Sectorul energetic este o „lume” percepută ca fiind preponderent masculină, în care rolul femeilor este mai puțin vizibil. Știm câteva nume care au ajuns în fruntea unor companii mari din domeniu, precum Petrom sau Electrica, dar în spatele cortinei, departe de privirea publicului, se află alte câteva mii de femei care veghează zi și noapte ca rotițele sistemului energetic să funcționeze ca unse.
Industria nucleară este cu atât mai specifică, așa că am vrut neapărat să cunoaștem și „latura feminină” a personalului care operează cele două reactoare ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, ce ne asigură astăzi aproape 20% din producția de energie al țării.
Cifrele nu ne contrazic atunci când spunem că e o industrie masculină. La centrala nuclearelectrică Cernavodă trei sferturi dintre angajați sunt bărbați, respectiv 1.197 de angajați, iar cele 379 de femei reprezintă celălalt sfert.
- Cu ocazia specială a zilei de 8 martie, dedicată femeilor, NewsEnergy vă oferă povestea a două profesioniste care, deși nu sunt cunoscute publicului, au un rol extrem de important în funcționarea în siguranță a reactoarelor de la Cernavodă.
Cecilia, pentru care energia nucleară înseamnă chimie
Cecilia Anghel are 50 de ani și toată cariera ei a fost dedicată CNE Cernavodă, unde lucrează de 24 de ani. Spune cu precizie și data când s-a angajat: 2 mai. În prezent, deține funcția de Șef al Secției Chimice, poziție din care este direct responsabilă pentru controlul chimic al sistemelor nucleare la Unitățile 1 și 2. Până să ajungă aici, a parcurs o cale lungă, începând cu studiile în domeniu.
După ce a absolvit, în 1987, Liceul Agroindustrial Cernavodă, secția Matematică-Fizică, obținând, pe lângă diploma de Bacalaureat, și Certificatul de Calificare ca Operator în tehnici și tehologii nucleare, a urmat Facultatea de Chimie Industrială la Universitatea Politehnica București – Specialitatea Tehnologia Compușilor Macromoleculari, obținând, în 1994, diploma de licență ca Inginer chimist.
„La CNE Cernavodă m-am angajat în 1995 ca Tehnician CNE, desfășurând pentru o scurtă perioadă de timp activități de control chimic, dar și de control al calității și de pregătire a personalului: punere în serviciu analizoare noi din Laboratorul Chimic, dezvoltare metode de analiză pentru aceste echipamente, elaborare proceduri instrumentale și analitice, transfer cunoștințe către personal”, ne povestește Cecilia începuturile ei profesionale la Cernavodă.
- În 1996, a fost promovată ca Tehnician CNE Principal, iar în 2001 a ajuns în funcția de Șef de Laborator, devenind timp de aproape 9 ani responsabilă pentru întreaga activitate a Laboratorului Chimic, întâi pentru Unitatea 1, ulterior pentru ambele unități ale CNE Cernavodă. Ascensiunea ei profesională a continuat, în martie 2012 ajungând în poziția de Șef al Secției Chimice, pe care o deține în prezent.
O profesie care o ține permanent în priză
„La CNE Cernavodă am ajuns dorindu-mi să profesez în meseria aleasă, de inginer chimist, chimia fiind una din materiile mele preferate în timpul liceului și, evident, pe parcursul facultății. În ciuda părerii generalizate pe care o percep continuu, chimia fiind văzută ca o soră vitregă și de neînțeles, pot să vă asigur că, având puțină răbdare cu ea, veți descoperi că nu oferă mai puține satisfacții față de disciplinele înrudite mai apreciate, fizica și matematica”, vorbește Cecilia despre pasiunea ei, cum altfel decât cu pasiune.
Și totuși, recunoaște că nu a fost chiar ușor în cei peste 20 de ani de activitate dedicați CNE-ului. „În continuare se ivesc noi provocări care, în ciuda experienței îndelungate, mă obligă să studiez în permanență, să caut împreună cu echipa mea și restul echipei CNE soluții noi la provocări. Pot spune că această profesie mă ține permanent <<în priză>>”, a adăugat ea.
Care este cea mai mare provocare în prezent pentru ea?
„Să țin pasul cu noutățile din industrie, să reușesc performanța de a menține cel puțin la nivelul actual rezultatele activităților desfășurate de Secția Chimică – o aripă mai mică și mult mai feminină a echipei CNE, dar nicidecum de neglijat”, mai spune Cecilia.
Mihaela, inginerul responsabil de controlul chimic al sistemelor nucleare
La 40 de ani, Mihaela Giurgea este, de la începutul acestui an, inginer principal de operare CNE în Biroul Tehnic Chimic, adică tot la Secția Chimică.
Absolventă a Facultății de Chimie din cadrul Universității Ovidius din Constanța, Mihaela lucrează la CNE din 2002, fiind angajată, alături de mulți alți colegi, în cadrul CNE Invest pentru a participa la punerea în funcțiune a Unității 2.
„De-a lungul anilor s-au întâmplat multe lucruri în plan profesional, pe cât de interesante, pe atât de frumoase. Și spun acest lucru deoarece am început prin a lucra în laboratorul chimic, ca tehnician chimist, iar în prezent sunt inginer responsabil de controlul chimic al sistemelor nucleare din cele două unități”, ne povestește, la rândul ei, Mihaela.
De-a lungul traseulului profesional a mai trecut, timp de circa cinci ani, și prin funcția de inginer responsabil pentru sistemele de prelevare probe, respectiv de adiție chimicale din Unitatea 1.
„Deși au fost mai multe joburi cu responsabilități distincte, toate au fost desfășurate în cadrul Secției Chimice, sub aspectul pasiunii de o viață pentru chimie, pasiune pe care nu mulți oameni o înțeleg”, spune Mihaela.
Funcția pe care o deține acum vine cu noi provocări profesionale, responsabilitățile asumate având impact direct asupra Programului de Control Chimic aferent sistemelor nucleare. Practic, Mihaela se află în fiecare clipă în mijlocul colectivului, asigurând interfața între reguli / proceduri și instalație.
De pildă, Mihaela face parte din echipele mixte care, în timpul opririlor planificate ale reactoarelor, inspectează majoritatea echipamentelor, pentru a evalua impactul regimului chimic asupra stării suprafețelor interioare. Și cum ar putea lipsi din aceste echipe specialiști pasionați de chimie ca ea?
Ce înseamnă să lucrezi ca femeie într-un colectiv format predominant din bărbați? Un mare avantaj e să primești „multe flori și mărțișoare”, spune râzând Mihaela. E însă și o mare provocare.
„Cheia echilibrului – care pentru mine a funcționat – este să reușești o bună colaborare în echipă și să folosești intuiția și sensibilitatea în avantajul tău. În plus, un zâmbet și o abordare pozitivă vor reuși întotdeauna acolo unde o atitudine negativă sau un ton ridicat vor da greș”, își încheie Mihaela povestea, cum altfel decât zâmbind.
NOTĂ SPECIALĂ: NewsEnergy le mulțumește celor două doamne pentru amabilitatea de ne împărtăși din experiențele lor profesionale. Tuturor doamnelor din sectorul energetic le dorim o zi minunată și cât mai multe bucurii și realizări profesionale!