Skip to main content

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi în Parlamentul European componenţa viitorului Colegiu al Comisarilor. În premieră, România va avea o poziție în conducerea instituției, după ce  Roxana Mînzatu a primit postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire. De asemenea, Teresa Ribera (Spania) va fi vicepreşedintă executivă pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă. Pentru prima dată, va exista un Comisar pentru Energie și Locuințe, care va gestiona aspecte precum eficiența energetică.

„Sunt foarte bucuroasă să îi încredinţez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţe şi pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competenţe, educaţie şi cultură, locuri de muncă de calitate şi drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competenţelor şi pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esenţiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.

În ceea ce priveşte paritatea de gen, ea a transmis că din noua echipă de 27 de comisari vor face parte 11 femei, ceea ce reprezintă 40% din Colegiul Comisarilor.

Von der Leyen a declarat că, din cei şase vicepreşedinţi executivi în noua Comisie Europeană, patru sunt femei şi doi sunt bărbaţi.

În afară de Roxana Mînzatu, au mai primit posturi de vicepreşedinţi executivi candidata Spaniei, Teresa Ribera, care va fi vicepreşedintă executivă pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă. Ea va fi responsabilă şi de politica de concurenţă şi va îndruma activitatea pentru a se asigura că Europa rămâne pe drumul cel bun pentru obiectivele sale stabilite în Pactul verde european. Ribera va trebui totodată să asigure decarbonizarea şi industrializarea economiei UE.

Finlandeza Henna Virkkunen va fi vicepreşedintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie. Ea va fi totodată responsabilă pentru portofoliul tehnologiilor digitale şi emergente.

Francezul Stephane Sejourne va fi vicepreşedintele executiv pentru prosperitate şi strategie industrială. El va fi, de asemenea, responsabil pentru industrie, IMM-uri şi piaţa unică. „El se va ocupa de activitatea de a pune în aplicare condiţiile pentru ca companiile noastre să prospere – de la investiţii şi inovare la stabilitate economică şi comerţ şi securitate economică”, a explicat şefa Comisiei Europene.

Estona Kaja Kallas va fi şefa diplomaţiei UE şi vicepreşedintă. „Ne aflăm într-o perioadă de rivalităţi strategice şi de instabilitate. Politica noastră externă şi de securitate trebuie elaborată având în minte această realitate şi trebuie să fie aliniată mai mult cu interesele noastre. Ştiu că pot conta pe ea să realizeze toate aceste lucruri – şi să fie puntea între politicile noastre interne şi externe. Şi să se asigure că rămânem o Comisie Geopolitică”, a insistat Ursula von der Leyen.

Italianul Raffaele Fitto va fi vicepreşedinte executiv pentru coeziune şi reforme. „El va fi responsabil pentru politica de coeziune, dezvoltarea regională şi oraşe. Ne vom baza pe experienţa sa vastă pentru a ajuta la modernizarea şi consolidarea politicilor noastre de coeziune, investiţii şi creştere”, a mai spus şefa Comisiei Europene.

Cine sunt noii comisari europeni propuși

Totodată, Ursula von der Leyen a anunțat astăzi, în declarații de presă la Sttansbourg, propunerile pentru noile portofolii de comisar:

Noua componență a Comisiei Europene 2024-2029 - sursa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_24_4723

Noua componență a Comisiei Europene 2024-2029 – sursa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_24_4723

„Voi începe cu Maroš Šefčovič, căruia sunt foarte bucuroasă să-i acord două roluri. El va fi Comisar pentru Comerț și Securitate Economică. Acesta este un nou portofoliu care include și politica vamală. De asemenea, i-am încredințat un al doilea rol: Comisar pentru Relații Interinstituționale și Transparență. Pentru acest al doilea rol, el va raporta direct mie.

Valdis Dombrovskis va avea, de asemenea, un dublu rol. El va fi Comisar pentru Economie și Productivitate. I-am atribuit, de asemenea, rolul de Comisar pentru Implementare și Simplificare. El va raporta direct mie în legătură cu această parte a activității sale.

Dubravka Šuica va fi Comisar pentru Mediterană. I-am încredințat acest nou rol. Ea va fi responsabilă și pentru vecinătatea sudică extinsă. Va lucra îndeaproape cu Kaja Kallas – și cu mulți alți comisari – pentru a dezvolta interesele noastre comune în regiune.

Olivér Várhely va fi Comisar pentru Sănătate și Bunăstarea Animalelor. El va fi responsabil pentru construirea Uniunii Europene a Sănătății și pentru continuarea lucrărilor în combaterea cancerului și sănătatea preventivă.

  • Wopke Hoekstra va fi Comisar pentru Climă, Zero Emisii și Creștere Curată. El va continua să lucreze la implementare și adaptare, la diplomația climatică și decarbonizare. De asemenea, va fi responsabil pentru impozitare.

Andrius Kubilius va fi Comisar pentru Apărare și Spațiu. El va lucra la dezvoltarea Uniunii Europene a Apărării și la creșterea capacităților noastre industriale și de investiții.

Marta Kos – este de remarcat că Guvernul Sloveniei a sugerat-o pe Marta Kos ca membră a Colegiului. Procedura de nominalizare, care implică consultarea Parlamentului național pentru un aviz neobligatoriu, este în desfășurare. Ea va fi Comisar pentru Extindere – responsabilă și pentru vecinătatea noastră estică. Ea va lucra la sprijinirea Ucrainei – și la continuarea lucrărilor de reconstrucție, și va sprijini țările candidate pentru a le pregăti pentru aderare.

Jozef Síkela va fi Comisar pentru Parteneriate Internaționale. El va conduce activitatea asupra Inițiativei Global Gateway – și va asigura dezvoltarea unor parteneriate reciproc avantajoase care investesc într-un viitor comun.

Costas Kadis va fi Comisar pentru Pescuit și Oceane. Contăm pe experiența sa pentru a ajuta la construirea unui sector rezilient, competitiv și durabil și pentru a prezenta primul Pact European al Oceanelor.

Maria Luís Albuquerque va fi Comisar pentru Servicii Financiare și Uniunea Economisirii și Investițiilor. Acest rol va fi vital pentru consolidarea și finalizarea Uniunii Piețelor de Capital și pentru a asigura că investițiile private susțin productivitatea și inovația noastră.

Hadja Lahbib va fi Comisar pentru Pregătire și Managementul Crizelor. Acesta este un alt portofoliu nou care va analiza reziliența, pregătirea și protecția civilă. Ea va fi responsabilă pentru conducerea eforturilor noastre în gestionarea crizelor și ajutorul umanitar.

Magnus Brunner va fi Comisar pentru Afaceri Interne și Migrație. El se va concentra, desigur, pe implementarea Pactului privind Azilul și Migrația – dar și pe consolidarea granițelor noastre și dezvoltarea unei noi strategii de securitate internă.

  • Jessika Roswall va fi Comisar pentru Mediu, Reziliența Apei și o Economie Circulară Competitivă. Ea va avea un rol important în ajutorul pentru protejarea mediului și integrarea naturii în contabilitate. Va ajuta la dezvoltarea unei economii mai circulare și mai competitive. De asemenea, va conduce activitatea privind reziliența apei, care este o mare prioritate pentru anii următori.

Piotr Serafin va fi Comisar pentru Buget, Combaterea Fraudelor și Administrația Publică. El va raporta direct mie și se va concentra în mod special pe pregătirea următorului buget pe termen lung și pe asigurarea unei instituții moderne care să livreze rezultate pentru europeni.

  • Dan Jørgensen va fi Comisar pentru Energie și Locuințe. Activitatea sa va contribui la reducerea prețurilor la energie, la investiții în energie curată și la asigurarea reducerii dependențelor noastre. El va fi primul Comisar pentru Locuințe – având în vedere toate aspectele, de la eficiența energetică la investiții și construcții.
  • Ekaterina Zaharieva va fi Comisar pentru Cercetare și Inovare. Trebuie să punem cercetarea și inovația, știința și tehnologia în centrul economiei noastre. Ea va ajuta la asigurarea investițiilor mai mari și la concentrarea cheltuielilor noastre pe priorități strategice și inovație revoluționară.

Michael McGrath va fi Comisar pentru Democrație, Justiție și Statul de Drept. I-am încredințat responsabilitatea de a avansa Scutul European pentru Democrație. De asemenea, va conduce activitatea noastră privind statul de drept, combaterea corupției și protecția consumatorilor.

Apostolos Tzitzikostas va fi Comisar pentru Transport Sustenabil și Turism. El este responsabil pentru mobilitatea bunurilor și persoanelor. Acestea sunt sectoare esențiale pentru competitivitatea noastră, dar și pentru tranzițiile noastre, pentru conectarea oamenilor și stimularea economiilor locale.

Christophe Hansen va fi Comisar pentru Agricultură și Alimentație. El va avea sarcina de a pune în aplicare raportul și recomandările Dialogului Strategic. Pe baza Dialogului Strategic, el va dezvolta o Viziune pentru Agricultură și Alimentație în primele 100 de zile ale mandatului.

Glenn Micallef va fi Comisar pentru Echitate Intergenerațională, Cultură, Tineret și Sport. Echitatea intergenerațională este un subiect transversal. Ne afectează pe toți – și în special tinerii. Este vorba despre echilibrul corect într-o societate. I-am încredințat lui Glenn să vegheze asupra acestui aspect.

  • Mesajul-cheie este că, indiferent de unde venim, oricare ar fi titlul nostru: trebuie să lucrăm cu toții împreună. Vom avea dezbateri deschise. Vom fi toți independenți în gândire și acțiune. Și ne vom asuma cu toții ceea ce este convenit. Aceasta este echipa pe care o propun astăzi”, a declarat Ursula von der Leyen.

După prezentarea echipei Ursulei von der Leyen, comisarii desemnaţi vor trebui să treacă de audierile în faţa eurodeputaţilor şi să fie aprobaţi prin vot în legislativul UE.

(FOTO: Sediul Comisiei Europene din Bruxelles – sursa foto: @comisia.europeana.in.romania, Facebook)