Skip to main content

Climate Change Summit a pornit de la ambiția de a construi la București cel mai important eveniment dedicat soluțiilor la schimbările climatice din Europa Centrală și de Est. După primele două ediții care au avut peste 1,5 milioane de spectatori digitali, devenind cel mai urmărit eveniment făcut vreodată în România, Climate Change Summit vine în 2024 cu noutăți importante, precum premii pentru soluții inovatoare și idei practice la provocările climatice venite de la tineri, IMM-uri și ONG-uri, a declarat, într-un interviu acordat NewsEnergy, Ciprian Stănescu, președinte al Social Innovation Solutions, organizatorul summitului.

  • Ediția din acest an, susținută de NewsEnergy ca partener media, se va desfășura între 15 și 17 octombrie 2024 la Opera Națională din București și în peste 20 de locații din capitală, din țară și din regiune.
  • Planurile pentru edițiile următoare sunt mari: „Vrem să mapăm, premiem și susținem liderii noii generații de antreprenori și activiști care construiesc soluții pentru un viitor sustenabil. În acest fel, dezvoltăm și o viitoare comunitate de lideri regionali”. Aflați detalii din interviul pe larg.

NewsEnergy: Cum a evoluat Climate Change Summit de la prima ediție și ce schimbări majore ai observat în ceea ce privește interesul și implicarea actorilor importanți din domeniu, precum și a publicului?

sursa foto: Ciprian Stănescu

Foto: Ciprian Stănescu

Ciprian Stănescu: Încă de la primele discuții cu partenerii fondatori, BRD Societe Generale, ne-am stabilit ambiția să construim la București cel mai important eveniment dedicat soluțiilor la schimbările climatice din Europa Centrală și de Est. O ambiție foarte mare apărută într-o țară care nu este neapărat recunoscută pentru rezultate în acest domeniu. Am crescut în fiecare an și cred că am demonstrat că această ambiție poate să fie pusă în practică.

Noi, la Social Innovation Solutions, suntem o organizație de ecosistem și am reușit în primii 7 ani să strângem împreună mediul politic, de business și cel civic în zeci de evenimente și grupuri de lucru. Actori importanți din domenii ca energie, agricultura, economie circulară sau finanțări sustenabile sunt alături în toate proiectele SIS și în special, în cadrul Climate Change Summit.

La a treia ediție avem peste 60 de parteneri organizaționali din România și Europa Centrală și de Est, jumătate dintre ei organizând evenimente proprii sub umbrela CCS anul acesta. Publicul este implicat, inclusiv la nivel internațional, primele două ediții având peste 1,5 milioane de spectatori digitali, devenind cel mai urmărit eveniment făcut vreodată în România.

NewsEnergy: Care sunt principalele obiective ale ediției din 2024 și ce teme majore vor defini summit-ul din acest an?

Ciprian Stănescu: Începând cu 2024 adăugăm câteva componente noi în cadrul Climate Change Summit. În seara primei zile de Summit, în 15 octombrie, va avea loc prima ediție a Climate Change Summit Awards. Aceasta se adresează tinerilor sub 30 de ani, dar și întreprinderilor mici și mijlocii și organizațiilor nonguvernamentale și finanțează idei din zona de energie, mobilitate, construcții, economie circulară, alimentație și agricultură, biodiversitate și educație pentru mediu.

  • Competiția va oferi 6 premii în valoare totală de 12.000 de euro, oportunitatea de crowdfunding, dar și recunoașterea soluțiilor inovatoare și ideilor practice la provocările climatice prezentate de tineri sub 30 de ani, IMM-uri și ONG-uri.

În afară de competiție, vom avea evenimentul ESG Leaders Forum, în cea de-a doua zi a Summit-ului, dedicat liderilor de business și sustenabilitate din România, în care discutăm în sesiuni plenare și workshop-uri despre impactul legislației de sustenabilitate (CSRD), dar și despre provocările și oportunitățile aduse de ESG, alături de experți ai Comisiei Europene sau soluții de tehnologie pentru măsurare și raportare de sustenabilitate.

NewsEnergy: Referitor la Climate Change Summit Awards, una dintre noutățile principale ale ediției din acest an, ce poți să ne dezvălui de pe acum în ceea ce privește soluțiile înscrise?

Ciprian Stănescu: Avem câteva sute de înscrieri din România și din Europa Centrală și de Est. Avem câte un juriu pentru fiecare din cele 6 categorii format din experți și antreprenori din toată Europa care vor decide către cine se duc cele 12 premii – 6 pentru ideile tinerilor si 6 pentru soluțiile IMM-urilor și ONG-urilor – și ne este clar deja că vor avea o misiune foarte dificilă.

Vrem să creștem această componentă a Summit-ului în anii următori, astfel încât la următoarele ediții să mapăm, premiem și susținem liderii noii generații de antreprenori și activiști care construiesc soluții pentru un viitor sustenabil. De asemenea, în acest fel, dezvoltăm și o viitoare comunitate de lideri regionali, care împreună pot să aibă un impact și mai mare.

NewsEnergy: Poți să ne duci un pic în culisele CCS de la începuturi și să ne povestești care au fost emoțiile de atunci și ce te-a determinat să pornești în această aventură („the story behind the story”)?

Ciprian Stănescu: The story behind the story e foarte simplă: când 2 organizații cu ambiții mari se întâlnesc, lucrurile funcționează. Împreună cu BRD Groupe Societe Generale, alături de care am pornit această “aventură”, suntem convinși că putem să construim cel mai important spațiu de dezbatere și dezvoltare de soluții din partea noastră de lume.

Ni s-au alăturat în primii ani și mulți parteneri financiari și peste 60 de parteneri organizaționali, cum ar fi Auchan sau Mastercard, precum și cele mai importante organizații de business din România.

Emoțiile primei ediții au fost însă cele mai mari. Din culise aș aminti două momente: când la un moment dat în timpul zilei am primit o notificare de la Twitter că aveam deja aproape 200.000 de persoane care se uitaseră live și la finalul celor 2 zile când am deschis acoperișul Teatrului Odeon, a pătruns soarele înăuntru și pe scenă aveam un cor de copiii.

NewsEnergy: Cum vezi viitorul Climate Change Summit și ce sperați, tu și echipa ta, să realizați în următorii ani în ceea ce privește conștientizarea și acțiunile concrete împotriva schimbărilor climatice?

Ciprian Stănescu: Sunt sigur că unul din viitorurile posibile pentru Climate Change Summit se va întâmpla. Un viitor în care aducem la București, dar și în multe alte orașe din regiune cei mai importanți experți și factori de decizie și Summit-ul va deveni unul din cele mai importante spații de dezbatere europene despre viitor.

De asemenea, vom construi în marja evenimentului cea mai de impact comunitate de tineri lideri și antreprenori care împreună își vor crește impactul și vocea pentru soluții grassroots pentru provocările climatice pe care le avem și le vom avea.

NewsEnergy: Social Innovation Solutions derulează mai multe programe educaționale în Europa Centrală și de Est. Care sunt cele mai valoroase recomandări pe care ni le poți împărtăși, din experiența de până acum?

Ciprian Stănescu: Fiecare țară este foarte diferită, chiar dacă provocările sunt asemănătoare – una din primele concluzii după mai mulți ani de incubatoare și programe de educație de sustenabilitate pentru IMM-uri din Europa Centrală și de Est.

Anul trecut am câștigat un premiu al Comisiei Europene pentru cel mai bun program european de promovare a spiritului antreprenorial pentru Future Makers, unul din incubatoarele noastre din CEE.

Anul acesta suntem cu două din programele noastre regionale între primele trei – Academia de Sustenabilitate și Transformator care au loc în paralel în România, Bulgaria, Croația și Serbia. Ne este clar că există o nevoie pentru astfel de programe în mai multe țări și că este critic să conectăm aceste ecosisteme, pentru că altfel riscăm să ratăm foarte multe oportunități.

NewsEnergy: Ultima întrebare, te rog: cât de vulnerabilă este România la schimbările climatice și care sunt 3 acțiuni absolut necesare pentru a reduce efectele acestora?

Ciprian Stănescu: Cred că am văzut cu toții cum a fost vara aceasta. Cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani de când ANM măsoară temperatura. Am văzut, de asemenea, ce s-a întâmplat în Galați și în alte județe și, din păcate, astfel de fenomene meteo extreme nu doar că vor continua, ci se vor amplifica.

România este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice – de la lipsa apei în agricultură și inclusiv în consumul casnic, la lipsa infrastructurii de protecție și adaptare. Sunt multe acțiuni critice – pentru cetățeni, creșterea numărului de asigurări obligatorii pentru locuințe și inclusiv cele facultative care să protejeze suplimentar locuințele din zone cu risc ridicat la dezastre naturale sau climatice; implicarea mai puternică a cetățenilor în bugetarea participativă și transparentă a licitațiilor pentru a scădea impactul folosirii insuficiente a fondurilor de mediu; implicarea în acțiuni comunitare de protecție a mediului – de la educație, la colectare de deșeuri până la plantări.

Și da, am pus doar acțiuni pe care le putem face fiecare dintre noi. Pentru că este important să începem așa, nu doar să ne așteptăm la acțiune climatică doar “de sus”.

SHORT BIO Ciprian Stănescu – președinte Social Innovation Solutions

Ciprian Stănescu conduce ecosistemul Social Innovation Solutions (SIS), un grup de organizații cu misiunea de a împuternici indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitoare și să dezvolte soluții sustenabile. SIS desfășoară programe de educație de sustenabilitate în Europa Centrală și de Est, precum Sustainability Academy, Transformator și ESG Lab lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri, și dezvoltă platforma globală de conversații Climate Change Summit.

A lucrat timp de 12 ani pentru organizații globale precum Ashoka și Aspen Institute, este Global Shaper Alumni al World Economic Forum, membru al Board-ului Rethink Romania și face parte din comunitatea Romanian Business Leaders. Ciprian crede cu tărie în puterea conversațiilor și, începând cu 2023, găzduiește emisiunea „Pro Verde” la Știrile Pro TV.

Predă foresight și sustenabilitate la The Entrepreneurship Academy din București și a finalizat recent programe în sustainable finance și circularitate la Harvard Business School și Cambridge Judge Business School. Ciprian deține un masterat în științe politice de la Central European University.

(FOTO MAIN: Climate Change Summit 2023, credit foto: Mihnea Ratte www.instagram.com/mihnearatte/)

CITEȘTE ȘI:

Climate Change Summit 2024: premii pentru soluții inovatoare