Skip to main content

Înființarea Cooperative de Energie a fost un pas inedit pentru peisajul energetic românesc, deși nu e deloc o raritate în lume, dimpotrivă. Lansată la finele anului trecut, în luna noiembrie, cooperativa a ajuns într-un timp destul de scurt la 287 de membri, cu backgrounduri și domenii foarte diverse de activitate. Vă prezentăm mai jos, pe scurt, câteva date despre evoluția acestui concept nou de afaceri pe piața locală, furnizate de Cooperativa de Energie la solicitarea NewsEnergy.

Membrii Cooperativei sunt din toate marile orașe ale țării, dar și din comunități mai mici. Într-un top al orașelor, pe primul loc se află Bucureștiul, urmat de Cluj-Napoca și de Constanța.

De asemenea, în Cooperativă sunt membri cu backgrounduri și domenii foarte diverse, de la business-uri de cartier, cafenele, până la membri care au o istorie lungă în domeniul energiei și producției de energie regenerabilă, antreprenori cu afaceri în agricultură și piscicultură, dar și oameni pasionați de energie regenerabilă și de o economie descentralizată.

Noi suntem deschiși către oricine vrea să facă parte din tranziția energetică din România, prin participare, prin aport financiar sau prin expertiză. Asta este și frumusețea cooperativei, faptul că ea există doar datorită membrilor săi și doar prin munca și expertiza lor toți pot să aibă un beneficiu”, ne-a declarat avocatul Dinu Drog, unul dintre co-fondatorii Cooperativei de Energie.

Din cifrele pe care le dețin până acum despre membrii lor, media de vârstă este de aproximativ 40 de ani.

  • În acest moment, Cooperativa de Energie are doar partea de comunitate – adică oricine e interesat poate deveni membru cooperator, adică “acționar” prin contribuția la capitalul social, minimul fiind de 100 lei/acțiune.

„Încă nu am obținut licența de furnizare, însă este în plan să începem furnizarea în a doua jumătate a lui 2020. Când va obține licența, cooperativa va cumpăra de pe piață doar energie din surse regenerabile, cu certificat de origine, ca să fim siguri de sursa de unde provine. Ne dorim ca furnizarea de energie electrică să fie un prim pas și spre conștientizarea modului în care consumăm energia electrică”, a adăugat Dinu Drog.

Potrivit acestuia, cooperativa va avea facturi ușor de înțeles, iar transparența cât mai mare cu putință, astfel încât membrii care aleg să-și mute contractul de furnizare la Cooperativa de Energie să înțeleagă foarte ușor cum își pot și ei eficientiza consumul de energie electrică.

În plus, membrii cooperatori vor avea acces și la alte servicii:

„Suntem în negocieri cu anumiți producători și furnizori de servicii din zona de sustenabilitate/green/bio pentru a obține discounturi pentru membrii cooperatori, ceea ce s-ar numi în engleză „group buying”, un sistem larg răspândit în Europa, care eficientizează eforturile de marketing”, a punctat Dinu Drog.

Următorul pas: producția de electricitate verde

Cooperativa de Energie are în plan să devină și producător de electricitate din surse regenerabile.

Nu putem fi cu adevărat independenți energetic dacă nu ajungem să și producem energia de care avem nevoie. Iar una dintre misiunile Cooperativei de Energie este să dezvolte și să crească numărul proiectelor de producție de energie din surse solare, oferind ocazia membrilor de a deveni producători de energie regenerabilă, cu toate beneficiile aferente.

În primă fază ne axăm pe achiziția de proiecte existente și funcționale de energie solară, pentru că acestea au un istoric clar de producție și de venit, pe care ne putem baza atunci când calculăm proiecțiile de dobândă pe care membri cooperatori care aleg să investească, le vor primi”, a explicat Dinu Drog.

  • Potrivit acestuia, înainte de criza Covid-19, Cooperativa finalizase analiza unui proiect fotovoltaic de 1 MW, viabil din punct de vedere financiar, tehnic și juridic.

„Tocmai ce agreaserăm un Memorandum of Understanding pentru achiziție și ne pregăteam să semnăm un contract de vânzare-cumpărare, după ce am fi prezentat și validat toate detaliile proiectului prin membrii cooperatori. Pandemia de Covid-19 ne-a dat însă planurile peste cap, datele problemei s-au schimbat, astfel încât am pus totul on hold”, a mai precizat co-fondatorul Cooperativei de Energie.

„Contextul ne-a obligat să ne luăm timp pentru a regândi toate datele financiare și sociale ale proiectului, pentru că dincolo de mecanismul de business care trebuie să funcționeze ca să aducă plus valoare, foarte importanți sunt și membri cooperativei. Ei decid, ei sunt cei care formează până la urmă cooperativa și împreună cu ei luăm deciziile”, a conchis acesta.

Mai multe detalii despre Cooperativa de Energie găsiți AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

S-a deschis prima cooperativă de energie verde din România. Cum poți deveni membru și care sunt beneficiile

Prima cooperativă de energie verde din România își va „deschide porțile” în curând, inclusiv pentru prosumatori

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde

Enel X și-a triplat rețeaua de puncte publice de încărcare a vehiculelor electrice