Skip to main content

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a introdus țara în izolare aproape totală, intriducând reguli noi pentru a opri oamenii să iasă din casă decât pentru strictul necesar, interzicând întâlnirile, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. ”Suntem în război”, a declarat astăzi Macron. Printre măsurile luate, se află și suspendarea plății facturilor la utilități.

Autoritatea de Sănătate Publică din Franța a raportat astăzi 21 de decese noi din cauza coronavirusului, ajungându-se la un număr total de 148 de decese, în creștere cu 16%. Numărul cazurilor a urcat la 6.633, față de 5.423 duminică, însemnând o creștere de peste 20% în 24 de ore, titrează The Guardian.

În al doilea discurs public al său în mai puțin de o săptămână, Macron i-a criticat pe cei care nu au urmat recomandările oficiale și a avertizat că cei care au încălcat regulile vor fi pedepsiți. În transmisiunea de 20 de minute, Macron a repetat de câteva ori: „Suntem în război”, mai notează publicația britanică.  

„E un război de sănătate. Nu suntem în război împotriva unei armate sau a unei națiuni, ci împotriva unui inamic invizibil”, a afirmat președintele Franței.

Începând de marți, oamenii nu vor mai avea voie să părăsească domiciliul decât pentru nevoi strict necesare, inclusiv cumpărături – cu condiția de a menține o distanță de un metru față de alte persoane -, pentru ajutor medical sau muncă, dacă nu poate lucra de acasă. Sportul individual va fi permis, dar nu și cel colectiv.

Macron a precizat că aceste măsuri vor fi impuse pentru cel puțin 15 zile. De asemenea, a amânat runda secundă de alegeri municipale, programată pentru duminică. De asemenea, Franța își va închide granițele, în coordonare cu alte state membre UE.

„Oricine este vulnerabil, inclusiv tinerii. Chiar dacă nu aveți simptome, îi puteți infecta pe prieteni, părinți, bunici, pe cei dragi”, a declarat Macron, criticându-i pe cei care au ieșit în colectivitate.

Totodată, el a spus națiunii franceze că vrea ca nicio companie să nu fie expusă riscului colapsului ca efect al pandemiei. Astfel, facturile la gaze naturale, electricitate și apă vor fi suspendate, la fel și chiriile, iar statul va garanta companiilor credite dintr-un pachet de 300 miliarde de euro. Citiți mai multe amănunte în articolul The Guardian.

Măsura suspendării plății facturilor se va aplica întreprinderilor aflate în dificultate, aflate în prag de faliment, în special cele mici și mijlocii. Detalii, AICI.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul prin care se instituie în România stare de urgență pe întreg teritoriul național, timp de 30 de zile.

ARTICOLE SIMILARE:

Starea de urgență, instituită la nivel național. Prețurile la utilități pot fi plafonate. Ce alte măsuri vizează sectorul energetic

Nuclearelectrica a început să izoleze personalul critic de la centrala Cernavodă, pentru a-l feri de coronavirus

UPDATE. Măsură fără precedent cauzată de coronavirus: personalul esențial de la centrala Cernavodă intră în izolare preventivă

Economist ONU: COVID-19 ar putea costa economia globală 1 trilion de dolari în 2020. Europa e în fața recesiunii