Skip to main content

În contextul creșterii accelerate a prețului energiei, investițiile ample în clădiri eficiente energetic și „verzi” și-ar fi arătat acum adevărata valoare pentru consumatori. Despre potențialul uriaș de investiții în creșterea eficienței energetice a clădirilor în România, dar și despre oportunitățile din sectorul construcțiilor „verzi”, am discutat cu Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG), și Andrei Botiș, președinte al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC), invitați în emisiunea Energy Trends.

Noile propuneri de reglementări europene venite prin pachetul Fit for 55 cer mai multă energie din surse regenerabile în clădiri, dar și taxarea emisiilor de CO2 generate de acestea. În plus, din acest an, a devenit obligatoriu standardul nZEB pentru orice clădire nouă, publică sau privată.

Care este impactul acestor schimbări legislative, dar și apetitul consumatorilor pentru clădiri „verzi”? Ce schimbări legislative sunt necesare pentru a stimula investițiile în clădiri cât mai eficiente energetic?

Mai ales în contextul exploziei prețurilor la energie, „eficiența energetică și-ar fi văzut acum foarte mult valoarea în sectorul clădirilor, unde consumatorul casnic este așa de lovit, dar și consumatorul industrial, din zona de servicii”, spune Radu Dudău, director EPG.

O clădire eficientă energetic este, în primul rând, o clădire sănătoasă, de aceea investițiile în renovarea energetică a școlilor înseamnă în primul rând protejarea sănătății copiilor. Renovarea este însă cea mai bună măsură de sprijin și pentru consumatorii vulnerabili, a mai spus Radu Dudău.

Andrei Botiș a explicat beneficiile pe care o clădire „verde” le are pentru consumatori: „Avem un consum redus de energie, o calitate mai bună a vieții, și avem și o dobândă preferențială (la credite „verzi” – n.r.). Deja avem două elemente care contribuie semnificativ la buzunarul nostru”.

El a descris situația pieței locale a construcțiilor verzi în acest moment. Are România capacitatea de a deveni un jucător important la nivel regional în sectorul construcțiilor verzi și, dacă da, de ce avem nevoie pentru a ne atinge potențialul?

Urmăriți întreaga dezbatere și aflați amănunte pe EM360.ro.

***

Energy Trends este un demers mediatic inițiat de EM360 și derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.

***

NOTĂ: Platforma media NewsEnergy.ro a fost numită, în luna mai acestui an, Ambasador al Pactului Climatic european. Vom rămâne consecvenți principiilor pe care le-am avut și până acum. Astfel, o dimensiune importantă a comunicării noastre va fi, în continuare, cea privind legislația UE în domeniu, sustenabilitatea și schimbările climatice.

CITEȘTE ȘI:

ENERGY TRENDS // Ondrej Safar, CEZ România: Cum resetează prosumatorii și mobilitatea electrică sectorul energetic