Fundația Electrica a finalizat prima etapă a proiectului „Energia copiilor, lumina viitorului!”. În pragul sărbătorilor pascale, primul lot de lămpi solare a fost distribuit către aproximativ 800 de copii din gospodării afectate de sărăcie energetică extremă, din șase localități ale județului Satu Mare: Andrid, Săuca, Tășnad, Craidorolț, Racșa si Turț, a transmis compania.
Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Distribuție Energie Electrică Romania, operatorul de distribuție din cadrul Grupului Electrica, cu sprijinul primăriilor locale, în comunități etnic diverse de români, maghiari și rromi, fiind prima etapă dintr-un program amplu, la nivel național. Proiectul urmărește să ofere copiilor din comunități defavorizate, izolate, o sursă de lumină sigură și accesibilă, pentru a contribui la reducerea abandonului școlar și la îmbunătățirea condițiilor de viață ale familiilor acestora.
„Întâlnirea cu acești copii a fost nespus de emoționantă! Le-am văzut privirile curioase și pline de bucurie în clipa în care au primit lampița „Licurici” și au aflat povestea din spatele ei. Este greu de exprimat în cuvinte cât de mult înseamnă pentru ei o rază de lumină, la propriu și la figurat. Iar lumina pe care am adus-o acum, înainte de sărbătoarea Paștelui, poartă cu ea speranța unui nou început și a unor schimbări reale. Nu în ultimul rând, le mulțumim autorităților locale pentru sprijinul și deschiderea de care au dat dovadă, datorită cărora am putut ajunge în aceste comunități și ne-am putut apropia de poveștile acestor copii. Cred cu tărie că astfel de inițiative, în care companiile, organizațiile și instituțiile publice colaborează, sunt un exemplu de bună practică și speranță pentru viitor”, a declarat Marilena Nedelcu, președinte al Fundației Electrica.

Sursa foto: Fundația Electrica
Lămpile solare, denumite simbolic „Licurici”, sunt proiectate pentru a fi ușor de utilizat și eficiente energetic. Acestea permit copiilor să își continue studiile și activitățile zilnice chiar și după lăsarea întunericului, eliminând riscurile asociate cu sursele tradiționale nesigure și poluante, precum lămpile pe gaz sau lumânările. Proiectul își propune astfel să promoveze importanța soluțiilor sustenabile pentru combaterea sărăciei energetice.
„Energia copiilor, lumina viitorului!” este primul demers al Fundației Electrica și are ca obiectiv principal sprijinirea copiilor din comunitățile afectate de sărăcia energetică extremă. Potrivit datelor Observatorului Român al Sărăciei Energetice, două din zece gospodării din România consumă energie mult sub media națională, iar peste 4.700 de copii trăiesc în locuințe fără acces la energie electrică. Proiectul își propune să distribuie peste 5.000 de lămpi solare copiilor din gospodăriile afectate, urmând a fi implementat în mai multe etape ce vizează comunități din toată țara. Primele județe incluse sunt Satu Mare, Alba, Bistrița-Năsăud și Suceava, mai arată compania.
Lansată la mijlocul anului trecut, fundația se concentrează pe implementarea proiectelor menite să îmbunătățească viața persoanelor provenind din categorii sociale vulnerabile și să contribuie la bunăstarea comunităților locale, cu accent pe domenii precum educație, sănătate, protecția mediului și combaterea sărăciei energetice. Informații suplimentare sunt disponibile pe www.fundatiaelectrica.ro și www.luminaviitorului.ro.