În contextul exploziei prețurilor la energie înregistrate în toată Europa, în România s-a ajuns în situația ca, în a doua jumătate a acestui an, ofertele de electricitate de pe piața concurențială să fie mai mari decât cele de serviciu universal, a declarat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), invitat în emisiunea Energy Trends. El a adăugat că „încă nu vedem în totalitate efectul creșterii prețurilor din piața angro în facturile finale, nu la toți consumatorii”.
„Paradoxal, pentru semestrul II 2021, dacă ne uităm pe comparatorul de oferte de pe site-ul ANRE, prețurile de serviciu universal sunt printre cele mai bune la momentul actual”, a spus vicepreședintele ANRE.
Potrivit acestuia, pe măsură ce a început să crească prețul în piața angro de energie electrică, au dispărut ofertele bune ale furnizorilor din piața concurențială.
„Pot să spun o veste neplăcută pentru consumatori: încă nu vedem în totalitate efectul creșterii prețurilor din piața angro în facturile finale, nu la toți consumatorii”, a adăugat acesta.
Plătim scump amânarea deciziilor
Tot în cadrul emisiunii Energy Trends realizate la EM360 Studio, Zoltan Nagy-Bege a analizat eforturile pe care le presupune tranziția energetică, efectele pe care întârzierea procesului de liberalizare le-a avut asupra pieței. Printre ele, și faptul că acest lucru a condus la întârzierea investițiilor necesare în modernizarea sectorului de producere a energiei.
„Întârzierea liberalizării a avut un rol în întârzierea acestor investiții și faptul că nu suntem pregătiți cu investiții care să înlocuiască aceste centrale care se dovedesc a fi din ce în ce mai ineficiente în condițiile evoluției prețurilor la gaze și a certificatelor de emisii de carbon”, a punctat vicepreședintele ANRE.
Mai multe amănunte despre cauzele creșterii prețurilor la energie, despre parcursul României în procesul de tranziție energetică, aflați ascultând dezbaterea din materialul video următor:
***
Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.
ARTICOLE SIMILARE: