Skip to main content

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) își exprimă „profunda îngrijorare privind recentele declarații politice care stigmatizează companiile energetice și zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri”. Totodată, și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) a reacționat, afirmând că „insinuările referitoare la creșteri nefondate de prețuri și eludarea plății taxelor sunt extrem de grave, în contextul în care acestea contravin realității și generalizează”.

Reacția companiilor din sectorul energetic vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a lansat duminică un apel către Guvern să intervină „de urgență” în sectorul energetic, acuzând companiile din sectorul gazelor că măresc nejustificat prețurile. Fiind criză uriașă de bani la buget, aceasta ar însemna noi majorări de taxe, deja apărând în presă, pe surse, informații că ar putea fi introdus un impozit de 5% pe cifra de afaceri a companiilor. Declarațiile pe larg ale lui Dragnea și mai multe detalii găsiți în articolul publicat ieri: Urmează noi scumpiri la energie. Vâlcov a primit ordin de la Dragnea să mărească taxele: „Coruptule, unde ești?”

„Dacă aceste informații <<pe surse>> s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români. De asemenea, este de așteptat să apară numeroase falimente și nici o companie să nu fie în măsură să își asume rolul de furnizor de ultimă instanță”, a transmis ACUE, într-un comunicat.

Care sunt consecințele taxării suplimentare

Potrivit companiilor din domeniu, întrucât furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea următoarele consecințe:

  • Furnizorii și traderii de energie ar fi expuși riscului de a rămâne fără lichidități, ceea ce i-ar obliga să își întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale și a agentului termic. Această situație va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranță a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea națională.
  • Capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic și pentru dezvoltarea de noi capacități și a unor noi resurse
  • Dată fiind importanța strategică a sectorului energetic și rolul acestuia pentru Bursa de Valori București, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecințe foarte grave asupra prețului acțiunilor și ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor românești listate, pieței de capital, dar și zecilor de mii de români care au investit în acțiunile acestor companii.
  • Semnalul transmis comunității de afaceri ar fi dezastruos, percepția despre Româna în străinătate fiind afectată pe termen lung.

ACUE  subliniază că membrii săi respectă legislația românescă şi sunt buni plătitori de taxe și impozite, contribuind împreună, în ultimii ani, cu circa 1 miliard de euro pe an la bugetul de stat.

„ACUE face apel la responsabilitatea liderilor politici și solicită consultări adecvate, precum și o evaluare detaliată a impactului, înainte de luarea oricărei decizii majore care poate afecta sectorul energetic și economia României”, se mai arată în comunicat.

FPPG dezaprobă modul în care sunt defăimate companiile 

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) a transmis la rândul ei, într-un comunicat, că a urmărit cu multă atenție recentele declarații politice referitoare la mediul de afaceri din Romania și dezaprobă modul în care sunt defăimate companiile din energie, din sectorul bancar, din telecomunicații și din sectorul de retail.

  • Potrivit federației, „astfel de declarații riscă să genereze o stare de ostilitate publică împotriva companiilor, inclusiv împotriva companiilor din sectorul energetic, un sector cu un rol strategic în garantarea siguranței energetice, dar și a securității naționale a României”.

„Industria pe care o reprezentăm este printre principalii angajatori, printre principalii contributori la buget și printre principalii investitori în economia națională, având un rol determinant în poziționarea geostrategică a țării noastre”, susține FPPG.

Reprezentanții industriei de petrol și gaze au mai adăugat că, în ultimii ani, au asistat la deteriorarea accentuată a cadrului de activitate pentru companiile energetice, prin creșterea fiscalității și prin modificări repetate ale legislației în domeniu. „Acest context este de natură sa pericliteze investițiile, cu efecte negative asupra producției de energie, asupra contribuțiilor la bugetul de stat și asupra locurilor de muncă”, a conchis FPPG.