 96.446.619,30 lei pentru lucrările de execuție la Stația de comprimare gaze Bibești;
– 94.692.759.24 lei pentru lucrările de execuție la Stația de comprimare gaze Jupa
– 1.331.410,64 lei pentru serviciile de mentenanță ale celor 3 stații de comprimare menționate mai sus.
„Transgaz este angrenat în acest moment în mai multe proiecte de gazoducte care vor tranforma compania într-o multinațională românească la nivel regional. De departe cel mai impotrant proiect strategic este BRUA, unde ordinul de începe a lucrărilor pentru stațiile de comprimare gaze va fi semnat pe 14 aprilie”, a declarat Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, în comunicat.
La rândul său, Ion Sterian, Directorul General al Transgaz SA, a subliniat importanța strategică a începerii lucrărilor la faza 1. „Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României și va deschide noi oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice. BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. Investiția în cele 3 stații de comprimare gaze este o dovadă în plus a capacității acestei companii-fanion de a realiza proiecte strategice ambițioase”, a declarat Ion Sterian, Directorul General Transgaz SA.
Proiectul BRUA Faza 1 presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte de transport de gaze naturale ce va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podișor până la Recaș, pe direcția Podișor-Corbu-Hurezani-Hațeg-Recaș și constă în:
- Construcția conductă transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar;
- Stație de comprimare gaze Podișor, Stație de comprimare Gaze Bibești, Stație de comprimare gaze Jupa, fiecare stație fiind echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă) cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze.
Proiectul BRUA Faza 1 nu este în legătură gazele din Marea Neagră, ci este în legătură cu terminalele LNG din nordul Greciei și cu gazele din coridorul sudic din zona Mării Caspice, mai precizează Ministerul Economiei.
Aviz și de la Ministerul Energiei
Pe 21 martie, Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru proiecte de infrastructură energetică de interes comun, a emis Decizia exhaustivă nr.1 pentru proiectul de interes comun „Dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului naţional de transport a gazului pe coridorul de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria” (BRUA).
Transgaz menţionează că „prin emiterea Deciziei exhaustive se costată îndeplinirea întregului proces de autorizare necesar realizării unui proiect de interes comun, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 şi a legislaţiei naţionale în vigoare”.
Conform calendarului estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA, Faza I are ca termen de finalizare sfârşitul anului 2019. Traseul conductei urmează direcţia generală de la Sud Est spre Vest, traversând judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.
Valoarea totală a investiţiei pentru Faza I a gazoductului BRUA ce va avea o lungime de 479 kilometri, este estimată la 480 de milioane de euro, dintre care aproximativ 179 de milioane sunt fonduri nerambursabile.
Gazoductul a fost împărțit în trei loturi, din care două au fost câștigate de un consorțiu condus de austriecii de la Habau PPS Pipeline Systems, iar unul, de firma Inspet SA, companii care au participat și la realizarea interconectorului Giurgiu-Ruse, o altă parte a gazoductului BRUA.