Skip to main content

Comisia Europeană a avertizat autoritățile de la București că plafonarea prețului gazelor naturale din producția internă instituită prin OUG 114/2018 este împotriva legislației europene și nu asigură obiectivul de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț. Totodată, le cere să transpună corect normele UE.

Astfel, oficialii de la Bruxelles au decis să trimită României o scrisoare în care semnalează punerea incorectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze (Regulamentul UE 2017/1938), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Aceste instrumente vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială.

„În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ”, susţine Executivul comunitar.

Practic, Guvernul, adoptând OUG 114/2018, a încălcat regulile de concurență și de competitivitate ale UE privind piața gazelor naturale, iar Comisia consideră că aceste măsuri nu asigură un cadru adecvat pentru protecția consumatorilor care nu își pot plăti factura la gaze, a explicat deputatul USR Cristina Prună.

Dacă în două luni statul român român nu se va conforma, atunci se vor deschide procedurile de declanșare a infringementului. Adică amenzi usturătoare pentru România plătite tot din taxele și impozitele oamenilor!”, a declarat Cristina Prună.

Guvernul de la Bucureşti a decis în luna decembrie 2018, prin OUG 114/2018 plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la gaze pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare.

Un mix al intereselor

Gaze naturale - sursa: Pixabay

Gaze naturale – sursa: Pixabay

Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei a declarat recent că furnizorii de gaze sunt marii câştigători ai OUG 114, prin instituirea prețului reglementat.

Ordonanţa a fost solicitată de cei care câştigă din ea. Aşa cum avem un mix al energiei, aşa avem şi un mix al intereselor. (…) Câştigă cei care au piaţa reglementată asigurată şi venitul asigurat. Ei sunt marii câştigători şi pentru că îşi păstrează piaţa îngheţată”, a afirmat Havrileţ, citat de Agerpres.

La momentul aprobării ordonanței, NewsEnergy a arătat că cei doi furnizori au încercat și anul trecut să obțină plafonarea prețului gazelor, în cadrul negocierilor din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților privind elaborarea Legii de aprobare a OUG 64/2016, de liberalizare a prețului gazelor.

Într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene, publicată de E-nergia, Ministerul Energiei a justificat plafonarea prețului prin lipsa unui cadru legislativ pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili, gradul de sărăcie al consumatorilor vulnerabili, dar și nefuncţionarea legislaţiei primare/secundare prin care să funcţioneze mecanismele de auto-reglare specifice unei piețe complet liberalizate.

(Sursa foto: Pixabay)

ARTICOLE SIMILARE:

ANALIZĂ. Marea ipocrizie a lui Dragnea. Pe cine ajută întoarcerea prețurilor la gaze și energie sub controlul statului

BSOG ia în calcul să dea statul român în judecată, din cauza noii legislații în domeniul petrolier

Reacția OMV Petrom la OUG 114: Neptun Deep intră în blocaj, investițiile sunt tăiate

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși