Skip to main content

Lansarea programului pentru instalarea de panouri fotovoltaice a stârnit un interes foarte mare în rândul românilor. Totuși, oamenii care vor să beneficieze de suma nerambursabilă de 20.000 lei sunt deranjați de faptul că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) întârzie demararea efectivă a programului. Mai mulți consumatori ne-au sunat să ne ceară lămuriri despre stadiul programului și să își exprime nemulțumirea că sunt deja firme pe piață care preiau dosare și cer bani pentru asta, deși lista finală a instalatorilor nu e publică. Deja există suspiciuni că se fac tot felul de aranjamente.

„Am impresia că tărăgănează aprobarea instalatorilor, ca tot ei între ei să își facă treaba. De ce tot o bâjbâie atât? Vreau să beneficiez de acest program, dar nu dovedesc să găsesc un instalator, să găsesc lista, numai vrăjeli”, ne-a declarat un consumator din Suceava, care ne-a sunat în această dimineață.

Potrivit acestuia, sunt firme care deja au preluat clienți prin acest program, susținând că sunt pe lista aprobată de către AFM, și care cer bani oamenilor.

Pentru depunerea documentelor, o firmă mi-a solicitat minimum 550 lei în avans, dar fără nicio bază, că lista nu e publicată. Cum să îi dau 550 de lei degeaba?, că țepari sunt o grămadă”, ne-a precizat cititorul.

El este deranjat că AFM întârzie atât publicarea listei și are suspiciuni că selecția instalatorilor nu va fi tocmai corectă.

„Vine (AFM – n.r.) cu anunțul ăsta extraordinar, de parcă au descoperit apa caldă – că primul venit, primul servit -, dar tot ei între ei își depun documentele și apoi se aprobă”, a mai spus, supărat, suceveanul.

Și el nu e singurul care are nelămuriri. În ultima lună, mai mulți cititori ne-au sunat să ne întrebe unde pot găsi lista cu instalatorii validați și de ce se întârzie publicarea ei.

AFM: Lista instalatorilor va fi publicată în mai – iunie

Până acum, AFM a publicat doar liste cu instalatori respinși, ultima pe 22 martie, cu 54 de firme. Sesiunea de înscriere a fost programată inițial pentru perioada 25 ianuarie – 01 martie 2019, dar a fost prelungită de trei ori, până la 5 aprilie.

  • Președintele AFM, Cornel Brezuică, a declarat în urmă cu zece zile, pentru e-nergia.ro, că AFM a validat deja 270 de instalatori, dar numărul acestora ar putea crește după contestații, iar lista finală ar putea fi publicată cândva în mai – iunie. Găsiți mai multe detalii AICI.

Subvenția de 20.000 lei acoperă cel mult 90% din costuri

Circa 320 de instalatori au depus dosarul de înscriere în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), până la data de 3 aprilie, cu două zile înainte de expirarea termenului de înscriere, ne-a transmis instituția.

Prin programul de subvenție, AFM va oferi aproape 120 milioane de euro pentru români. Aceștia vor putea primi până la 20.000 lei, acoperind maxim 90% din suma necesară, pentru a-și achiziționa și instala sisteme de producție de energie solară.

  • Beneficiarii vor putea aplica la subvențiile oferite nu direct, ci prin acești instalatori, lista cu cei validați urmând a fi publicată pe site-ul AFM. Departajarea celor înscriși se va face pe sistemul „primul venit, primul servit”.

Autorizația de construire nu mai e necesară pentru montarea panourilor fotovoltaice

La începutul aceste săptămâni, Parlamentul a aprobat eliminarea autorizației de construire dintre documentele obligatorii pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Astfel, procesul de autorizare a lucrării va fi scurtat cu cel puțin 30 de zile, arată energiaTa – Comunitatea Prosumatorilor. Mai multe detalii despre acest lucru găsiți AICI.

Conform Ghidului de finanțare aprobat a programului de subvenții pentru instalarea de panouri fotovoltaice, etapele programului sunt următoarele:

a) publicarea pe pagina de internet a Autorităţii a informaţiilor necesare demarării programului;

b) validarea, încheierea contractelor cu instalatorii şi publicarea listei acestora;

c) înscrierea solicitanţilor, rezervarea sumelor aferente finanţării şi aprobarea solicitanţilor;

d) obţinerea ATR şi încheierea contractelor de finanţare nerambursabilă;

e) implementarea proiectului;

f) decontarea şi plata sumelor solicitate de către instalatorii validaţi;

g) monitorizarea beneficiarilor finali.

În Ghidul de finanțare, consultat de NewsEnergy, nu este trecut niciun termen până la care AFM este obligată să publice lista finală a instalatorilor aprobați în program. 

NOTĂ: Pentru o informare completă a cititorilor, vom reveni cu un punct de vedere al AFM pe marginea acestui subiect, în cel mai scurt timp posibil. 

ARTICOLE SIMILARE:

OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an

Câți instalatori s-au înscris în programul AFM pentru subvenționarea panourilor fotovoltaice

AFM a prelungit iar perioada de înscriere a instalatorilor în programul de finanțare a sistemelor de panouri fotovoltaice

Statul vrea să acorde noi subvenții majore pentru regenerabile, deși tehnologiile s-au ieftinit substanțial

AFM lansează Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, cu buget de 230 milioane lei