Skip to main content

Timpul nu are răbdare cu noi și e nevoie să acționăm pentru a face transformările necesare în sectorul energetic, planificând atent și coordonat pașii de urmat, spune Livia Stan, Director of Public Affairs E.ON România. La rândul său, Sorin Elisei, Director Deloitte România, liderul practicii de sustenabilitate şi energie, a declarat că în acest proces de transformare e nevoie de o viziune a întregului, nu a unor piese, și de o abordare care să țină cont de întregul lanț valoric. Invitați la emisiunea Energy Trends, cei doi experți au făcut o serie de recomandări pentru a avea o tranziție de succes.

În primul rând, să definim o viziune strategică:

În acest moment nu există un document cu caracter programatic, care să traseze direcția dezvoltării sectorului energetic din România pe acest traseu al tranziției totale pe care Comisia Europeană l-a stabilit. Riscăm astfel să aplicăm politici publice disonante sau nepotrivite contextului actual, de natură să conducă la investiții inoportune sau redundante din punct de vedere economic, declară Livia Stan, Director of Public Affairs, E.ON România.

De ce e nevoie de o viziune a întregului și de investiții pe tot lanțul? Sorin Elisei, Director Energie în cadrul Deloitte România, a explicat că trebuie o planificare atentă pentru integrarea noilor capacități de producție a energiei, care să țină cont și de povara ulterioară în facturi a cheltuielilor pentru dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție.

„Ar trebui să nu riscăm ca partea de investiții în capacități de producție să se dezvolte, să existe o accelerare în implementarea lor, pentru a vedea apoi că avem probleme în ceea ce privește integrarea lor în rețea”, a spus Sorin Elisei.

Iată care sunt, din perspectiva celor doi experți, elementele principale pentru a ne atinge împreună obiectivele de transformare a sistemului energetic național și de adaptare la o nouă economie – mai verde, mai sustenabilă și care să asigure o dezvoltare egală pentru toți participanții la acest proces:

  • Viziune strategică și integrată, care să cuprindă tot lanțul valoric – de ex: corelarea între investițiile în unități noi de producție cu dezvoltarea infrastructurii de transport și distribuție
  • Acțiune coordonată la nivelul întregului guvern în privința politicilor privind combaterea schimbărilor climatice
  • Consolidarea mixului energetic, și nu direcționarea investițiilor către un anumit tip de producție. Gazul este o soluție pentru asigurarea tranziției energetice în România.
  • Transparența, coerența și colaborarea între sectorul public și privat
  • Perspectivă clară asupra tuturor mecanismelor de finanțare

Aflați detalii urmărind acest nou episod al emisiunii Energy Trends, realizat de EM360 studio:

***

Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.

EMISIUNILE ANTERIOARE:

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Primăriile nu vor mai putea subvenționa prețul gigacaloriei

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Încă nu vedem în totalitate efectul scumpirii energiei în facturile consumatorilor

ENERGY TRENDS – Oportunități uriașe de investiții în sectorul clădirilor „verzi” și eficiente energetic

ENERGY TRENDS // Ondrej Safar, CEZ România: Cum resetează prosumatorii și mobilitatea electrică sectorul energetic