CleanTech Hackathon 2025, primul hackathon dedicat start-upurilor din România și Europa de Sud-Est, în vederea identificării tehnologiilor și soluțiilor pentru sectorul energetic și de sustenabilitate din România, va avea loc pe 23 și 24 mai, la București, în cadrul ENERGY EXPO 2025, cel mai amplu târg de energie din regiune care își deschide porțile pe 22 mai la Hala Laminor. Inițiativa face parte din programul CleanTech Nexus și se va desfășura în parteneriat strategic cu Ministerul Energiei și PPC România, iar scopul este să genereze soluții reale pentru liderii din industrie, au transmis inițiatorii.
Organizat de Techcelerator, cel mai longeviv high-tech accelerator din România, ENERGY EXPO, Ascendis și Romanian Tech Startups Association (ROTSA), hackathonul oferă un cadru strategic pentru a identifica inovații tehnologice și soluții bazate pe Inteligența Artificială disponibile pentru domeniul energiei sustenabile, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Cu premii în valoare totală de 22.000 de euro (cash și resurse de dezvoltare) și cu susținerea unor jucători relevanți din piața de energie, hackathonul face parte dintr-un program mai amplu lansat de Techcelerator în iunie 2024, CleanTech Nexus, care a atras deja peste 100 de companii inovatoare din regiune și a generat colaborări între startup-uri și corporații cu impact în proiecte pilot și testări comerciale.

CleanTech Hackathon 2025
Start-upuri și inovatori din energie pot aplica acum pentru premii și parteneriate
Organizatorii își propun prin acest hackathon să crească nivelul de adopție al inovării în domeniul energiei și sustenabilității, să încurajeze colaborarea între start-upuri, ingineri, cercetători, designeri și pasionații de energie pe de o parte, și companiile mature, lideri în domeniu, pe de altă parte. De asemenea, inițiativa urmărește formarea unei comunități regionale dedicate învățării, testării și inovării în sectorul energetic.
- Cei interesați pot aplica până la data de 15 mai prin completarea acestui formular: https://tally.so/r/wMV7zg.
Aplicanții pot fi persoane fizice (antreprenori, cercetători, experți în tehnologie ori energie, pasionați de științe) sau companii din România ori Sud-Estul Europei care împărtășesc preocuparea de a rezolva provocări în industria energetică. Companiile pot fi start-upuri care propun soluții inovatoare cu potențial de scalare sau scale-up-uri care au dezvoltat produse și își doresc să le testeze împreună cu jucătorii maturi din industrie.
Provocări din 12 arii tematice
Provocările din cadrul hackatonului fac parte din 12 arii tematice dintre care: prosumatori și comunități energetice, managementul energiei prin date și Inteligență Artificială, integrarea în rețea a surselor de energie regenerabilă, securitatea cibernetică aplicată infrastructurii energetice, inovația în stocarea energiei, economia circulară, eficiența energetică în construcții, transportul durabil, accesul la energie, soluții digitale pentru tehnologii sustenabile, precum și o zonă deschisă dedicată inovațiilor propuse direct de participanți.
- Startup-urile și persoanele interesate se pot înscrie începând cu 14 aprilie, urmând ca primii înscriși să beneficieze de sesiuni de informare, mentorat și networking.
Finaliștii vor fi evaluați de experți și lideri în domeniul energiei și al dezvoltării de business.
Vor fi acordate premii și mențiuni speciale, precum și acces la experimente și proiecte pilot (Proof of Concepts – PoC-uri) alături de companii mari din domeniul energiei. Pe lângă premiile principale, vor fi recunoscute soluții care aplică știința într-un mod eficient, valorifică datele într-un mod inteligent, folosesc tehnologia într-un mod inovator, au potențial de impact la nivel local.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: Ne-am asumat împreună cu Techcelerator să creăm o „Fabrică de Unicorni” în România
„Din vara anului trecut, de când am lansat CleanTech Nexus, peste o sută de companii din Europa de Sud-Est au aplicat la acest program de accelerare. În cadrul hackathonului, startup-urile, scale-up-urile, dar și cei pasionați de energie ori tehnologie pot să își prezinte soluțiile în fața unor specialiști cu experiență vastă, pot să își valideze ideile și să le testeze alături de companii lider în domeniu (validare POC), să cunoască colaboratori, fie că este vorba de potențiali parteneri de business, parteneri în procesul de inovare sau de viitori colegi”, a declarat Cristian Dascălu, Managing Partner Techcelerator.
„Ne-am asumat împreună cu Techcelerator să creăm o «Fabrică de Unicorni» în România. Am susținut încă de la lansare CleanTech Nexus, program creat de Techcelerator, pentru că, așa cum am spus adesea, România poate crește prin inovație și conectarea rapidă a fondatorilor inovatori cu liderii industriei, cu companiile mari care pot face ca aceste soluții să fie utilizate la scară largă, poate chiar de fiecare cetățean. O parte din acest program este CleanTech Hackathon, care își propune să aducă împreună fondatori de start-upuri, cercetători, pasionați de tehnologie ori energie și specialiști din companii pentru a crea și testa idei ce pot deveni soluții sustenabile și de viitor în sectorul energetic. Sectorul energetic are nevoie de inovație, iar «Fabrica de Unicorni» pe care o construim în această perioadă poate reprezenta sursa pentru un sistem energetic 3D – Descentralizat, Digitalizat și Decarbonat”, a afirmat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
„Hackathoanele din cadrul CleanTech Nexus sunt construite pe principiile Open Innovation și Challenge-Driven Innovation. Ne bazăm pe modele validate de inovare corporativă și pe teorii solide din domeniul inovației, tocmai pentru a crea un spațiu autentic de colaborare între start-upuri și companii mari din sectorul energetic. Este un demers aliniat la cele mai avansate practici internaționale în ceea ce privește parteneriatele dintre startup-uri și corporații” a adăugat Marius Opriș, partener în cadrul Ascendis, companie de training și consultanță în HR.
Spre deosebire de hackathoanele clasice axate pe idei pornite de la zero, CleanTech Hackathon implică activ corporațiile, care contribuie cu provocări reale din industrie, accelerând astfel tranziția de la idee la aplicabilitate concretă în mediul de afaceri.
„Inovația în domeniul energetic înseamnă mai degrabă să transformi servicii și infrastructuri existente în asa fel încât să devină mai competitive, digitalizate, reziliente, pentru a face față provocărilor actuale și nevoilor clienților. În prezent, PPC România își conturează strategia de inovație în jurul mai multor piloni, iar printre aceștia se numără și ambiția de a deveni o prezență mai activă în comunitățile de startup-uri pentru a descoperi și sustine soluții inovatoare”, a declarat Radu Brașoveanu, Director Digital Solutions, PPC România.
Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 24 mai, începând cu ora 16.00, la finalul maratonului de conferințe și workshop-uri ENERGY EXPO. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțate echipele câștigătoare ale CleanTech Hackathon 2025 și soluțiile selectate pentru dezvoltare în parteneriat cu companii din sectorul energetic.
Beneficii pentru companiile interesate să participe la ENERGY EXPO
ENERGY EXPO se desfășoară în acest an între 22 și 24 mai, iar organizatorii au susținut încă de la prima ediție inovația, start-upurile, inițiativele B2B și B2G, institutele de cercetare și, mai ales, dialogul cu specialiștii din industrie. Pentru a veni în întâmpinarea inițiativelor la început de drum și a companiilor din sectorul energetic care nu s-au înscris până la această dată ca expozanți la ENERGY EXPO 2025 sau care identifică oportunitatea de a fi parteneri CleanTech Hackathon 2025, organizatorii evenimentului vin cu o ofertă specială, acordând un discount de 20% la pachetele expoziționale. Detalii pe [email protected].
CleanTech Hackathon este una dintre activitățile din cadrul programului CleanTech Nexus, lansat în iunie 2024 de Techcelerator împreună cu Ministerul Energiei, cu obiectivul de a promova tehnologiile și practicile sustenabile în sectorul energetic. Programul aduce start-upurile și inovatorii din Europa de Sud-Est care creează soluții tehnologice pentru energie verde în fața executivilor din domeniile inovației, finanțării și achizițiilor din marile companii energetice din România, Republica Moldova și Europa de Sud-Est, creând o punte între ecosistemul marilor companii energetice din Europa de Sud-Est și mediile inovatoare de furnizori de soluții, start-upuri și instituții de cercetare.
Detalii despre eveniment sunt pe site-ul Techcelerator, în secțiunea Cleantech Hackathon 2025.
(Sursa foto main: Pixabay.com)