Skip to main content

De la mic la mare, o comunitate întreagă s-a mobilizat ca să obțină cât mai mulți bani de la stat pentru panouri fotovoltaice. Așa a ajuns Buteni (jud. Arad) comuna cu probabil cel mai mare număr de prosumatori din țară. Cetățenii au demonstrat ce putere mare pot avea când își unesc forțele. Acum, cu fonduri europene și cu un program din fonduri norvegiene, Buteni are ambiția de a crea prima comunitate rurală de energie din surse regenerabile din România. Pe termen mai lung, planurile administrației locale sunt să devină o comună total independentă energetic, scrie energymagazine.ro.

Iată, mai departe, o parte din articol:

Ce eforturi au stat în spatele acestei povești de succes, ce oportunități de dezvoltare aduce tranziția verde localităților rurale din România, aflăm de la primarul comunei Buteni, Mircea Braiți. Acesta a povestit cum prin voluntariat, în care au fost implicați prieteni și cetățeni ai comunei de la mic la mare – inclusiv tineri de liceu și studenți plecați la studii în oraș -, persoane fără cunoștințe digitale au fost ajutate să aplice la programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru proiecte cumulate de circa 450.000 de euro.

“Chiar și unor colegi de-ai mei din primărie le-a fost greu, la început nu au știut procedura de depunere. Și ce am făcut: am făcut un grup pe Whatsapp cu corespondenții, le-am făcut un training online, adică le-am spus exact când trebuie să intre, când trebuie să aprindă calculatorul, să-și verifice conexiunea la internet, să aibă grijă la… nu știu, la codul CAPTCHA. Toate detaliile le-am studiat în amănunt și am reușit să ne reducem timpii”, a explicat primarul Mircea Braiți.

Sunt bani care au ajuns practic direct în bugetele familiilor, ajutându-i să își reducă factura la electricitate. 

“Economia la energie pe un an de zile pentru familiile modeste este semnificativă, se simte la bugetul fiecărei familii, mai ales că mulți lucrează pe salarii medii sau poate chiar mai mici, pentru că totuși e o zonă rurală a județului Arad, la 65 km de municipiu. Beneficiile au fost financiare, dar și de mediu, cu reducerea cantităților de noxe din atmosferă”, a completat primarul.

Primăria a mai obținut recent de la Ministerul Energiei finanțare de circa 500.000 euro prin Fondul de Modernizare, pentru un parc fotovoltaic și pentru a instala panouri pe acoperișul tuturor clădirilor administrative, inclusiv școli și grădinițe – în total, 12 clădiri. Administrația va aplica, de asemenea, și pentru voucherele care se vor acorda persoanelor vulnerabile.

“La noi populația se încălzește cu lemne de foc, 98% poate dintre gospodării se încălzesc cu lemne de foc prin centrale termice pe lemn. Ideea ar fi să reușim să eficientizăm consumul de energie la case, adică să venim cu proiecte de izolație pentru familiile vulnerabile. Cu cât mai multe case eficiente energetic, putem să ne gândim apoi să le încălzim cu pompă de căldură prin energie electrică produsă de panouri și dacă prindem și proiecte pe stocare, ar fi foarte bine”, a explicat primarul Mircea Braiți.

  • Totodată, Primăria Buteni este una dintre comunitățile partenere – alături de Municipiul Alba Iulia și Comuna Crucea (jud. Constanța) într-un proiect de cercetare aplicată dedicat comunităților energetice din România, derulat de un consorțiu de universități, think tank-uri, autorități publice locale și start-up-uri din domeniul energiei, al cărui lider este ASE București. Proiectul este sprijinit de Innovation Norway pentru a realiza analize tehnico-economice cu date reale din teren, pentru a determina fezabilitatea și impactul acestui model în România.

(Sursa foto: Pixabay.com)