Comisia Europeană a anunțat ieri că a lansat o procedură de infringement împotriva României și altor 25 de state membre pentru că nu au transpus complet în legislația națională Directiva (UE) 2023/2413 privind promovarea energiei din surse regenerabile. Aceasta stabilește noi reguli menite să accelereze tranziția energetică în toate sectoarele economiei – de la electricitate, la transport, industrie, clădiri și încălzire-răcire.
Directiva a fost adoptată în 2023, iar statele membre aveau obligația să transpună noile prevederi până la 21 mai 2025, cu unele articole privind procedurile de autorizare care trebuiau aplicate încă din 1 iulie 2024. România nu a notificat Comisiei transpunerea completă, motiv pentru care a primit o scrisoare oficială de punere în întârziere.
Noile reguli urmăresc accelerarea implementării energiei din surse regenerabile în toate sectoarele economiei – nu doar în cel al producției de electricitate, ci și, în mod special, în sectoare cu progres mai lent precum încălzirea și răcirea, clădirile, transporturile și industria, unde au fost stabilite obiective noi sau consolidate. Directiva include măsuri orizontale importante, cum ar fi întărirea garanțiilor de origine, promovarea integrării sistemului energetic prin electrificare și hidrogen regenerabil, precum și garanții pentru o producție sustenabilă de bioenergie.
Implementarea acestei legislații este esențială pentru accelerarea tranziției către energie curată produsă local, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (sectorul energetic fiind responsabil pentru peste 75% din emisiile totale din UE) și consolidarea securității energetice. De asemenea, va contribui la scăderea prețurilor la energie și la creșterea competitivității economiei europene.
- România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a finaliza transpunerea completă a directivei și a notifica măsurile adoptate. În caz contrar, Comisia poate emite un aviz motivat – următorul pas în procedura de sancționare.
Până în acest moment, doar Danemarca a respectat în totalitate termenul legal, arată CE, într-un comunicat de presă.
Directiva (UE) 2023/2413 privind promovarea energiei din surse regenerabile poate fi citită AICI.
(Sursa foto: Pixabay)
CITEȘTE ȘI:
Bugetul UE 2028 – 2034, criticat de Parlamentul European: „Insuficient pentru provocările actuale”