Skip to main content

Într-o perioadă în care sectorul energetic se confruntă cu mari dificultăți generate de pandemia COVID-19, grupul spaniol de utilități Iberdrola, prezent și în România, a pus în funcțiune cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Cu o capacitate de 500 MW, Núñez de Balboa va putea furniza electricitate pentru 250.000 de persoane pe an. 

Primul MWh din acest parc fotofoltaic a fost livrat în rețea la începutul acestei săptămâni, ceea ce reprezintă un punct luminos pentru o industrie care se așteaptă la dificultăți mari în lunile următoare.

Parcul fotovoltaic este situat în Extremadura, o regiune din vestul Spaniei, și a fost construit în colaborare cu Ecoenergías del Guadiana. Investiția totală a fost de aproape 300 milioane de euro, potrivit informațiilor de pe site-ul Iberdrola.

Iată alte câteva cifre cheie ale acestui proiect:

  • Construcția a durat un an și s-a finalizat în decembrie anul trecut, fiind angajați 1.200 de oameni în perioada de vârf.
  • Parcul cuprinde 1.430.000 de panouri fotovoltaice, 115 invertoare și două substații.
  • Construirea parcului a dus la creșterea lanțului valoric, prin achiziții de 227 milioane euro de la furnizori terți.
  • Proiectul va furniza energie curată către clienți dedicați consumului sustenabil din telecomunicații, sectorul bancar și sectorul distribuției, prin acorduri de cumpărare pe termen lung (Power Purchase Agreements).
  • Parcul va preveni emiterea a 215.000 tone de CO2 pe an.

Iberdrola intenționează să construiască în Extremadura o capacitate de generare din surse solare de peste 2.000 MW până în 2022, prin mai multe proiecte. Unul dintre ele include și un sistem de stocare a energiei cu baterii inovatoare. Detalii, AICI.

În 2008, gigantul spaniol Iberdrola a cumpărat 50 proiecte de 1.500 MW în energia eoliană din Dobrogea/România, pe care voia să le construiască între 2011 și 2017, dar acestea nu s-au materializat, cu excepția unui parc eolian de 80 MW, pe care încă îl deține în operare, prin Iberdrola Energia Internacional. Totodată, a fost unul dintre investitorii care se înscriseseră în proiectul construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, din care s-a retras. Grupul spaniol a realizat în 2019 un profit net de 3,4 miliarde de euro, în creștere cu 13%.

O industrie care se confruntă cu dificultăți din cauza COVID-19

Industria fotovoltaică, la fel ca și alte segmente din sectorul energetic, se confruntă cu dificultăți cauzate de COVID-19.

  • Compania de consultanță Wood Mackenzie a revizuit în scădere, la începutul acestei săptămâni, instalațiile fotovoltaice la nivel global de la 129,5 GW la 106,4 GW, ceea ce înseamnă o reducere de 18% comparativ cu nivelul pre-coronavirus, transmite CNBC.com.

Pandemia a cauzat probleme în lanțurile de aprovizionare și a forțat anumite fabrici să se închidă.

(FOTO: Parcul fotovoltaic Núñez de Balboa, sursa: Iberdrola)

ARTICOLE SIMILARE:

Enel a început să fabrice panouri fotovoltaice bifaciale, care produc cu 30% mai multă energie

S-a deschis prima cooperativă de energie verde din România. Cum poți deveni membru și care sunt beneficiile

Economist ONU: COVID-19 ar putea costa economia globală 1 trilion de dolari în 2020. Europa e în fața recesiunii