Peste 150 de participanți și lideri ai comunității energetice din România și Europa au fost prezenți la cea de-a 12-a ediție a conferinței Ziua Energiei Brașov, pentru a discuta despre investiții în sectorul regenerabilelor și măsuri pe care le consideră necesare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică ale Pactului verde European.
REPOM, companie ce activează în domeniul operării şi gestionării instalaţiilor de energie regenerabilă, a continuat tradiția și a organizat, pe data de 10 septembrie 2021, Ziua Energiei Brașov, aflată la a 12-a ediție, unul dintre cele mai importante evenimente de specialitate din România. Conferința a beneficiat de sprijinul ENTERA, primul producător și furnizor de energie 100% verde agregată, eoliană și solară din România, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.
Pactul Verde European, Pachetul Fit for 55, prosumatorii în România, cum se adoptă și se finanțează aceste obiective în UE și România, care sunt planurile în afara granițelor, ce tehnologii există și sunt fezabile și ce este în curs de dezvoltare au fost principalele teme de dezbatere în cadrul conferinței.
Iată principalele idei discutate în cadrul acestui eveniment:
Dan Drăgan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei
- România va crește ținta pentru regenerabile aferentă anului 2030, după o reevaluare a PNIESC anul viitor.
- Fondul de Modernizare va disponibiliza 10 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție în regenerabile, coroborat cu întărirea rețelelor de distribuție, investiții în unități de producție în cogenerare și unități de stocare, în producția de hidrogen etc.
- Hotărârea de Guvern, prin care se implementează Fondul de Modernizare, va fi aprobată în luna octombrie, oficialul Ministerului Energiei avansând ca termen sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor pentru lansarea primelor proiecte.
Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE
„Investitorii străini sunt în continuare descurajați să facă afaceri în România. De 9 ani ne-am împotmolit în reglarea unor aspecte ce țin de legislația primară în ce privește situația contractelor bilaterale. Este haos. Alungăm orice om de afaceri sănătos la cap”.
El a transmis un mesaj clar investitorilor: “Dacă noi – ANRE – vă dăm în scris că aveți dreptul să faceți contracte bilaterale fără a încălca legea primară, aveți acest drept”.
Cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică, oficialul ANRE a afirmat:
„Din păcate, sunt șanse ca această liberalizare să nu treacă de faza de copilărire. Sper ca politicienii să reziste tentației de a plafona prețurile la energie. Altfel, există riscul să aruncăm România înapoi”.
Silviu Costea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov
“În premisa ultimelor evenimente neplăcute – criza sanitară, scumpirea materiilor prime, întârzieri în aprovizionare, creșterea cursului valutar, scumpirea utilităților, toate acestea pe fondul unei crize a forței de muncă – companiile din România se simt nevoite să-și schimbe strategiile de investiții. Cu toții începem să ne gândim mai mult la un termen foarte scurt decât la un termen foarte lung (…) Semnalul pe care sau pot să îl transmit este mai mult o cerere a investitorilor îndreptată către autoritățile implicate în alocarea de fonduri nerambursabile, care să direcționeze mai mulți bani către această zonă și să ajute astfel mai mult întreprinderile pentru a trece peste această perioadă dificilă”.
Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES și Director General Repom, organizatorul conferinței
“Într-adevăr ne preocupă foarte tare prețul energiei, atât în zona de energie electrică, cât și în zona gazelor naturale, și este o provocare pentru societăți și pentru populație. Există însă și o parte plină a paharului: întotdeauna, atunci când acest preț la utilități crește, crește și apetitul pentru noi investiții, ele devin mai ușor fezabile și știm bine că astăzi în zona energiei electrice, cel puțin, cele mai ieftine surse sunt cele regenerabile. Noi vedem o efervescență foarte mare în sectorul industrial și sunt convins că firmele din Brașov, și nu numai, vor începe în număr din ce în ce mai mare să pună panouri pe acoperișuri și să investească foarte mult în eficiența energetică pentru că, în final, cel mai ieftin megawatt este cel pe care nu îl consumăm”.
“Credem că a sosit momentul următorului val de de investiții în regenerabile. Avem nevoie de un restart. Așadar, îndemnul este să punem mâna pe planșă, pe mape, pe proiecte, pe sapă, pe mersul în teren și să instalăm noi capacități, pentru că sunt absolut necesare și fără acestea nu se mai poate merge mai departe”.
Viorel Lefter, Președinte PATRES
“România a fost înzestrată de Dumnezeu cu un potențial deosebit din punct de vedere al surselor de energie regenerabilă. Deși potențialul uman este uriaș cu privire la dezvoltarea de noi capacități energetice din surse regenerabile și politicile energetice susțin o creștere accentuată a ponderii energiei regenerabile, România și-a propus o creștere de doar 4% în perioada 2021- 2030. În aceste condiții, cu această țintă de regenerabile, nu că suntem pesimiști, încercăm să fim realiști: România va continua să importe energie cu consecințe negative asupra prețului energiei”.
Cum punem în aplicare Pactul Verde European? Transpunere concretă
Aceasta a fost tema celui de-al doilea panel, dezvbătută de invitați, respectiv: Adrian Tănase, Director executiv Bursa de Valori București; Amalia Stamate, Economist Senior BNR; Romulus Mircea, Director Managementul Bilanțului și Portofoliului Raiffeisen; Viorel Beltechi, Director executiv Therme Group; Jürgen Ludwig, Consultant REPOM și Claudiu Butacu, Co-Fondator, EFdeN.
- Aceștia au vorbit despre finanțarea verde prin piața de capital, prezentând modalități de sprijinire a finanțării verzi, obligațiuni verzi pentru finanțarea tranziției către o economie sustenabilă, proiecte de contorizare inteligentă, costurile de inovare pentru energia verde.
Comunitatea de investitori cere din ce în ce mai mult să se finanțeze proiecte dedicate investițiilor verzi și să se creeze oportunități, a spus reprezentantul Bursei de Valori București. Conferința s-a bucurat de opiniile exprimate de persoane de specialitate din mediul internațional. Barbara Saerbeck, membră a AGORA Energiewende, un grup de experți independenți dedicați obiectivelor climatice și energetice stabilite de mediul politic european și german, a prezentat o parte din cele 50 de măsuri propuse Germaniei pentru atingerea obiectivelor 2030/2045.
- Julian Popov, membru al Consiliului consultativ Climate-KIC, a vorbit despre tranziția către hidrogenul verde și perspectivele europene de atingere a obiectivelor impuse de Pactul verde european.
Viceprimarul Flavia Boghiu a anunțat la rândul ei, la Ziua Energiei, că Brașovul va fi capitala verde a României, adică un oraș cu aer mai curat, mai liber de mașini, mai mult spațiu verde și clădiri eficientizate energetic.
CITEȘTE ȘI:
Planurile Brașovului, unul dintre cele mai poluate orașe europene, pentru mobilitate durabilă
Tehnologii deja disponibile sau în curs de dezvoltare pentru a ajuta procesul de tranziție
Aceasta a fost tema celui de-al treilea panel la care au participat ca speakeri: Alina Ardelean, Director General Entera; Zsuzsa Bereschi, Manager Senior, Horváth & Partners Management Consultants; Radu Mustață, Director vânzări, Marsh România; Mihai Mihu, Președinte, Creștem România Împreună; Emanuel Andreana, Director de vânzări la CryptoDATA Tech; Macedon Moldovan, Coordonator Program de Studii Ingineria Sistemelor de Energii Regenerabile, Facultatea de Design de Produs și Mediu, Universitatea Transilvania Brașov și Adrian Tanțău, Profesor Universitar FABIZ, Academia de Studii Economice.
Euro Motor a venit cu mașini electrice la conferință, care au fost puse la dispoziție participanților pentru Test Drive.
- Partenerii media ai Conferinței au fost: E-nergia, Energynomics, Financial Intelligence, Focus Energetic, InvesTenergy, NewsEnergy, Energy Center.
NOTĂ: Platforma media NewsEnergy.ro a fost numită, în luna mai acestui an, Ambasador al Pactului Climatic european. Vom rămâne consecvenți principiilor pe care le-am avut și până acum. Astfel, o dimensiune importantă a comunicării noastre va fi, în continuare, cea privind legislația UE în domeniu, sustenabilitatea și schimbările climatice.
ARTICOLE SIMILARE:
Neagu, BNR: Proiecte verzi de 60 miliarde de euro urmează să fie implementate în România