Skip to main content

Sectorul energetic va trece prin schimbări semnificative în următoarele decenii. Despre riscuri și oportunități, despre transformările care urmează într-un sector energetic tot mai digitalizat, inclusiv în ceea ce privește noile abilități necesare forței de muncă, am discutat cu Ondrej Safar, Country Manager CEZ România, invitatul EM360 Studio la emisiunea Energy Trends.

Fluxul energiei, care acum e de la marii producători către consumatori, va arăta diferit la finalul tranziției energetice. „Democratizarea” producției de energie, cu tot mai mulți consumatori care își vor produce singuri electricitatea (așa-numiții „prosumatori”), va schimba acest flux. În paralel, va exista și o schimbare semnificativă în modul în care se consumă energia, mai ales în contextul dezvoltării mobilității electrice, spune Ondrej Safar, Country Manager CEZ România.

Digitalizare și securitate cibernetică

Digitalizarea progresivă a sectorului energetic aduce, pe lângă beneficii, și provocări în ceea ce privește securitatea în fața atacurilor cibernetice.

„Asta este ceva care în acest moment nu este definit clar, deci nu există nicio discuție cu privire la definirea clară a legislației și a regulamentului în ceea ce privește securitatea cibernetică. Acest lucru este în curs de pregătire. Suntem într-o discuție destul de intensă cu autoritatea de reglementare cu privire la modul de abordare, deoarece toate aceste lucruri costă bani”, adaugă Ondrej Safar.

Abilitățile digitale, esențiale pentru forța de muncă

Totodată, transformarea digitală a sectorului energetic schimbă și abilitățile necesare forței de muncă în domeniu.

Munca într-o companie energetică nu este să lucrezi undeva cu șurubelnița, ci este din ce în ce mai mult să lucrezi cu computerele, să configurezi setarea, sistemul, să configurezi părțile inteligente ale rețelelor, toate echipamentele inteligente. Așadar este tot mai mult și mai mult despre asta, să spunem competențe digitale, cunoștințe digitale”, explică Ondrej Safar, Country Manager CEZ România.

Așadar, tranziția energetică aduce transformări semnificative în sectorul energetic românesc și provocări pe măsură. Care este cel mai important lucru, primul pas pe care trebuie să îl facem, pentru a răspunde cu bine acestor provocări?

Urmăriți discuția integrală și aflați mai multe detalii din articolul publicat de EM360.ro, pe care îl găsiți AICI.

 ***

Energy Trends este un demers mediatic inițiat de EM360 și susținut de NewsEnergy.ro ca partener media, care își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.

***

NOTĂ: Platforma media NewsEnergy.ro a fost numită, în luna mai acestui an, Ambasador al Pactului Climatic european. Vom rămâne consecvenți principiilor pe care le-am avut și până acum. Astfel, o dimensiune importantă a comunicării noastre va fi, în continuare, cea privind legislația UE în domeniu, sustenabilitatea și schimbările climatice.

ARTICOLE SIMILARE: 

Apelul AFEER către autorități: Consultați specialiștii în deciziile ce privesc piața de energie din România!

Apel din mediul privat: Ne trebuie o strategie de țară aliniată cu Green Deal, altfel ne planificăm eșecul!

Corneliu Bodea, CRE: Tranziția energetică se va face cu mult efort în România // INTERVIU

Răzvan Nicolescu: Se joacă un deceniu în acest an. Poate să fie un deceniu câștigat sau unul pierdut ireversibil. Trebuie să strângem rândurile