Skip to main content

Între 1 și 12 noiembrie, Comisia Europeană va participa la Conferința ONU privind schimbările climatice, COP26, care va avea loc la Glasgow, în Regatul Unit. În zilele de 1 și 2 noiembrie, președinta von der Leyen va reprezenta Comisia la summitul liderilor din lumea întreagă, care deschide oficial COP26. Vicepreședintele executiv Frans Timmermans va conduce echipa de negociere a UE. La COP26 va participa și comisarul Kadri Simson, iar UE va găzdui peste 150 de evenimente conexe la pavilionul său, a transmis instituția de la Bruxelles, într-un comunicat de presă.

Comisia va impulsiona toate părțile să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris și să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Totodată, vom face apel la țările dezvoltate să majoreze finanțarea pe care o acordă combaterii schimbărilor climatice pentru a atinge obiectivul de 100 de miliarde USD convenit la Paris, obiectiv la care UE contribuie deja cu peste 25 de miliarde USD, contribuție care continuă să crească, și va depune eforturi pentru a finaliza „cadrul de reglementare al Acordului de la Paris”.

Sustenabilitate, schimbari climatice - sursa foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Exprimându-se în perspectiva COP26, președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Cursa omenirii pentru atingerea neutralității emisiilor de carbon până la mijlocul secolului a început. Colaborând, putem fi cu toții câștigători. La COP26, avem datoria de a proteja planeta pentru generațiile viitoare. În Europa, am creat toate condițiile pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și pentru a ne reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. La Glasgow, voi îndemna și alți lideri mondiali să facă același lucru, să inoveze și să investească într-o nouă strategie de creștere mai durabilă. Într-un cuvânt, să prospere și să construiască societăți mai sănătoase, asigurând, în același timp, un viitor mai bun pentru planeta noastră.”

În cadrul Acordului de la Paris, 195 de țări au convenit să prezinte contribuții stabilite la nivel național (CSN) care reprezintă obiectivele lor individuale de reducere a emisiilor. În mod colectiv, aceste contribuții ar trebui să se subsumeze obiectivului de menținere a modificării temperaturii medii globale sub 2°C și cât mai aproape posibil de 1,5°C până la sfârșitul secolului. Ultimul raport de sinteză al CCONUSC (Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice), publicat în această lună, arată că CSN (contribuția stabilită la nivel național a UE și a statelor sale membre) actuale nu corespund obiectivelor Acordului de la Paris, creând premisele unui nivel periculos de încălzire globală cu 2,7°C, cu efecte extrem de nocive care reprezintă o provocare existențială.

incalzire globala, schimbari climatice  - Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Țările dezvoltate s-au angajat să mobilizeze o sumă totală de 100 de miliarde USD pe an pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice în perioada 2020-2025 pentru a ajuta țările cele mai vulnerabile și, în special, statele insulare mici, în eforturile lor de atenuare și adaptare. UE este cel mai mare donator, contribuind cu un sfert din valoarea obiectivului, și, recent, președinta von der Leyen a anunțat o contribuție suplimentară de 4 miliarde EUR din bugetul UE până în 2027. Cu toate acestea, și alți parteneri trebuie în prezent să își intensifice eforturile și să acopere deficitul actual de aproape 20 de miliarde USD.

  • Finanțarea combaterii schimbărilor climatice este esențială pentru a sprijini comunitățile vulnerabile să se protejeze împotriva efectelor schimbărilor climatice și pentru a dezvolta o economie curată.

La șase ani de la adoptarea Acordului de la Paris, UE va negocia, de asemenea, cu celelalte părți la COP26 finalizarea „cadrului de reglementare al Acordului de la Paris”, care cuprinde normele și procedurile pentru punerea în aplicare a acordului. Urmărim, în special, un acord care să asigure integritatea ecologică a piețelor globale ale carbonului și cu privire la obligațiile în materie de transparență și de raportare. O piață internațională a carbonului care funcționează bine poate genera investiții suplimentare în tranziția verde și poate accelera reducerea emisiilor într-un mod eficient din punct de vedere economic.

Evenimente conexe găzduite de UE în marja COP26

Conferința ONU privind schimbările climatice COP26 va avea loc sub președinția Regatului Unit și va avea loc la Glasgow, cu sprijinul copreședinției Guvernului Italiei, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021.

Pe durata conferinței, UE va găzdui peste 150 de evenimente conexe la pavilionul UE din Glasgow și online. Aceste evenimente, organizate de diverse țări și organizații din Europa și din întreaga lume, vor aborda o gamă largă de aspecte legate de climă, cum ar fi tranziția energetică, finanțarea durabilă, cercetarea și inovarea.

(FOTO MAIN: Sediul Comisiei Europene din Bruxelles – sursa foto: @comisia.europeana.in.romania, Facebook)

ARTICOLE SIMILARE:

Ziua Sustenabilității: 6 din 10 români cred că generațiile următoare se vor confrunta cu mari catastrofe climatice (studiu)

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații

Scenariu pesimist: „coșmar climatic” în lunile de vară. Cum ar putea evolua clima României în următoarele decenii

Green Ecosystem Overview: Radiografia afacerilor verzi și a startup-urilor ecoinovatoare din România și Bulgaria