De la 1 ianuarie 2025, va înceta mecanismul prin care producătorii de gaze naturale sunt obligați să vândă furnizorilor clienţilor casnici la preţul de 120 lei/MWh. Astfel, furnizorii vor trebui să cumpere gaze pentru populație la preţul pieţei, ceea ce ar putea duce la o majorare a facturilor cu circa 10% la consumatorii casnici, a declarat preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie (AFEER), Laurenţiu Urluescu. Totodată, potrivit acestuia, reglementările actuale prevăd că de la 1 ianuarie 2025 ar trebui ca facturile la energie pentru toți consumatorii casnici să fie emise prin RO e-Factura, sistemul național de facturare electronică.
Potrivit AFEER, facturile la gaze pentru populație ar putea creşte cu circa 10% de la 1 ianuarie 2025, în condițiile în care, în prezent, prețul gazelor pe piața liberă pentru primul trimestru al anului viitor este de 220-250 lei/MWh.
„De la 1 ianuarie se termină achiziţia de gaze naturale la 120 de lei/MWh, stabilită în OUG 32. Aceasta înseamnă că furnizorii vor trebui să facă furnizarea ori din depozite, ori din piaţă la preţul pieţei. Ce credem noi că se va întâmpla? Credem că va creşte preţul la gaze naturale de la 1 ianuarie. Desigur, fiind în perioadă de plafonare nu va depăşi plafonul. Ştiţi că este un plafon de 0,31 kWh, care nu va putea fi depăşit. (…) Existând acel preţ de 120 lei/MWh, s-a facturat, în funcţie de furnizor, la 0,27-0,28 lei/kWh. (…) Deci creşterea la consumator va fi de la 0,28 lei/kWh la 0,31 lei/kWh„, a explicat marți, într-o întâlnire cu presa, președintele AFFER, Laurențiu Urluescu.
Conform legii în vigoare, în perioada 1 aprilie 2024 – 31 decembrie 2024, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale au obligaţia să livreze, cu preţul de 120 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici.
- Preşedintele AFEER a menţionat că în Camera Deputaţilor există un proiect de lege ce vizează, printre altele, prelungirea până la 31 martie 2025 a termenului privind livrarea de gaze la preţul de 120 lei/MWh, însă nu a fost luată nicio decizie finală.
Sunt așteptate scumpiri și la energia electrică, după 1 aprilie
Pe de altă parte, după 1 aprilie 2025, schema de compensare-plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică pentru consumatori va înceta, astfel că prețurile finale plătite de populație vor fi legate de piața liberă.
În ceea ce privește electricitatea, potrivit președintelui AFEER, pragul actual de 0,68 lei/KWh – în care se încadrează cei mai mulți consumatori casnici – este nesustenabil, fiind mult sub nivelul pieţei, dar şi cel de 0,80 lei/KWh. În schimb, în cazul plafonului de 1,3 lei/kWh, există în prezent oferte sub acest preţ.
- Urluescu a explicat că pentru a vinde cu 0,68 lei/KWh la consumatorii casnici, un furnizor ar trebui să cumpere energia din piața liberă cu circa 100 lei/MWh, imposibil în condițiile în care prețul de piață pentru anul viitor este de peste 550 lei/MWh.
Reamintim că plafoanele actuale de preț pentru energia electrică, instituite prin OUG 27/2022 (actualizat în 2024), sunt de:
- 0,68 lei/kWh – Consum sub 100 kWh/lună, familiile monoparentale, cele care au mai mult de 3 copii și consumatori vulnerabili care depind de dispozitive medicale.
- 0,8 lei/kWh – Consum sub 255 kWh/lună
- 1,3 lei/kWh – Consum peste 255 kWh/lună
Astfel, factura la clientul casnic ar putea creşte, ceea ce nu înseamnă că se va majora şi preţul la bunuri, deoarece la consumatorii non-casnici este puțin probabil să urce preţul.
Reprezentanţii AFEER spun că furnizorii se confruntă cu o întârziere de aproape un an în recuperarea banilor de la stat din schema de plafonare, pe care au suportat-o din fondurile proprii. Sumele care așteaptă confirmarea ANRE pentru a fi decontate sunt de circa 6 miliarde de lei, rămase din decembrie 2023 încoace. Costul schemei de sprijin, conform sumelor aprobate de ANRE pentru decontare pentru 2021, 2022, 2023, este de 26 miliarde RON.
De asemenea, ei au semnalat faptul că sistemul energetic este deficitar pe partea de electricitate: „Sunt ore la consumul de vârf când ne salvează importurile.” Probleme mari sunt și pe piața de echilibrare, unde prețurile au atins în acest an niveluri halucinante de peste 50.000 lei/MWh (chiar și de 102.142 lei/MWh, atins pe 16 septembrie). Pentru furnizori, doar 5% din costurile cu dezechilibrele sunt recunoscute.
Facturile la energie, prin e-Factura de la 1 ianuarie
O altă schimbare importantă de la 1 ianuarie 2025 este că facturile la energie electrică și gaze naturale vor trebui trimise la populație prin sistemul național de facturare electronică RO e-Factura, conform reglementărilor în vigoare. AFEER spune că a făcut solicitare din luna octombrie la ANAF și Ministerul Finanțelor ca furnizorii să poată trimite în continuare și facturile clasice, pe hârtie, însă nu au primit niciun răspuns până acum.
„Facem un apel către Ministerul Finanțelor să clarifice speța pentru clienții casnici de energie electrică și de gaze naturale – dacă obligația furnizorilor de a emite facturi pentru ei prin e-Factura poate fi dublată de sistemul de facturare normal. Trebuie să știm care este factura oficială”, a subliniat președintele AFEER.
Potrivit AFEER, circa jumătate dintre consumatorii de electricitate vor în continuare factură fizică, pe hârtie, în locul celei digitale. Ca să își poată primi și plăti facturile prin e-Factura, practic fiecare consumator de energie ar trebui să aibă cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) de la ANAF.