Skip to main content

Pe 26-27 aprilie, Bucureștiul găzduiește prima ediție a festivalului new Urban Habits (nUH) – un spațiu pentru idei, dezbateri, co-creare și experimentare, construit pentru a testa noi obiceiuri sustenabile și moduri de a interacționa cu orașul. Festivalul este organizat de UrbanizeHub și are loc în centrul Capitalei, la LOKAL (Mihai Eminescu 57) și pe strada Erou Ion Călin, transformată temporar într-un spațiu pietonal activ.

Temele abordate la nUH variază de la inovare, design și circularitate la comunitate, mobilitate, locuire, artă, emoție și wellbeing urban. Agenda evenimentului este construită pe trei categorii de experiențe, toate gratuite:

  • INSPIRE: Scena UrbanTalks – discuții cu inovatori urbani, lideri de opinie și experți în sustenabilitate.
  • EDUCATE: Ateliere practice, tururi ghidate și sesiuni interactive – cu participare limitată pe bază de înscriere.
  • CONNECT: Experiențe pe tot parcursul zilei – activări, expoziții de artă, instalații imersive, stand-up, muzică live și DJ sets și multe alte surprize.

Programul cuprinde peste 20 de ateliere interactive pe teme precum urbanism tactic, mobilitate, orașe circulare, design și inteligență artificială, dar și colaborare, artă și gândire critică în context urban. Printre activități se regăsesc și tururi urbane ghidate și sesiuni dedicate copiilor și familiilor.

nUH are invitați din România și din străinătate, printre care se numără Maria Vassilakou (fost vic

new Urban Habits

new Urban Habits

eprimar al Vienei), reprezentanți ai Primăriilor din Sectorul 2 și Suceava, Marcel Ionescu-Heroiu (Banca Mondială), Ciprian Șipoș (specialist în economie circulară și strategii zero-waste), Bjarne Uldal (Nordic Edge), Aluziva (activist social & de mediu) arhitectul Alex Belenyi, Ana Rubeli (storyteller urban la Aici a Stat), Vlad Tăușance (Mindcraft Stories), artiștii Alina Rizescu, Vlad Nancă, GCV și mulți alții. Programul include și momente de stand-up comedy cu Toma și Mincu, dar și DJ set-uri și concerte live cu Paulina și Ana Coman.

Toate detaliile despre program și înregistrare sunt disponibile pe website-ul festivalului.

new Urban Habits este organizat de UrbanizeHub și sprijinit de EEA & Norway Grants și M100 Mirror Mission Cities Hub prin Fondul pentru relații bilaterale și de partenerii Garanti BBVA, Primăria Sectorului 2, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, HCLTech, Institutul pentru Orașe Vizionare, și Primăria Capitalei, prin ARCUB, în cadrul programului Străzi Deschise.

De ce new Urban Habits?

Orașele nu sunt doar spații construite, ci ecosisteme alcătuite din straturi și substraturi de experiențe, obiceiuri și relații sociale. La suprafață vedem infrastructura, clădirile, spațiile publice, dar dedesubt există un strat invizibil de interacțiuni, obiceiuri și percepții care modelează viața urbană.

Ne-am obișnuit să vorbim despre un viitor verde, despre orașe inteligente și despre sustenabilitate, dar rareori vedem aceste concepte traduse și transpuse în comportamente și obiceiuri reale. Discrepanța dintre ceea ce spunem și ceea ce facem – the SAY-DO gap – ne ține pe loc.

new Urban Habits contestă acest tipar al stagnării și transformă ideile în acțiuni concrete prin educație, inspirație și conexiuni autentice. nUH este locul în care co-creăm conexiuni între straturile vieții urbane și în care testăm soluții noi pentru orașe mai verzi, mai incluzive și mai reziliente în fața provocărilor„, arată organizatorii.

Ce vor oamenii de la orașele lor

Pentru a înțelege mai bine ce își doresc oamenii de la orașele în care trăiesc, UrbanizeHub a colaborat cu Izi Data pentru un studiu în rândul populației urbane naționale, care a servit drept fundamentare pentru conceptul festivalului new Urban Habits. Cercetarea a arătat că prioritățile urbane diferă între generații – de la locuire accesibilă, la carieră, sănătate sau calitatea aerului – și că există o dorință clară de schimbare: oamenii vor să adopte obiceiuri mai sănătoase, mai eficiente și mai sustenabile, dar simt nevoia unor contexte care să le facă accesibile și naturale.

Respondenții au indicat așteptări concrete față de „ceilalți” – administrație, companii, vecini – și au subliniat importanța infrastructurii și informării pentru implicare reală. Deși doar 11% spun că ideea de comunitate unită este importantă pentru ei, mulți își exprimă dorința de a participa la inițiative locale și proiecte de cartier. Aceste nuanțe au conturat direcțiile festivalului: new Urban Habits propune un cadru viu și colaborativ în care întrebările despre oraș primesc răspunsuri concrete, prin experiență directă, dialog și implicare, au mai transmis organizatorii.

Mai multe detalii despre rezultatele studiului, aici.

O viziune pe termen lung

new Urban Habits este o invitație la acțiune continuă, la implementarea unor obiceiuri care transformă orașele noastre în locuri mai bune pentru toată lumea. La nUH se nasc idei, se creează conexiuni și se pun bazele unui viitor urban sustenabil, dar ne dorim ca mișcarea să continue și după cele două zile de festival. Straturile vizibile ale orașului pot fi redesenate, dar adevărata schimbare vine din substraturi – din mentalități, din obiceiuri, din interacțiuni, au explicat inițiatorii.

Accesul este gratuit pentru toate activitățile și experiențele nUH, însă sesiunile cu locuri limitate (ateliere interactive/tururi ghidate din pilonul Educate) necesită înscriere dedicată, iar locurile vor fi confirmate pe baza ordinii înscrierilor. Cei interesați sunt invitați să se înregistreze pe newurbanhabits.com.

Despre organizator

Festivalul new Urban Habits este un proiect marca UrbanizeHub, o organizație dedicată promovării sustenabilității și inovației urbane în România. Cu misiunea de a conecta, educa și inspira schimbare tangibilă în orașe, UrbanizeHub a construit și consolidat în timp o comunitate implicată și i-a dat forță prin evenimente, proiecte și inițiative care au reimaginat spațiile urbane, au încurajat colaborarea și au schimbat perspectivele asupra potențialului orașelor noastre.

UrbanizeHub reunește experți, lideri din sectorul public, academic, privat și din societatea civilă, pentru a modela un viitor în care orașele devin ecosisteme verzi, primitoare și inteligente. Organizația a dezvoltat în România multiple inițiative transformatoare precum conferințele UrbanTalks, laboratorul de inovare UrbanLab for Green Cities sau Caravana M100, fiind recunoscut și pentru implicarea în proiectele hands-on de regenerare urbană Parcul Liniei (Sector 6), Bring Nature Home (Iași), Regreeneration (Sector 2), Grădina de Idei (Craiova) și multe altele.

Platforma colaborează prin expertiza sa cu o varietate de parteneri, de la ONG-uri și start-upuri inovatoare locale, până la primării din România și instituții internaționale – Banca Mondială, Comisia Europeană, Aria Metropolitană Barcelona, NetZeroCities.

(Sursa foto main: Pixabay.com)