Skip to main content

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susține astăzi, 14 septembrie, de la ora 10:00 a.m. (ora României), în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cel de-al treilea discurs al său privind starea Uniunii Europene. Invitatul special va fi Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

EP Plenary session - SOTEU 2022 - State of the Union speech_Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska_sursa foto: Parlamentul European

EP Plenary session – SOTEU 2022 – State of the Union speech_Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska_sursa foto: Parlamentul European

Ursula von der Leyen va prezenta impactul activității Comisiei din ultimul an și planurile sale viitoare, în special în ceea ce privește solidaritatea UE cu Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE și de reducere a dependenței sale de combustibilii fosili ruși, precum și actualele creșteri ale prețurilor la energie. Ea se va concentra, de asemenea, asupra Pactului verde european și tranziției verzi, digitalizării, răspunsului UE la pandemia de COVID-19 și pregătirii pentru viitoarele pandemii, precum și asupra planului de redresare NextGenerationEU.

  • Capitolul privind principalele realizări ale Comisiei von der Leyen, la trei ani, poate fi accesat AICI.

Discursul va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European. Vă invităm să urmăriți discursul live, în limba română, pe pagina noastră de Facebook – sau aici:

https://multimedia.europarl.europa.eu/ro/webstreaming/debate-on-state-of-union-2022-enhanced-version-with-captions_20220914-0900-SPECIAL-OTHER?fbclid=IwAR0sUz0okBdqrfOHi8CMLYi1Jnx7yxI49ksDgJVNk6IMNvGzhFH0t6k1xXA

  • NewsEnergy se află în Parlamentul European de la Strasbourg și vă va ține la curent cu principalele declarații.

LIVE TEXT: 

EP Plenary session - SOTEU 2022 - State of the Union speech_Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen // sursa foto: Parlamentul European

EP Plenary session – SOTEU 2022 – State of the Union speech_Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen // sursa foto: Parlamentul European

Ursula von der Leyen: Acesta este un război împotriva energiei noastre

„Acesta nu este doar un război declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Acesta este un război împotriva energiei noastre, un război împotriva economiei noastre, un război împotriva valorilor noastre și un război împotriva viitorului nostru. Este vorba despre autocrație împotriva democrației. Și stau aici cu convingerea că, prin curaj și solidaritate, Putin va eșua și Europa va învinge”, a declarat astăzi, în discursul său privind starea Uniunii Europene ținut în Parlamentul European de la Strasbourg, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit acesteia, niciodată până acum, acest Parlament nu a dezbătut starea Uniunii cu un război pe pământ european.

„Dar chiar din acel moment, un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. La punctele de trecere a frontierei unde refugiații și-au găsit adăpost. Pe străzile noastre, pline de steaguri ucrainene. În sălile de clasă, unde copiii ucraineni și-au făcut noi prieteni. Anul acesta, de îndată ce trupele ruse au trecut granița în Ucraina, răspunsul nostru a fost unit, hotărât și imediat. Și ar trebui să fim mândri de asta. Am adus forța interioară a Europei înapoi la suprafață”.

Și vom avea nevoie de toată această putere. Lunile care vor urma nu vor fi ușoare. Să fim foarte clari: aici sunt multe în joc. Nu doar pentru Ucraina, ci pentru toată Europa și întreaga lume. Și vom fi testați. Testați de cei care vor să exploateze orice fel de diviziuni dintre noi”.

Importurile UE de gaz rusesc prin conductă au scăzut de la 40% la 9%

Șefa CE a mai declarat că trebuie să scăpăm de dependența Europei de gazul rusesc. Depozitele de gaze naturale au ajuns la un grad de umplere de 84%, peste ținta UE. Dar nu va fi suficient.

Ne-am diversificat din Rusia către furnizori de încredere: SUA, Norvegia, Algeria și altele. Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat 40% din importurile noastre de gaze. Astăzi a scăzut la 9% prin conducte.

Dar Rusia continuă să manipuleze activ piața noastră de energie. Preferă să arunce gazul decât să-l livreze. Această piață nu mai funcționează. În plus, criza climatică afectează foarte mult facturile noastre. Valurile de căldură au crescut cererea de energie electrică. Secetele au oprit centralele hidro și nucleare. Drept urmare, prețurile gazelor au crescut de peste 10 ori față de înainte de pandemie. A ajunge la capăt devine o sursă de anxietate pentru milioane de întreprinderi și gospodării”.

Reformarea pieței de electricitate, un nou indice de referință pentru prețul gazelor

EP Plenary session - SOTEU 2022 - State of the Union speech_Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen // sursa foto: Parlamentul European

EP Plenary session – SOTEU 2022 – State of the Union speech_Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen // sursa foto: Parlamentul European

Reducerea cererii în orele de vârf va face ca oferta să dureze mai mult și va scădea prețurile. Acesta este motivul pentru care propunem măsuri ca statele membre să își reducă consumul total de energie electrică.

Milioane de europeni au nevoie de sprijin. Statele membre UE au investit deja miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile. Dar știm că acest lucru nu va fi suficient.

  • De aceea, propunem un plafon la veniturile companiilor care produc energie electrică la costuri reduse. Aceste companii realizează venituri la care nici măcar nu au visat. În economia noastră socială de piață, profiturile sunt bune. În aceste vremuri este greșit să primim profituri record extraordinare beneficiind de război și pe spatele consumatorilor. În aceste vremuri, profiturile trebuie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie. Propunerea noastră va strânge peste 140 de miliarde de euro pentru ca statele membre să atenueze direct lovitura.

Și pentru că suntem într-o criză a combustibililor fosili, industria combustibililor fosili are și o datorie specială.

gaze naturale - sursa: Pixabay

Trebuie să continuăm să lucrăm pentru a scădea prețurile la gaze. Trebuie să ne asigurăm securitatea aprovizionării și, în același timp, să ne asigurăm competitivitatea globală. Așadar, vom dezvolta împreună cu statele membre un set de măsuri care țin cont de natura specifică a relației UE cu furnizorii – de la furnizori nesiguri, cum ar fi Rusia, până la prieteni de încredere, precum Norvegia. Un grup de lucru va fi înființat în acest sens.

  • Referința folosită pe piața gazelorTTF – nu s-a adaptat noii realități de pe piața gazelor. Comisia va lucra la stabilirea unei referințe mai reprezentative.

Vom colabora cu autoritățile de reglementare a pieței pentru a atenua problemele grave de lichiditate ale companiilor energetice pe piețele futures de energie electrică, prin modificarea regulilor privind garanțiile – și prin luarea de măsuri pentru a limita volatilitatea prețurilor în tranzacțiile intra-day.

În luna octombrie, va fi modificat cadrul temporar al ajutorului de stat – pentru a permite furnizarea de garanții de stat, păstrând în același timp condițiile de concurență echitabile.

Designul actual al pieței de energie electrică – bazat pe ordinea de merit – nu mai face dreptate consumatorilor. Ar trebui să culeagă beneficiile costurilor reduse ale surselor regenerabile. Deci, trebuie să decuplăm influența dominantă a gazului asupra prețului energiei electrice. Acesta este motivul pentru care vom face o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței de energie electrică.

Tranziția energetică a Europei: va fi creată Banca Europeană pentru Hidrogen

Transformarea necesară pentru reducerea dependenței Europei de combustibilii fosili a început.

În Marea Nordului și Marea Baltică, se va investi masiv în generarea eoliană offshore. În Sicilia, cea mai mare fabrică solară din Europa va produce în curând cea mai nouă generație de panouri. În nordul Germaniei, trenurile locale circulă acum cu hidrogen verde. Iar hidrogenul poate schimba jocul pentru Europa. Trebuie să dezvoltăm economia hidrogenului de la nișă la scară. Cu REPowerEU, ne-am dublat obiectivul pentru 2030 de a produce zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE, în fiecare an. Pentru a dezvolta piața, va fi creată o Bancă Europeană pentru Hidrogen. Aceasta va contribui la garantarea achiziției de hidrogen, în special prin utilizarea resurselor din Fondul pentru inovare. Va putea investi 3 miliarde de euro pentru a ajuta la construirea viitoarei piețe a hidrogenului.

SCHIMBĂRILE CLIMATICE

Uniunea noastră va face eforturi pentru un acord global ambițios pentru natură la conferința ONU privind biodiversitatea de la Montreal, la sfârșitul acestui an, precum și la COP27 de la Sharm el-Sheikh.

Pe termen scurt, trebuie să fim mai bine pregătiți pentru a face față schimbărilor climatice. Puterea distructivă a vremii extreme este prea mare pentru ca orice țară să lupte singură. Vara aceasta, am trimis avioane din Grecia, Suedia și Italia pentru a lupta împotriva incendiilor din Franța și Germania. Pe măsură ce dezastrele generate de schimbările climatice devin mai frecvente și mai intense, Europa va avea nevoie de mai multă capacitate de reacție. Acesta este motivul pentru care UE își va dubla capacitatea de stingere a incendiilor în anul următor. UE va cumpăra alte 10 avioane amfibii ușoare și trei elicoptere pentru a le adăuga flotei. Aceasta este solidaritatea europeană în acțiune.

NextGenerationEU: finanțarea tranziției către o economie digitală și net-zero

NextGenerationEU a fost un impuls de încredere pentru economia noastră.

  • Până în prezent, 100 de miliarde de euro au fost plătite statelor membre. Aceasta înseamnă că 700 de miliarde de euro încă nu au intrat în economia noastră.

NextGenerationEU va garanta un flux constant de investiții pentru a susține locurile de muncă și creșterea economică, dar cel mai important, înseamnă reînnoire. Acesta finanțează noi turbine eoliene și parcuri solare, trenuri de mare viteză și renovări care economisesc energie. Trebuie să finanțăm tranziția către o economie digitală și net-zero.

BEFIT: un nou set unic de reguli fiscale pentru IMM-uri în UE

Inflația și incertitudinea afectează în mod deosebit companiile mici, dar care asigură numeroase locuri de muncă. De aceea, CE va prezenta un pachet de ajutor pentru IMM-uri.

  • Acesta va include o propunere pentru un set unic de reguli fiscale pentru desfășurarea afacerilor în Europa – numit BEFIT. Acest lucru va facilita afacerile în interiorul UE. Mai puțină birocrație înseamnă un acces mai bun la dinamismul unei piețe continentale. De asemenea, CE va revizui Directiva privind întârzierea plăților – pentru că 1 din 4 falimente e cauzat de faptul că facturile nu au fost plătite la timp. Pentru milioane de afaceri de familie, aceasta va fi un colac de salvare în apele tulburi.

Dar companiile europene se confruntă și cu o lipsă de personal. Şomajul este la un nivel record, iar acest lucru este grozav. În același timp, locurile de muncă vacante sunt la un nivel record. În Europa lipsesc șoferii de camion, ospătarii și lucrători în aeroporturi, precum și asistente medicale, ingineri și tehnicieni IT.

Avem nevoie de o concentrare mult mai mare în investiții în educație profesională și perfecţionare, de o mai bună cooperare cu companiile, pentru că ele știu cel mai bine de ce au nevoie. Ca prim pas important, trebuie să accelerăm și să facilităm recunoașterea calificărilor ale naționalităților din țările terțe. Propun ca 2023 să fie Anul European al Competențelor.

SOLUȚII LA CRIZA MATERIILOR PRIME PENTRU TRANZIȚIA ENERGETICĂ

Fie că vorbim de cipuri pentru realitate virtuală sau de celule pentru panouri solare, tranzițiile vor fi alimentate de materii prime.

Litiul și pământurile rare înlocuiesc deja gazele și petrolul în centrul economiei noastre. Până în 2030, cererea noastră pentru aceste metale de pământuri rare va crește de cinci ori. Vestea nu tocmai bună este că o țară domină piața. Așa că trebuie să evităm să cădem în aceeași dependență ca și cu petrolul și gazele. Trebuie să ne actualizăm legăturile cu țări de încredere și regiuni-cheie de creștere.

Și din acest motiv, intenționez să propun spre ratificare acordurile cu Chile, Mexic și Noua Zeelandă și negocierile avansate cu parteneri cheie precum Australia și India.

  • Dar asigurarea proviziilor este doar un prim pas. Prelucrarea acestor metale este la fel de critică. Astăzi, China controlează industria globală de prelucrare. Aproape 90% din pământurile rare și 60% din litiu sunt procesate în China. Vom identifica proiecte strategice de-a lungul lanțului de aprovizionare, de la extracție la rafinare, de la procesare la reciclare. Și vom construi rezerve strategice acolo unde oferta este în pericol.

Acesta este motivul pentru care astăzi anunț un Act european privind materiile prime critice. Știm că această abordare poate funcționa. Acum cinci ani, Europa a lansat Alianța pentru Baterii. Și în curând, două treimi din bateriile de care avem nevoie vor fi produse în Europa. Anul trecut am anunțat European Chips Act. Iar prima gigafabrică de cipuri se va deschide în lunile următoare. Acum trebuie să replicăm acest succes.

Acesta este motivul pentru care ne vom spori participarea financiară la proiecte importante de interes european comun. Și pentru viitor, vom face eforturi pentru a crea un Fond european de suveranitate. Să ne asigurăm că viitorul industriei este făcut în Europa.

REGÂNDIREA AGENDEI UE DE POLITICĂ EXTERNĂ

Acest moment decisiv în politica globală necesită o regândire a agendei noastre de politică externă. Cea mai imediată modalitate de a face acest lucru este să ne adâncim legăturile și să întărim democrațiile de pe continentul nostru.

Aceasta începe cu acele țări care sunt deja pe calea către Uniunea noastră. Trebuie să fim alături de ei la fiecare pas. Calea către democrații puternice și calea către Uniunea noastră sunt una și aceeași. Așa că vreau ca oamenii din Balcanii de Vest, din Ucraina, Moldova și Georgia să știe: Faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!

De asemenea, am văzut că este nevoie de a ajunge la țările din Europa – dincolo de procesul de aderare. Acesta este motivul pentru care susțin apelul pentru o Comunitate Politică Europeană – și ne vom prezenta ideile Consiliului European.

Cai troieni ai dezinformării

Dar nu ar trebui să pierdem din vedere modul în care autocrații străini țintesc propriile noastre țări. Entitățile străine sunt institute de finanțare care ne subminează valorile. Dezinformarea lor se răspândește de pe internet în sălile universităților noastre.

Trebuie să ne ferim mai bine de interferențe maligne. Acesta este motivul pentru care vom prezenta un pachet pentru Apărarea Democrației. Va scoate la lumină influența străină ascunsă și finanțarea umbrită. Nu vom permite cai troieni ai vreunei autocrații să ne atace democrațiile din interior.

Înăsprirea legislației pentru pentru combaterea corupției

Dacă vrem să fim credibili atunci când cerem țărilor candidate să-și consolideze democrațiile, trebuie să eradicăm și corupția acasă. De aceea, anul viitor, Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului legislativ pentru combaterea corupției.

Vom ridica standardele cu privire la infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, dincolo de infracțiunile mai clasice precum mita. Și vom propune, de asemenea, să includem corupția în regimul nostru de sancțiuni pentru drepturile omului, noul nostru instrument de a ne proteja valorile în străinătate.

O POVESTE DESPRE INIMĂ, CARACTER ȘI SOLIDARITATE

EP Plenary session - SOTEU 2022 - State of the Union speech_sursa foto: Parlamentul European

EP Plenary session – SOTEU 2022 – State of the Union speech_sursa foto: Parlamentul European

În încheiere, președinta CE, Ursula von der Leyen, a vorbit despre spiritul Uniunii Europene, acela de solidaritate și unitate. Ea le-a prezentat în plenul Parlamentului European pe Magdalena și Agnieszka, două tinere din Polonia care s-au mobilizat exemplar și au strâns în câteva zile 3.000 de voluntari pentru ucrainenii care fugeau din calea războiului.

„Povestea lor este despre tot ceea ce reprezintă și pentru care se străduiește Uniunea noastră. Este o poveste despre inimă, caracter și solidaritate. Ele au arătat tuturor ce pot realiza europenii atunci când ne unim în jurul unei misiuni comune. Acesta este spiritul Europei. O Uniune care este puternică împreună. O Uniune care câștigă împreună”.

Discursul președintei CE a fost urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European. Dintre europarlamentarii români, au luat cuvântul: Rovana Plumb (S&D), Dacian Cioloș (Renew), Rareş Bogdan (PPE).

ARTICOLE SIMILARE:

Corespondență de la Strasbourg // Accelerarea regenerabilelor și a economisirii energiei, la vot în Parlamentul European