Skip to main content

Comisia Europeană a lansat luni, 22 aprilie, Coaliția europeană pentru finanțarea eficienței energetice. Această nouă inițiativă reunește țările UE, instituțiile financiare și Comisia, la cel mai înalt nivel, pentru a crea un cadru de finanțare viabil pe termen lung pentru investițiile în eficiența energetică.

Acesta este un moment important. Suntem cu toții conștienți de necesitatea de a debloca investițiile private pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Această coaliție stabilește un nou cadru de cooperare pentru a face tocmai asta. Aceasta reunește statele membre, instituțiile financiare și serviciile Comisiei Europene pentru a gândi, planifica și executa împreună finanțarea eficienței energetice. Misiunea sa este importantă. Mai avem doar șase ani până în 2030. Sunt 6 ani pentru a ne îndeplini obiectivele de eficiență energetică. 6 ani pentru a ne asigura că suntem pe calea neutralității climatice. Dacă nu intensificăm investițiile acum, vom rămâne în urmă de la început”, a declarat Comisarul pentru energie, Kadri Simson.

  • Discursul integral ținut cu ocazia lansării Coaliției poate fi citit AICI.

Lansarea Coaliției europene pentru finanțarea eficienței energetice este un alt pas în atingerea obiectivelor legislației UE menite să conducă la atingerea țintei de neutralitate climatică până în 2050, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei. Sunt vizate în special directivele UE privind eficiența energetică (publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în septembrie 2023 – n.r.) și performanța energetică a clădirilor (adoptată în aprilie 2024 – n.r.).

Cu această ocazie, Comisia a reiterat importanța mobilizării investițiilor private și a consolidării cooperării dintre diferiții actori. Comisarul pentru energie, Kadri Simson a subliniat:

Coaliția europeană pentru finanțarea eficienței energetice va juca un rol esențial în intensificarea investițiilor private pentru eficiența energetică. Coaliția oferă cadrul potrivit, atât la nivel european, cât și la nivel național. La nivel european, experții lucrează împreună pentru a dezvolta soluții pentru piață privind eficiența energetică; la nivel național, ar fi create noi <<centre>> naționale pentru a identifica nevoile naționale de investiții în eficiența energetică. Procedând astfel, ar contribui la realizarea unor descoperiri importante pentru piață. Toată această activitate va fi posibilă numai prin unirea forțelor statelor membre, instituțiilor financiare și Comisiei într-o singură inițiativă – Coaliția”.

Alexandra Jour-Schroeder, director general adjunct la departamentul de servicii financiare al Comisiei, a declarat că investițiile private vor interveni cu aproximativ 600 până la 700 de miliarde de euro în fiecare an. „Lucrăm la trei până la patru instrumente de reglementare care vor ajuta la ghidarea investițiilor”, a spus Jour-Schroeder, citată de euronews.com.

La COP28 în decembrie anul trecut, 125 de țări s-au angajat să respecte angajamentele globale privind energia regenerabilă și eficiența energetică. De atunci a crescut la 136. Ulterior, miniștrii energiei din UE27 au semnat Declarația comună privind finanțarea eficienței energetice.

Pașii următori

Un apel oficial de aderare pentru ca instituțiile financiare să se alăture inițiativei va fi disponibil în curând pe pagina web a Coaliției.

Comisia lucrează cu țările UE pentru a înființa centrele naționale. Se preconizează că diferitele fluxuri de lucru (reuniuni plenare, platformă de experți și centre naționale) vor începe mai târziu în cursul anului.

Context

La 19 decembrie 2023, comisarul pentru energie Kadri Simson și miniștrii energiei din toate cele 27 de țări UE au semnat o declarație comună privind finanțarea eficienței energetice și Coaliția europeană pentru finanțarea eficienței energetice. Această declarație subliniază importanța creării unui cadru de finanțare viabil pe termen lung pentru investițiile în eficiența energetică, cu sprijin politic puternic din partea țărilor UE. De o importanță deosebită va fi activitatea centrelor naționale, care vor dezvolta inițiative pentru a răspunde nevoilor naționale specifice privind finanțarea eficienței energetice.

Coaliția a fost anunțată în Comunicarea „EU Save Energy”, care făcea parte din planul REPowerEU, cu scopul de a răspunde apelului făcut de liderii europeni de a intensifica investițiile în eficiența energetică de către Consiliul European în concluziile sale din 20-21 octombrie 2022 și din 15 decembrie 2022.

Coaliția va funcționa la trei niveluri diferite: un nivel politic, un grup de experți și hub-uri naționale care vor avea rolul de a identifica soluții de finanțare a eficienței energetice pentru fiecare piață. Se așteaptă ca acest cadru să ajute țările UE și Comisia în tranziția ecologică, să reducă decalajul dintre finanțarea publică disponibilă și nevoile financiare pentru investițiile în eficiența energetică și să intensifice investițiile private.

Detalii și resurse suplimentare găsiți pe site-ul Comisiei Europene, AICI.

(Sursa foto: Comisia Europeana in România, Facebook)

CITEȘTE ȘI:

Noi ținte privind performanța energetică a clădirilor aprobate de Parlamentul European