Skip to main content

Ministerul Energiei propune acordarea unor subvenții în valoare de 125 milioane de euro anual pentru producătorii de energie din surse regenerabile, cu toate că tehnologiile s-au ieftinit considerabil pe plan global, devenind competitive fără ca investitorii să mai aibă nevoie de subvenții. În plus, consumatorii români mai au încă de plătit ani buni de acum încolo o „factură” de circa 20 miliarde de euro, cât reprezintă programul de subvenții pentru regenerabile aprobat de Parlament în 2008. 

Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) considera anul trecut că, în curând, costul electricității din surse regenerabile va fi considerabil mai mic decât al celui din surse fosile.

Pentru fiecare tehnologie, va fi stabilit un preţ de referinţă, iar, dacă preţul pieţei este mai mic, producătorul va primi diferenţa de la consumatori, prin aceste subvenţii, iar, dacă este mai mare, va vira diferenţa într-un cont deţinut de o Contraparte.

Costul fotovoltaicelor a scăzut cu 73% în perioada 2010-2017

Un raport al IRENA privind costul de producere a energiei din surse regenerabile, publicat în 2018, arăta că scăderea costurilor electricității din proiectele la scară largă pentru parcuri fotovoltaice din 2010 a fost remarcabilă. Astfel, la nivel global media de cost (engl. levelised cost of electricity – LCOE)  – calculat ca rata dintre costurile pe întreaga durată de viață a proiectului și producția de energie în această perioadă, luând în calcul și costul capitalului – pentru instalațiile fotovoltaice a scăzut cu 73% din 2010, până la 0,10 USD/kWh la noile proiecte recepționate în 2017.

„Tot mai mult, această tehnologie concurează cu sursele convenționale de producție și fac asta fără sprijin financiar”, notează IRENA.

Comparativ, intervalul de costuri pentru electricitatea din surse fosile a fost estimat între un minim de 0,05 USD/kWh și un maxim de 0,17 USD/kWh, în funcție de combustibil și de țară.

De asemenea, costul mediu global al electricității din noi proiecte hidro a fost de 0,05 USD/kWh, în 2017. Pentru capacitățile eoliene onshore, a fost de 0,06 USD/kWh și de 0,07 USD/kWh pentru proiectele geotermale.  

„Prețurile joase record la licitațiile pentru parcuri fotovoltaice în Dubai, Mexic, Chile, Abu Dhabi și Arabia Saudită în 2016 și 2017 confirmă că LCOE poate fi redus până la 0,03 USD/kWh din 2018”, se mai arată în raportul IRENA consultat de NewsEnergy.

Eolianul onshore reprezintă una dintre cele mai competitive capacități noi de producere a energiei. Licitațiile recente din Brazilia, Canada, Germania, India, Mexic și Maroc au avut costuri medii (LCOE) de până la 0,03 USD/kWh.

„Trei elemente cheie care reduc costurile devin tot mai importante: 1. evoluția tehnologică; 2. achiziția competitivă; 3. o bază largă de dezvoltatori de proiecte experimentați, activi internațional”, precizează IRENA.

De pildă, inovațiile tehnologice se reflectă în turbine eoliene tot mai mari sau, dacă vorbim de module fotovoltaice, în arhitecturi ale celulelor cu eficiență mai mare.

Turbina eoliana - sursa: Pixabay

Turbina eoliana – sursa: Pixabay

„În trecut, de regulă, exista un cadru care oferea sprijin financiar direct, adesea adaptat tehnologiilor individuale (ex: fototvoltaic) și chiar segmentelor de utilizatori (ex: sprijin variat pentru rezidențial, comercial, uneori diferențial de alți factori precum dacă sunt integrate în clădiri sau nu). Acum, acest sprijin este înlocuit de un cadru de reglementare și instituțional favorabil, care stabilește condițiile pentru achiziții competitive de energie produsă din surse regenerabile, pentru a atinge țintele de energie, mediu și dezvoltare ale țărilor”, se mai arată în raport.

„În absența unui sprijin financiar direct, dezvoltatorii de proiecte folosesc și noi modele de business pentru a crește. Companiile identifică strategii care vor permite proiectelor nesubvenționate să fie profitabile în diferite piețe”, a mai punctat IRENA, în raportul care poate fi consultat AICI.

România, în top 10 la nivelul UE privind consumul de energie eoliană

Așa cum NewsEnergy a arătat într-un articol publicat anul trecut, dezvoltarea energiei din surse  regenerabile a crescut semnificativ economia țărilor producătoare de echipamente, care au obținut venituri suplimentare la buget și numeroase locuri de muncă. România nu a știut să profite de acest val și a acordat cele mai generoase subvenții din Europa pentru energia verde fără o politică industrială aferentă, subvenționând industriile altor țări cu aproape 20 de miliarde de euro, cât e factura asumată până în 2024.

  • Schema a fost aprobată înainte de apariția directivei care stabilea țintele de regenerabile pentru fiecare stat membru.

Potrivit datelor WindEurope, România avea la finele anului trecut o capacitate eoliană instalată de 3.029 MW, însă anul trecut nu a fost instalat niciun MW nou, din cauza haosului legislativ, care a afectat toți producătorii și în special pe cei mici, dar și în urma faptului că schema-sport se aplica doar proiectelor puse în funcțiune până în 2016.

ARTICOLE SIMILARE:

Minciunile Guvernului: de „grija” populației, vrea să majoreze facturile la energie cu noi subvenții de sute de milioane de euro anual

1 din 10 KWh consumați anul trecut în România a fost din surse eoliene de energie

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde

Am dat subvenții uriașe pentru regenerabile, dar am creat locuri de muncă în alte țări

Arabia Saudită vrea să devină cel mai mare producător de energie fotovoltaică din lume