Skip to main content

Corespondență de la Strasbourg // Rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale a fost un șoc pentru toată lumea, însă rezultatul trebuie interpretat și ca un eșec al clasei politice, care nu a ținut cont de fricile românilor care reieșeau din sondaje: inflația, costul vieții, sărăcia, sărăcia energetică, frica de ridicare a plafonării costurilor la energie, urmate strâns de frica de război, a declarat, într-o întâlnire cu presa la Strasbourg, Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte (VP) al Parlamentului European. În plus, în opinia sa, toate rețelele sociale de comunicare trebuie reglementate mai bine, pentru că ele sunt de interes public.

„În primul rând cu rezultatele alegerilor prezidențiale. Bineînțeles că a fost un șoc, dar cumva ar trebui să fie interpretat și ca un eșec al clasei politice. Faptul că nu au văzut această cometă reprezentată de candidatul Călin Georgescu și nu au interpretat adevăratele frici ale oamenilor. În timp ce în sondaje apărea clar – în sondajele tematice, nu cele politice – apărea foarte clar tema inflației, costului vieții, sărăciei, sărăciei energetice, frica de ridicare a plafonării costurilor la energie, urmate strâns de frica de război.

Am avut o campanie electorală distructivă, în care un candidat a nimicit pe altul și până la urmă n-a mai rămas nimeni în picioare. În plus, candidații s-au duelat pe teme cât se poate de personale și nu neapărat legate de problemele reale ale țării: notele de la bac, cine ce amantă are și mai știu eu ce teme au fost, dar mai puțin temele reale ale românilor.

Iată rezultatul: un candidat care a știut să speculeze fricile acestea ale românilor într-un mod digital, într-un mod care are a face cu comunicarea de astăzi din epoca noastră. Rămâne de văzut cum a fost sprijinit, de cine a fost sprijinit, ale cui sunt cele 5.000 de conturi ale candidatului, cine a avut bani să plătească atâția propagatori de informație și toate chestiunile acestea.

Însă cert este că ieri (luni -n.r.), la prima oră deja am dat mesajul că voi susține calea europeană a României”, a declarat, marți, jurnaliștilor, eurodeputatul Nicolae Ștefănuță.

Acesta a adăugat că în zilele rămase până la alegeri va face campanii de informare adresate tuturor categoriilor de vârstă. Întrebat dacă se poate impune o reglementare a TikTok, eurodeputatul a afirmat că „sunt probleme în privința eticii acestor spații publice de comunicare și problemele n-au început ieri. Reglementarea spațiilor online se face de Uniunea Europeană și prin actul unic de servicii digitale care a intrat în vigoare. Dar cred că nu este suficient. (…) Deci nu este posibil ca aceste platforme care totuși devin de interes public, nu sunt doar firme private, sunt de interes public, pentru că se lasă cu rezultate cât se poate de tangibile. Ar trebui să intervenim mult mai dur. (…) Consider că este un semnal clar că trebuie să reglementăm și mai bine toate platformele, de asta am zis toate, ca să nu creadă lumea că e vorba numai de TikTok”.

El a mai atras atenția că la nivel mondial se intensifică un val mondial de conservatorism și de populism, astfel încât „trebuie să căutăm soluțiile până nu e prea târziu”, iar aceste soluții sunt pe termen lung și ele implică educare.

Va trebui să fie rău înainte să fie bine. Îmi pare rău că sună cinic ceea ce zic, dar va fi rău înainte să fie bine, pentru că mă uit la rezultatele voturilor, inclusiv din parlamentul acesta (PE – n.r.). De când extrema dreaptă a crescut (în PE – n.r.), s-a dus înapoi și partea de luptă împotriva defrișărilor pădurilor, deocamdată n-am văzut decât două sau trei dosare, dar se vede clar rezultatul și impactul alegerilor”.

Potrivit acestuia, o majoritate de extremă dreapta în Parlamentul României ne-ar afecta și în contextul Schengen. „Deși suntem cu un picior în Schengen-ul terestru, o majoritate de extremă dreapta ar duce România 10 – 15 ani înapoi. Nu ar fi un semnal bun european și pe ăsta cred că îl simțiți și dumneavoastră aici, în săptămâna aceasta, nu? Lumea este îngrozită de rezultatul de duminică”, a mai spus Nicolae Ștefănuță.

El a concluzionat că, în opinia sa, „din 2020, respectiv din perioada pandemiei, statele au reprins gustul puterii și au reprins gustul controlului. Iar asta duce ca Uniunea Europeană să-și piardă din putere și din importanță. Eu sunt un european convins, la fel cum sunt un român. Consider că inima mea este jumătate-jumătate și așa aș vrea să rămână procesul ăsta: noi integrați în Europa și Europa cu o voce puternică”.

(PHOTO: EP Plenary session – Nicolae Ștefănuță, VP European Parliament – © European Union 2024 – Source : EP)