Skip to main content

Circa 320 de instalatori au depus dosarul de înscriere în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), până la data de 3 aprilie, cu două zile înainte de expirarea termenului de înscriere, ne-a transmis instituția.

Sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică a fost prelungită de trei ori, de la debutul programului. Inițial, sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor a fost programată în perioada 25 ianuarie – 1 martie, termen care a fost extins până la 15 martie, apoi până la 29 martie, respectiv până la data de 05 aprilie.

  • AFM a prelungit perioada de înscriere a instalatorilor, având în vedere modificările din 12 martie aduse Ghidului de finanțare, în vederea simplificării accesării programului.

Instituția nu ne-a precizat câți au fost validați. „Lista instalatorilor propuși spre validare se va aproba de către Comitetul Director al AFM și se va publica pe site-ul autorității înaintea demarării programului pentru persoane fizice”, se arată în răspunsul instituției la solicitarea făcută de NewsEnergy.

Ultima listă a instalatorilor respinși, publicată pe 22 martie, conține 54 de companii respinse. Cele mai frecvente motive de respingere a candidaților pot fi citite AICI.

Subvenții de până la 20.000 de lei pentru fiecare beneficiar

Începând de la 1 ianuarie 2019, românii pot produce energie de la soare și o injecta în rețea, primind bani pentru energia produsă și anume: 0,223 lei/kWh. Prin programul de subvenție, AFM va oferi aproape 120 milioane de euro pentru români. Aceștia vor putea primi până la 20.000 lei, acoperind maxim 90% din suma necesară, pentru a-și achiziționa și instala sisteme de producție de energie solară.

  • Beneficiarii vor putea aplica la subvențiile oferite nu direct, ci prin acești instalatori, lista cu cei validați urmând a fi publicată pe site-ul AFM. Departajarea celor înscriși se va face pe sistemul „primul venit, primul servit”.

Săptămâna trecută, AFM a lansat un alt program de finanțare pentru instalarea de instalații fotovoltaice la gospodăriile izolate

ARTICOLE SIMILARE:

AFM lansează Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, cu buget de 230 milioane lei

AFM a prelungit iar perioada de înscriere a instalatorilor în programul de finanțare a sistemelor de panouri fotovoltaice

Statul vrea să acorde noi subvenții majore pentru regenerabile, deși tehnologiile s-au ieftinit substanțial

OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde