Skip to main content

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat a României, în valoare de 500 de milioane EUR, pentru sprijinirea investițiilor în capacitatea de producție biocombustibili în vederea promovării tranziției către o economie „zero net”.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție (TCTF) pentru măsuri de ajutor de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023 și la 2 mai 2024. potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanței CE în România

În cadrul acestei scheme, pe care România intenționează să o finanțeze prin intermediul Fondului pentru modernizare al UE, ajutoarele vor fi sub formă de granturi directe. Măsura va sprijini investițiile în noi capacități de producție de biocombustibili avansați vizați, și anume bioetanolul, combustibilul de aviație sustenabil și uleiul vegetal hidrotratat.

Prin sprijinirea biocombustibililor avansați, măsura va genera reduceri semnificative ale gazelor cu efect de seră, limitând în același timp impactul asupra agriculturii în comparație cu biocombustibilii convenționali produși din culturi alimentare.

Comisia a constatat că schema României este conformă cu condițiile stabilite în TCTF. În special, ajutoarele (i) vor sprijini introducerea accelerată a energiei din surse regenerabile și, prin urmare, vor contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de climă și de energie, (ii) vor respecta intensitatea maximă a ajutorului și (iii) vor fi acordate cel târziu până la 31 decembrie 2025. Comisia a concluzionat că schema României este necesară, adecvată și proporțională pentru a accelera tranziția verde și a facilita dezvoltarea anumitor activități economice care sunt importante pentru Planul REPowerEU.

Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi pusă la dispoziție cu numărul SA.115993 în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate, a mai transmis Comisia.

(FOTO: Sediul Comisiei Europene din Bruxelles – sursa foto: @comisia.europeana.in.romania, Facebook)

CITEȘTE ȘI:

Cum arată noua componență a Comisiei Europene și cine va fi Comisar pentru Energie și Locuințe