Electrica a sărbătorit ieri împlinirea a 10 de ani de prezență la bursă. Cu ocazia aniversării a 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange, compania a anunțat lansarea Fundației Electrica și a unui prim proiect, dedicat unor copii din comunități afectate de sărăcia energetică extremă.
Pe data de 4 iulie 2014, Electrica a lansat cea mai mare ofertă publică primară inițială (IPO) din palmaresul Bursei de Valori București (BVB), atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro). Chiar și după 10 ani, IPO-ul Electrica rămâne cea mai mare ofertă publică primară inițială din istoria pieței de capital din România.
În cei 10 ani de la listare, numărul acționarilor Electrica s-a dublat de la 7.000 în 2014, la peste 13.700 în 2024. De asemenea, fondurile de pensii din Pilonul II și Pilonul III dețin împreună peste 24% din totalul acțiunilor, fiind al doilea cel mai mare acționar după statul român. Până în prezent, tranzacțiile acțiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei (din care aproximativ 4,62 miliarde de lei tranzacții post IPO), reprezentând astfel 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piața Principală a BVB, potrivit datelor companiei.
Valoarea de piață actuală a companiei a ajuns la peste 5,2 miliarde de lei, reflectând o creștere de aproape 146% în ultimii doi ani.
În cei 10 ani de la listare, Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea și extinderea infrastructurii energetice. Compania a alocat 752 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor minoritare în filialele de distribuție și furnizare și peste 100 milioane de lei în proiecte de energie regenerabilă, respectându-și astfel obligațiile asumate prin IPO. În plus, Electrica a atras finanțări nerambursabile în valoare de un sfert de miliard de euro prin Fondul de Modernizare, cel mai mare volum de finanțări din domeniu, a explicat compania, într-un comunicat de presă.
Dividendele cumulate din această perioadă depășesc 2 miliarde de lei, oferind un randament stabil și atractiv pentru investitori, chiar și în contextul fluctuațiilor pieței, cu excepția ultimilor 2 ani.
- Acționarii care au investit în IPO-ul din 2014 au beneficiat de un câștig agregat de peste 90%, din care 53,8% din dividende și 36,4% din aprecierea acțiunilor, ceea ce înseamnă o rată de creștere compusă de 6,64% anual, în condițiile în care inflația medie anuală din această perioadă a fost de 3,96%.
În colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Electrica a implementat măsuri de optimizare a activităților în toate segmentele sale, consolidând astfel practicile de guvernanță corporativă și responsabilitate fata de mediu și comunitate.
Lansarea Fundației Electrica și a proiectului „Energia copiilor, lumina viitorului!”
De altfel, în contextul împlinirii a 10 ani de la listare, compania a anunțat lansarea Fundației Electrica și a proiectului „Energia copiilor, lumina viitorului!”. Fundația se va concentra pe implementarea proiectelor menite să îmbunătățească viața persoanelor provenind din categorii sociale vulnerabile și să contribuie la bunăstarea comunităților locale, cu accent pe domenii precum educație, sănătate, protecția mediului și combaterea sărăciei energetice.
„Lansarea Fundației Electrica și a primului său proiect, ‘Energia copiilor, lumina viitorului!’, marchează un moment important pentru demersurile noastre de implicare în comunitate. Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să aducem o schimbare reală în viețile celor mai vulnerabili dintre noi, să oferim soluții sustenabile pentru problemele energetice și să sprijinim educația copiilor, astfel încât să contribuim la crearea unor perspective mai bune pentru noi toți”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.
„Proiectul „Energia copiilor, lumina viitorului!” este doar începutul unui angajament pe termen lung de a susține educația și dezvoltarea comunităților defavorizate. Dorim să sprijinim copiii din aceste comunități pentru a învăța și a se dezvolta într-un mediu mai adecvat, și credem că fiecare lampă solară pe care o oferim reprezintă nu doar o sursă de lumină, ci și o fereastră către un viitor mai promițător”, a adăugat Marilena Nedelcu, președintele Fundației Electrica, într-un comunicat de presă.
Primul proiect al fundației, intitulat „Energia copiilor, lumina viitorului!”, are ca obiectiv principal sprijinirea copiilor din comunitățile afectate de sărăcia energetică extremă. Potrivit datelor Observatorului Român al Sărăciei Energetice, două din zece gospodării din România consumă energie mult sub media națională, iar peste 4.700 de copii trăiesc în locuințe fără acces la energie electrică. Proiectul își propune să distribuie peste 5.000 de lămpi solare copiilor din gospodăriile afectate, oferindu-le astfel acces la o sursă de lumină sigură și sustenabilă.
Lămpile solare, denumite simbolic „Licurici”, le vor permite copiilor să își continue studiile, precum și alte activități alături de familie, chiar și după lăsarea întunericului, contribuind astfel la reducerea abandonului școlar și la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile vulnerabile. Prin distribuirea lămpilor solare, Fundația Electrica își propune să:
- Ofere copiilor din comunități defavorizate și izolate o sursă de lumină sigură și accesibilă, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a activităților școlare și nu numai;
- Reducă riscurile asociate utilizării surselor de iluminat nesigure și poluante, precum lămpile pe gaz sau lumânările;
- Promoveze utilizarea energiei regenerabile și educația pentru mediu, subliniind importanța soluțiilor sustenabile pentru combaterea sărăciei energetice;
- Crească gradul de conștientizare cu privire la provocările legate de sărăcia energetică și să mobilizeze resurse pentru a sprijini inițiative similare în viitor.
Proiectul „Energia copiilor, lumina viitorului!” va fi implementat în mai multe etape ce vizează comunități din toată țara, începând cu Satu Mare, Alba, Bistrița-Năsăud și Suceava.
Despre Electrica
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție, furnizare și producție a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.
Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. În prezent, este cel mai mare angajator din domeniul energiei din România, cu aproape 8.000 de angajați.