Skip to main content

Prețul gigacaloriei în această iarnă urmează să crească ca urmare a scumpirii gazelor naturale și a cotațiilor certificatelor emisiilor de carbon. Mai mult, dispare și subvenția acordată de primărie la prețul gigacaloriei, a declarat, în cadrul emisiunii Energy Trends, Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Odată cu aprobarea în Parlament a Legii consumatorului vulnerabil, luna trecută, primăriile nu vor mai putea subvenționa prețul gigacaloriei.

„Din păcate, această Lege a consumatorului vulnerabil, care cu oarece întârziere totuși a fost aprobată de Parlament și promulgată de președinte, a pus autoritățile locale în imposibilitatea de a mai acorda subvenții. Singurele subvenții care pot să vină înspre consumatorii vulnerabili sunt în baza Legii privind consumatorul vulnerabil”, a afirmat vicepreședintele ANRE.

Potrivit acestuia, deși s-au aprobat măsuri de sprijin pentru consumatorii casnici vulnerabili, încă nu se știe ce ajutor vor putea primi producătorii de energie termică sau companiile, pentru a compensa majorarea facturilor la energie.

„Deci ar mai fi foarte-foarte multe lucruri de lămurit pentru a putea spune că ne așteaptă o iarnă liniștită”, a subliniat vicepreședintele ANRE.

Cum ar fi arătat piața locală de gaze naturale dacă nu ar fi fost blocată producția în zăcămintele din Marea Neagră? Care este situația în privința stocurilor naționale de gaze naturale, în condițiile în care Europa se confruntă cu o penurie de gaze naturale?

La aceste întrebări au fost, de asemenea, oferite răspunsuri în emisiunea Energy Trends, realizată la EM360 Studio.

Mici, dar mulți – puterea prosumatorilor

Totodată, am analizat pe ce ne putem baza în tranziția energetică, ce rol joacă gazele naturale și energia nucleară.

Vicepreședintele ANRE se așteaptă ca în perioada următoare să avem zeci, dacă nu sute de mii de noi prosumatori în rețele. Împreună, vor deveni un actor important pe piața energiei. Cum vor schimba aceștia sistemul energetic?

Aflați detalii din materialul video următor:

***

Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.