Skip to main content

„Cooperativa de energie”, prima cooperativă de energie verde din România, își va deschide oficial „porțile” în această toamnă și oricine din țară, persoană fizică sau juridică, va putea deveni membru. Cooperativa de energie va deveni complet operațională în primul trimestru al anului viitor, când estimează că va obține licența de furnizor de electricitate.

Atunci, membrii vor căpăta și calitatea de abonați la serviciul de furnizare a energiei, obținute doar din surse regenerabile. Mai mult, cooperativa va prelua inclusiv surplusul de electricitate de la micii producători casnici, așa-zișii prosumatori.

Vom fi complet operaționali în primul trimestru din 2020, după ce vom obține toate autorizațiile de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, a declarat Dinu Drog (foto), unul dintre fondatorii „Cooperativei de energie”, în cadrul unei dezbateri organizate de Business Review, în urmă cu două zile.

Dinu Drog - Cooperativa de energie

Acesta a adăugat că membrii cooperatori care produc energie (prosumatori) vor putea să vândă surplusul cooperativei. „Vom fi prosumer friendly. Vom integra prosumatorii, adică surplusul de energie pe care aceștia îl au îl pot da înapoi în cooperativă”, a punctat fondatorul „Cooperativei de energie”.

Chiar dacă sunt prosumatori sau nu, toți membrii cooperativei vor avea opțiunea de a se asocia pentru investiții în unități de producție a energiei din surse regenerabile, fie solară, fie eoliană. Pentru a fi încurajați să își producă singuri energia, acestora le va fi facilitat accesul la panouri fotovoltaice cu prețuri competitive.

Practic, Cooperativa de energie va fi ca o „comunitate” pentru cei care doresc să nu mai fie consumatori captivi, ci jucători independenți pe o piață de energie sustenabilă, prietenoasă cu mediul. Astfel de asocieri ale consumatorilor sunt încurajate deschis la nivelul Comisiei Europene.

Întrebat la ce preț vor vinde energia membrilor săi, Dinu Drog a răspuns că nu poate oferi încă cifre exacte, dar va fi unul competitiv: „Se poate întâmpla să fie mai mic decât cel de la un producătorul clasic. Acum ne facem planul de business”.

Înscrierea în cooperativă se va face digitalizat, cât mai simplu, iar accesul la informații va fi transparent. Taxa de intrare ca membru în cooperativă va fi de minimum 100 lei, sumă care se rambursează la ieșirea din asociere. Fiecare membru va fi practic „acționar” cu drept de vot și drept la dividende. 

„Modelul cooperatist există peste tot la nivel global. Din păcate, la noi lumea asociază cooperativele cu niște entități comuniste”, a adăugat Dinu Drog.

Prosumatorii, încurajați să investească și în unități mai mari

Panouri fotovoltaice - sursa: Pixabay

Panouri fotovoltaice – sursa: Pixabay

Victor Iancu, un alt membru fondator al „Cooperativei de energie”, a precizat pentru NewsEnergy că și prosumatori care nu sunt membri ai cooperativei vor putea vinde cooperativei energia produsă, însă vor trebui să aibă recomandare de la un membru.

„Cred că prosumatorii vor fi totuși primii care se vor înscrie în cooperativă, pentru că vor vedea că merită. Vor prinde gustul producerii descentralizate a energiei și vor avea apetit să investească și în alte unități de producție, nu doar acasă, ci oriunde în altă parte”, a spus Victor Iancu.

„Cooperativa de energie” este un proiect susținut de Ashoka RomâniaÎn Europa există în prezent peste 3.400 de cooperative de energie verde, ori, așa cum sunt definite în directivele UE, „comunități energetice locale”, potrivit datelor Federației Cooperativelor Energetice Verzi din Europa. Peste un milion de cetățeni europeni s-au reunit în aceste REScoops (Renewable Energy Sources Cooperatives), pentru a investi împreună în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile și eficiență energetică.

ARTICOLE SIMILARE:

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde

E.ON își mută toți clienții casnici din Marea Britanie pe energie 100% regenerabilă

energiaTa a lansat Ghidul Prosumatorului, cu informații despre avize, costuri, pași legali pentru producătorii casnici de energie verde

Când demarează programul de subvenții pentru fotovoltaice? Președintele AFM: „Nu pot da termene exacte.”

Consumatorii, supărați că AFM întârzie aplicarea programului de subvenții pentru fotovoltaice: „De ce tot o bâjbâie atât?”

OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an