Despre construirea reactoarelor 3 și 4 nu se poate vorbi, în lipsa implementării mecanismului contractelor pentru diferență. La actualul preț al energiei nu există potențial de business pentru această investiție, a declarat ieri Adrian Dumitriu, director financiar (CFO) al Nuclearelectrica, operatorul unităților nuclearelectrice de la Cernavodă.
„Anunțarea mecanismului de CfD (contract for difference – n.r.) reprezintă un semn clar că se fac pași în vederea continuării sprijinului energiilor curate. Aștept cu nerăbdare să văd legislația legată de CfD implementată. Avem nevoie de un consens al întregii clase politice și societăți că e nevoie de energie curată și trebuie să facem toți un efort”, a afirmat Adrian Dumitriu, în cadrul unei conferințe de profil organizate de publicația Business Review.
Întrebat de NewsEnergy în ce stadiu se află negocierile cu partenerul chinez atras în proiect, compania China General Nuclear Power Corporation (CGN), reprezentantul Nuclearelectrica a precizat că societatea mixtă de proiect (JVCo) este în curs de pregătire.
„Urmează să demarăm efectiv în viitorul apropiat semnarea actelor pentru entitatea juridică. (…) Nu putem vorbi de Unitățile 3 și 4 până nu avem concret o schemă de CfD implementată”, a punctat acesta.
Întrebat ce preț garantat al energiei electrice a cerut CGN, Dumitriu a răspuns că, în lipsa acestui mecanism, „investitorul chinez momentan nu are ce să ceară concret”.
Compania de proiect formată din Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation (CGN) nu a fost înființată încă, deși acordul investitorilor în formă preliminară pentru realizarea U 3 și 4 a fost semnat pe 8 mai, iar termenul pentru înființarea societății mixte de proiect era de 60 de zile. Mai multe detalii găsiți AICI. Adrian Dumitru ne-a precizat că termenul de 60 de zile va fi prelungit.
Chinezii construiesc în Marea Britanie cea mai scumpă centrală din lume
- Contractele pentru diferență garantează investitorilor că vor obține o anumită rată de rentabilitate, indiferent de valoarea de piață a electricității în perioada menționată, diferența fiind plătită prin facturile consumatorilor. Fiind o formă de subvenții, acest mecanism trebuie aprobat în prealabil de Comisia Europeană.
Marea Britanie a implementat un mecanism de sprijin similar pentru construirea centralei nucleare Hinkley Point C, un proiect estimat la peste 20 miliarde de lire sterline. Pentru a-l finanța, guvernul britanic a intrat în schema de CfD alături de gigantul francez de stat Électricité de France (EDF) și aceeași companie prezentă și în România, China General Nuclear Power Group.
Prin acest contract, consumatorii britanici vor plăti miliarde de lire pe o perioadă de 35 de ani. The Guardian nota acum doi ani că atunci când va fi gata, Hinkley Point C va fi cea mai scumpă centrală din lume. Detalii, AICI.
Împrumuturi pentru retehnologizarea reactorului 1
- Pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă, Nuclearelectrica (SNN) nu are nevoie de CfD, a mai declarat directorul financiar al companiei. În schimb, va trebui să împrumute circa 750 milioane de euro, adică jumătate din suma la care este evaluată investiția.
SNN încearcă să prelungească durata de exploatare a reactorului, care expiră în 2023, cu încă trei ani, până în 2026. Acum, compania se află în stadiul de evaluare tehnică a soluției de extindere a duratei de viață, iar soluția tehnică va fi selectată în 2026. „Din perspectiva noastră, în 2027 – 2028 vom realiza retehnologizarea”, a precizat directorul financiar al companiei.
În privința surselor de finanțare externă, „procesul de retehnologizare va avea o componentă importantă de echipamente. Există bănci care sprijină exportul și intenționăm să realizăm finanțarea restului de 50% printr-o schemă de finanțare care să cuprindă eventual împrumut bancar sindicalizat sau emisiune de obligațiuni”, a afirmat Dumitriu, răspunzând întrebărilor adresate de NewsEnergy.
- Directorul financiar al SNN ne-a mai precizat că în 2022 compania o să aibă definit scopul retehnologizării U1, adică o să știe exact tot planul de retehnologizare. Până în 2027, compania trebuie să strângă până la 750 milioane de euro, aportul său propriu la investiția de 1,5 miliarde.
„Între timp, ne vom construi cashflow-ul, sursa de finanțare proprie, câte 80-100 de milioane de euro pe an. Trebuie să avem banii înainte de a începe retehnologizarea, în 2027. Finanțările (externe – n.r.) le vom discuta undeva prin 2024”.
Pe de altă parte, aproape un miliard de lei a fost scos din conturile Nuclearelectrica în ultimii doi ani sub formă de dividende, inclusiv speciale, la decizia acționarului majoritar al companiei, Ministerul Energiei. Inclusiv tot profitul net repartizabil pe 2018, respectiv suma de 378,9 milioane lei, a fost distribuit sub formă de dividende.
ARTICOLE SIMILARE:
ANALIZĂ. Acord controversat cu chinezii pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Nuclearelectrica avertizează că rămâne fără bani pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă