Deși Oil Terminal a angajat o firmă de recrutare care să facă selecția pe criterii profesioniste, conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, în componența CA-ului companiei care operează unul dintre cele mai mari terminale petroliere de la Marea Neagră au rămas, fiind votați ieri în AGA, specialistul în spații verzi și inginerul în deșeuri. De data asta nu se vor mai teme că își vor pierde mandatul după patru luni, întrucât numirea e pe patru ani.
Gata cu mandatele interimare! Acționarii Oil Terminal, companie strategică a statului român, controlată de Ministerul Energiei, au ales ieri componența noului Consiliului de Administrație cu mandat plin de patru ani. Deloc surprinzător, însă, cinci din cei șapte membri ai CA sunt dintre cei vechi, numiți interimar în funcții anul trecut, majoritatea având conexiuni cu ALDE, partid aflat la guvernare. Astfel, potrivit datelor publicate ieri la Bursa de Valori București – Oil Terminal fiind companie listată – în componența Consiliului de Administrație au rămas:
- Gheorghe Cristian Florin – a ajuns în CA-ul Oil Terminal, cu mandat interimar, în luna martie, pentru ca la începutul lunii aprilie să fie ales în fruntea Consiliului de Administrație al Oil Terminal. Având diplomă de inginer expert în managementul deșeurilor obținută, în 2000, Universitatea Biotera, plasarea sa în această funcție s-a făcut la presiunea ALDE, conform relatărilor din presă.
- Costreie Toma-Bogdan – de profesie avocat, acesta a fost, în perioada iune 2012 – mai 2013, director general adjunct în Ministerul Economiei, totodată fiind numit administrator special al combinatului chimic Oltchim, prin ordinul ministrului economiei de atunci, Daniel Chițoiu, care în prezent este secretar general al ALDE.
- Ungur Ramona – aleasă pe 24 noiembrie ca membru provizoriu, are experiență în domeniul bancar.
- Cononov Paul – a fost numit în CA-ul companiei în luna iunie 2017, tot susținut de ALDE. El este directorul Secţiei de Gospodărire a Apelor Tulcea şi preşedinte FLAG Delta Dunării. Între anii 2005 şi 2008, în guvernările PNL şi PDL, a fost guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
- Ovidiu Aurelian Andrei – Tot politic a fost numit în martie anul trecut și Andrei Ovidiu Aurelian, consilier judeţean ALDE în Giurgiu şi fost Șef serviciu la SC Salubris SA Giurgiu.
- Pop Radu Cristian – este unul dintre cei noi pe lista membrilor CA. Din datele publice reiese că, în perioada 28 noiembrie 2017 – 2 aprilie 2018, a fost consilier la Ministerul Economei. Numirea sa a avut loc în mandatul de ministru al lui Gheorghe Șimon, înlocuit la finele lunii ianuarie a acestui an cu Dănuț Andrușcă.
- Lazariu Ciprian – este, de asemenea, unul nou ales în funcția de membru în CA la Oil Terminal. Acesta are un CV bogat, cu funcții de conducere în companii precum Bulrom Gas, Kronospan Sebeș, Romstal, Policolor sau Dacia. Cariera și-a început-o în 1999, la terminarea Facultății de Studii Economice în Limbi Străine din cadrul ASE București, la Ministerul Transporturilor, ca expert Transporturi Rutiere.
Nicolae Cîmpeanu, care oricum era în conflict de interese, fiind angajat al OMV Petrom, și-a pierdut mandatul. La fel și Andrei Ionuț Onofrei, de profesie avocat, numit în CA la finele lui noiembrie. Celălalt candidat de pe lista de 10 supusă votului cumulativ al acționarilor a fost Țicu Niculae, care nu a strâns suficiente voturi.
În concluzie, Ministerul Energiei, condus de data aceasta de un nou ministru, Anton Anton (ALDE), a păstrat în această companie strategică oamenii numiți de predecesorul său, Toma Petcu, vicepreședintele ALDE, schimbat recent din funcție.
Oil Terminal a avut anul trecut rezultate financiare foarte slabe: profitul net a scăzut la 4,9 milioane lei, de la 15,4 milioane lei în 2016, la venituri mai mici din prestarea de servicii. De asemenea, nivelul datoriilor pe termen lung a crescut de la 35,9 milioane lei în 2016 la 59,6 milioane lei, anul trecut.